Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  
Aalborg

Piloten fra det tyske fly identificeret

Aalborg
Fredag 24. marts 2017 kl. 17:51

Piloten fra det tyske fly identificeret

.
Museum arbejder nu på en udstilling af vragdele og andre fund fra flyet
De tyske myndigheder har nu bekræftet identiteten af den tyske pilot, der i 1944 styrtede ned med sit Messersmitt-fly på en mark i Birkelse i Nordjylland.
For 14 dage siden fandt en 14-årig skoledreng resterne efter styrtet, og derefter gik et større arbejde i gang med at identificere piloten. Hans Wunderlich, hedder han, og han var bare 19 år.
På Nordjyllands Historiske Museum og på Bevaringscenter Nordjylland har enkelte medarbejdere i mange dage kendt navnet, idet det fremgik af den soldaterbog, der blev fundet blandt vragdelene, hans soldaterpapirer og papirer fra marketenderiet i Aalborg øst lige som initialerne i det ur, der blev fundet ved nedstyrtningsstedet, også bekræfter, at der er tale om korporal Hans Wunderlich. Af hensyn til eventuelle pårørende har man ikke videregivet oplysningerne, før der var grønt lys fra de tyske myndigheder. De foreligger nu.
Hans Wunderlich blev født i Neusorg i delstaten Bayern 22. juli 1925. Han var ugift og barnløs. De tyske myndigheder oplyser, at hans forældre er døde for en del år siden, og i 2006 døde hans eneste søster – ligeledes barnløs.

Vragdele udstilles
Der er således ingen direkte efterladte, og det er nu op til myndighederne i Tyskland at afgøre, hvad der skal ske med soldatens jordiske rester. Der findes en organisation i Tyskland, der forestår begravelser af tyske soldater fra Anden Verdenskrig, og det bliver den, der skal afgøre, hvad der skal ske. Det er ikke usandsynligt, at Hans Wunderlich kan blive begravet i Danmark. Hans jordiske rester befinder sig lige nu på retsmedicinsk institut i Aarhus.
De øvrige fund fra styrtet er i Nordjyllands Historiske Museums varetægt. Der er tale om alt fra vragdele af flyet og soldatens tøj over personlige ejendele til faldskærm og redningsvest. Museet håber at kunne udstille udvalgte dele i en kortere periode og dermed lægge yderligere viden til historien om den tyske værnemagt i Aalborg. Lige nu arbejder museet på at finde et egnet lokale, der dels skal kunne rumme de mange vragdele, og dels har en god udluftning, da flyresterne stadig lugter meget af brændstof.
Ifølge arkiver i Tyskland styrtede Hans Wunderlichs fly ned 10. oktober 1944. Som øjenvidner har berettet, og som det var kutyme, rykkede tyskerne ud for at fjerne alt fra styrtet, men i dag ved vi, hvorfor de ikke fik det hele med: De beskriver det som et dødeligt styrt i sumpet jord, og har derfor indstillet bjergningsarbejdet, da de fandt det forgæves.

Foto:
Pilotens navn i soldaterbog / Soldaterbog
Sammen med den tyske pilot blev der fundet en lille kalenderbog ” Der Soldatenfreund” i Luftwaffe- versionen. Det er både en kalender og en slags ”grønspættebog”, hvor piloten har haft alle mulige informationer fx om engelske fly (silhuettegninger), militære grader osv. I bogen har den tyske pilot skrevet sit navn: Hans Wunderlich. Der er ikke nogle informationer d. 10/10 1944 – den dag flyet styrtede ned. Sidste gang der blev skrevet i bogen var den 24. september. Alle flyvninger i 1944 er muligvis registreret i bogen. Navnet Hans Wunderlich optræder i øvrigt både i soldaterpapirerne og papirer fra marketenderiet i Aalborg øst, lige som hans initaler er at finde på uret.
(Foto: © Nordjyllands Historiske Museum)



© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Onsdagens strømpris - Aalborg

- NT søger kunde- og kvalitetskonsulent - Aalborg

- 3F Tribunen melder alt udsolgt til AaB-Hobro I.K. - Aalborg

- 11 konti specifikt til konfirmandkunder med særlige fordele - Aalborg

- Aalborg Kommune sparer 200.000 kroner på springvand i 2024 - Aalborg

- Mxnkeys Agency søger kreative studerende til spændende studiejob - Aalborg

- Slagter Norlyk ApS tilbagekalder BBQ spareribs - Aalborg

- Sig godnat til dyrene i Zoo - og støt kampen mod sclerose - Aalborg

- 4xAalborg Håndbold spillere udtaget af Landstræner Nicolaj Jakobsen - Aalborg

- Søndag er grøn med Nordjyllands Trafikselskab - Aalborg

- Station Aalborg kørt til bygningsbrand på Landdybet - Aalborg

- Nem og sikker medicindosering: Aalborg Kommune vælger dosispakket medicin - Aalborg

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld