Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  
Rebild

Nyt er yt - kom og byt

Rebild
Torsdag 23. marts 2017 kl. 06:00

Nyt er yt - kom og byt

.
For fjerde år i træk kan du shoppe amok i Skørping med god samvittighed - og uden at det koster en krone. Den store shoppefest begrænser sig dog til 5 klokketimer palmesøndag og holder sig inden for Kulturstationens mure. Men her vil der også være rigeligt at gå på opdagelse i, forventer de 6 lokale foreninger, som atter engang er gået sammen om at arrangere byttemarked.

År for år er mængden af tøj, køkkengrej, bøger, små-møbler, legetøj og andre ting bare vokset og vokset ligesom antallet af bytteglade gæster. De to ting hænger uløseligt sammen, for bordene i Kulturstationen er ganske tomme, indtil de første gæster kommer slæbende med ting, som de ikke længere har brug for. "Ved det første byttemarked kom 200 personer ind for at se, hvad vi havde gang i, og det var vi egentlig godt tilfredse med", fortæller bytteformand Bitt Juul Jensen fra ILS Skørping og fortsætter: "Sidste år talte vi 450 gæster, og der var på et tidspunkt helt sort af mennesker. Da der samtidig var en rigtig god stemning i mylderet, var vi slet ikke i tvivl om, at der også skulle holdes byttemarked under Klima Rebild 2017. Vores ambition i år er 500 gæster."

Ligesom sidste år kommer "Gårdsangerne" forbi kl. 11:30 og underholder med glade "genbrugssange" á la Giro 413. Det er sjovt at gå på skattejagt i bunkerne sammen med naboen og hyggeligt at hvile ud i caféhjørnet, men det primære formål med byttemarkedet er dog at sætte fokus på konsekvenserne af vores forbrug - og at fremme genbrugstanken.

"Når vi bytter lokalt i stedet for at købe nyt, spares CO2, som ellers ville være udledt ved produktion og transport af varerne," fortæller Anette Bruun Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening. "Der plejer at være rigtig meget tøj at vælge imellem, og man kan forsyne sig med ren samvittighed, for ud over klimaet spares også vandressourcer, når lysten til nye outfits tilfredsstilles ved at bytte."

Hver dansker køber i gennemsnit 16 kg. nyt tøj om året svarende til 64 t-shirts eller 16 par bukser. Produktion af 16 par bukser kræver ikke mindre end 58.000 liter vand. Selvom vandmangel næppe bliver et problem i Himmerland, er rent og rigeligt vand ikke en selvfølge. Andre steder i Danmark overudnyttes vandressourcerne og truer den fremtidige drikkevandsforsyning. Det samme gælder områder i udlandet, hvor en stor del af det tøj, vi køber, bliver produceret. Danskernes store forbrug af især bomuld giver også andre problemer ude i verden både for miljøet og de mennesker, som dyrker de bløde fibre.
Bomuld er den afgrøde som sprøjtes allermest. 16% af verdens forbrug af insektgift og 10% af verdens sprøjtegift bruges i bomuldsproduktion. Og forbruget stiger, efterhånden som nogle insekter, svampe og ukrudtstyper bliver resistente. Andre arter tåler derimod slet ikke giften og trues med udryddelse.

"Tænk på det tøj, du har på - bukser, bluse, trøje, undertøj og strømper. Hvis du bytter dig til et nyt sæt tøj, sparer du naturen for 10.000 liter vand, 3 kilo kemikalier og 28 kg CO2. Det er nemlig, hvad der sådan cirka går til at dyrke, fremstille, farve og transportere materialerne." slutter Hanne Mortensen fra Skørping Borgerforening. På den store byttedag er hun chef i caféhjørnet, som er det eneste sted, gæsterne kan slippe af med deres penge. Ellers er alt gratis. Man giver, hvad man har, og tager hvad man kan bruge.

ARRANGØRER:
ILS Skørping, Skørping Borgerforening, Rebild Borgerforeninger, Bogby 9520, Danmarks Naturfredningsforening og Kulturstationen.



© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Måske millionær: Har du været forbi Dagli' Brugsen i Øster Hornum efter en lottokupon? - Rebild

- Læringslokomotivet i dialog med unge og forældre - Rebild

- Rebild Vandrerhjem varmer op til jubilæum - Rebild

- Nordjyske virksomheder spejder mod Norge - Rebild

- Pengeregn over Borremose Erhvervsefterskole - Nørager

- Skoleeleverne i Rebild: Ja tak, til mere bevægelse i dagligdagen - Rebild

- Farver i Rebild Taekwondo Klub - Rebild

- Mulighed for indvinding af mere grus og sand i Siem Skov - Råstofplan vedtaget

- Susanne Zimmer udstiller acrylbilleder i Rotunden i maj - Skørping

- En aften i høj-bælternes tegn - Skørping

- Generalforsamling og sæsonafslutning - Terndrup

- Forårets sidste koncert - KulturStationen Skørping

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld