Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Nyre- og Urinvejskirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital har modtaget en stor donation

Aalborg
Tirsdag 9. april 2024 kl. 15:00

Nyre- og Urinvejskirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital har modtaget en stor donation
Aalborg Universitetshospital


Nyre- og Urinvejskirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital har netop modtaget en stor donation på 1,8 millioner kroner fra Melsen Fonden, som skal sikre igangsættelsen af et nyt forskningsprojekt, der som det første i Danmark tester en ny behandlingsmetode af urinvejsforsnævring. Med den nuværende behandling skal omkring halvdelen af patienterne nemlig genopereres, hvilket hverken er optimalt for patienter eller sundhedsvæsnet.

Hvert år bliver op mod 15.000 mænd ramt af forsnævring af urinrøret, hvilket er en lidelse, som kan have betydelige konsekvenser for den enkelte patients livskvalitet, da sygdomsforløbet ofte er længerevarende og kræver gentagende behandlinger. Det skyldes, at operationerne på nuværende tidspunkt kun har en tilfredsstillende effekt for omkring halvdelen af patienterne, hvilket både belaster patienter og sundhedsvæsnet.

På Aalborg Universitetshospital, som varetager den landsdækkende funktion for rekonstruktion af urinrøret hos patienter med mere avancerede forsnævringer, har man netop igangsat et forskningsprojekt, som skal teste en ny behandlingsmetode med et medincinbelagt ballonkateter for at forkorte behandlingsforløbet:

- Vi er de første i Danmark til at teste denne behandlingsmetode, hvor vi gennem et lodtrækningsstudie har 150 patienter med urinvejsforsnævring, som skal opereres med enten den traditionelle metode eller med det nye ballonkateter. Hvis resultaterne er så positive, som vi forventer, vil det være til stor gavn for patienterne, som kan se frem til et bedre og kortere behandlingsforløb i fremtiden – samtidig med at vi sikrer en bedre udnyttelse af de begrænsede ressourcer i sundhedsvæsnet, forklarer Tommy Kjærgaard Nielsen, der er forskningsansvarlig overlæge ved Nyre- og Urinvejskirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Forskningsprojektet er blevet muliggjort gennem en donation på 1,8 millioner kroner fra den nordjyske fond Melsen Fonden, som blandt andet går til indkøb af de nye Optilume-ballonkatetre:

- Erfaringer fra USA og Canada viser, at behandlingen med ballonkateter er mere effektiv end den nuværende metode. Dog er disse ballonkatetre meget omkostningstunge, og derfor er vi også utroligt glade for, at Melsen Fonden har valgt at støtte op om projektet, da det har været altafgørende for, at vi kan afprøve en potentielt banebrydende behandlingsmetode, siger Tommy Kjærgaard Nielsen.

Hos Melsen Fonden, der i 2020 er stiftet med midler fra boet efter afdøde Svend Melsen, stifter og tidligere ejer af Melsen Tech, er der ligeledes glæde over at kunne støtte op om et projekt, der har til formål at skabe nye og bedre behandlingsmuligheder:

- Aalborg Universitetshospital varetager allerede en vigtig landsdækkende funktion inden for urinvejskirurgi, og det er utroligt positivt, at man med dette forskningsprojekt ønsker at forbedre mulighederne for behandling yderligere. Derfor er vi også utroligt glade for, at vi gennem donationen kan være med til at støtte op om en helt ny behandlingsform, så patienter med forsnævring af urinrøret forhåbentligt kan undgå at skulle opereres gentagende gange i fremtiden, lyder det afsluttende fra bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden, Stiven Larsen.

Forskningsprojektet gennemføres som en del af et ph.d.-studie, som løber frem til udgangen af 2026.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Tilskud skal give elcyklister nem adgang til opladning - Aalborg

- Fredagens strømpris - Aalborg

- Prøv det nye indendørs livreddertårn i Haraldslund Vand- og Kulturhus - Aalborg

- Boligforening opfordrer til at huske både oplandsbyerne og hovedbyen - Aalborg

- Aalborgensisk samarbejde er nomineret til Plastprisen 2024 - Aalborg

- Kesi og HUGORM fuldender årets line-up når Grøn 2024 kommer til Aalborg - Aalborg

- Nu rammer pollenbombe med både græs og birk - Aalborg

- Forskningschef i Aalborg Kommune bliver ny sundhedsfremmechef i Center for Sundt Liv og Trivsel - Aalborg

- Aalborg Håndbold melder klar til Final 4 - Aalborg

- To mænd på ladcykel i voldstomt styrt - den ene er lagt i kunstig koma - Aalborg

- Regionen og erhvervsskoler i Nordjylland vil lære de unge at bruge kunstig intelligens - Aalborg

- Alt for høj musik i Damstræde - Aalborg

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld