Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  
Rebild

Se hemmelige steder på nettet

Rebild
Fredag 17. marts 2017 kl. 10:19

Se hemmelige steder på nettet

.
Der er stadig masser af spor efter den kolde krig – nu er de online

Selv om den kolde krig for længst er overstået, findes der masser af spor efter den - gemt i helt almindelige byggerier, vi passerer hver dag. Nu giver en ny hjemmeside et kig ind i alt fra beskyttelsesrum til kommandocentraler – steder, som ikke er offentlig tilgængelige, men som alle er med til at tegne et billede af Danmarks beredskab under den kolde krig.

Hjemmesiden – www.hemmeligesteder.com – er blevet til som en del af projektet ”Hemmelige Steder – koldkrigstidens utilgængelige spor i Nordjylland”. Projektet er gennemført med støtte fra Nordea-fonden og Slots- og Kulturstyrelsen i forbindelse med det landsdækkende tiltag Historier om Danmark, der er bredt ud over hele landet i hele 2017.

Hjemmesiden, der går i luften ved et lille arrangement på Aalborg Historiske Museum tirsdag 28. marts kl. 14, udgør første del af projektet, som afsluttes endeligt i august. I mellemtiden er det håbet at få indsamlet flere gode fortællinger om hemmelige steder i Nordjylland.

Hjemmesiden indeholder historier om nogle af de mange utilgængelige steder, der er opført i koldkrigsperioden, og de har alle haft en specifik funktion i det civile beredskab. De udvalgte ”hemmelige steder” spænder vidt - lige fra kommunikationsbunkere til kommandocentraler og ikke mindst REGAN Vest. Projektet sigter mod at give nysgerrige et nøglehulskig ind i utilgængelige bygninger via 360˚ virtual reality, hvor man kan se hele vejen rundt inde i bygningen. Filmene er suppleret med fotos og andet materiale, der kan være med til at give en forståelse for bygningens funktion.

Der ligger mange historier om det danske samfunds forberedelser til en kommende atomkrig gemt i helt almindelige byggerier, som vi alle kommer forbi i hverdagen. Et eksempel er de over 100 kommando-centraler, der ligger spredt over hele landet. Nogle ligger i forbindelse med offentlige byggerier og andre ikke, men fælles for dem er, at de ikke umiddelbart er byggerier, den almindelige dansker har været bevidst om. Fra kommandocentralerne skulle politi, civilforsvar, borgmestre og de kommunale ledelser koordinere indsatserne under krise eller krig.

Påbud om opførelse af beskyttelsesrum under offentlige byggerier er en anden historie, der er med til at belyse beredskabet under den kolde krig. Skoler, rådhuse og andre offentlige bygninger skulle alle have et beskyttelsesrum, som var stort nok til at huse det antal personer, som bygningen oven over rummede. Mange husker nok skolekældrene, der i vid udstrækning blev brugt som magasinrum til gamle tavler og stole. Disse rum var oprindeligt en del af den nationale planlægning omkring beskyttelse af befolkningen.

Hemmelige steder stiler mod at give brugeren en fornemmelse af de mange niveauer i koldkrigsperiodens planlægning af den civile beskyttelse i tilfælde af en atomkrig. Hjemmesiden går i luften 28. marts og vil løbende blive udbygget. Projektet er gennemført af museumsinspektør Ulla Varnke Egeskov, og hun hører gerne fra folk, der mener at kende til hemmelige steder, som kunne have relevans for hjemmesiden.

Foto:
Indgangen til radiobunkeren på Kollen i Rold Skov. Denne kommunikationsbunker blev bygget i 1964 og var i drift fra 1969 til 2002.
(Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Læringslokomotivet i dialog med unge og forældre - Rebild

- Rebild Vandrerhjem varmer op til jubilæum - Rebild

- Nordjyske virksomheder spejder mod Norge - Rebild

- Pengeregn over Borremose Erhvervsefterskole - Nørager

- Skoleeleverne i Rebild: Ja tak, til mere bevægelse i dagligdagen - Rebild

- Farver i Rebild Taekwondo Klub - Rebild

- Mulighed for indvinding af mere grus og sand i Siem Skov - Råstofplan vedtaget

- Susanne Zimmer udstiller acrylbilleder i Rotunden i maj - Skørping

- En aften i høj-bælternes tegn - Skørping

- Generalforsamling og sæsonafslutning - Terndrup

- Forårets sidste koncert - KulturStationen Skørping

- Popkorn til Rebild Taekwondo Klub - Rebild

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld