Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Nye butiksområder udenfor byerne truer bymidterne

Danmark
Søndag 5. maj 2024 kl. 17:00

Nye butiksområder udenfor byerne truer bymidterne
DSK - De Samvirkende Købmænd


Udlægning af de såkaldte aflastningsområder, der oprindeligt var designet til at aflaste bycentre fra trafik- og handelspres, truer de lokale dagligvarebutikker og øvrige butikker i bymidterne, og kan dermed lægge bymidterne øde.

Så kontant lyder det fra De Samvirkende Købmænd, der påpeger at udlægningen af aflastningsområder kan have negative konsekvenser for de lokale dagligvarebutikker i mindre byer og i bymidterne.

Aflastningsområderne er typisk placeret i udkanten af byerne og har til formål at reducere trængsel og miljøbelastning i bycentrene. Her var det tanken at placere f.eks. større varehuse, hvidevarebutikker, bilforhandlere, og specialforretninger, som kræver mere plads, end hvad der er tilgængeligt i de tættere bebyggede bycentre.

Ifølge analysen fra De Samvirkende Købmænd er der dog også en bagside af medaljen. Analysen peger bl.a. på, at etablering og udvidelse af netop aflastningsområder, kan føre til et markant fald i omsætningen for de eksisterende butikker i netop bymidten. Det er et tab, der for mange mindre butikker kan være svært at løfte.

Ifølge kommunale analyser kan dagligvarebutikker opleve et omsætningsfald på mellem 6 og 21 pct., når aflastningsområder etableres eller udvides. Dette er særligt problematisk i betragtning af, at dagligvarebranchen historisk set har haft en lav overskudsgrad på kun 1,2 pct. gennem det seneste årti. Dermed står mange butikker i en sårbar økonomisk situation, hvor selv små fald i omsætningen kan tvinge dem til at reducere personale eller risikere lukning. Det har store konsekvenser, hvis man ønsker en levende og spændende bymidte.

”Kommunernes mulighed for at give tilladelse til etablering af nye - og udvidelser af eksisterende aflastningsområder - har i de senere år taget overhånd. Vores opfordring er helt klart, at der skal ske en revision af lovgivningen om aflastningsområder, for at beskytte de lokale butikkers interesser, men i lige så høj grad for at understøtte livet i bymidterne og mindre byer,” siger Jannick Nytoft, der er adm. direktør hos De Samvirkende Købmænd.

”Helt konkret mener vi, at kommunernes mulighed for at udlægge nye aflastningsområder og udvidelse af eksisterende aflastningsområder bør fjernes, af hensyn til livet i bymidterne og for at undgå at bymidterne i de mindre byer lægges øde.”

"Vores bymidter og mindre byer står over for en betydelig udfordring, hvis vi fortsætter med at underminere de lokale butikkers evne til at drive forretning. Der er behov ro om planlovens detailhandelsbestemmelser, hvis man som selvstændig skal foretage en investering over mange år,” understreger Jannick Nytoft.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Politisk skoleaftale misser udfordrede elever på halvdelen af folkeskolerne - Danmark

- Mary Fonden og GymDanmark vil styrke trivsel og sammenhold i gymnastikforeningerne - Danmark

- Digitalt Ansvar: Ansvaret for børns overforbrug af sociale medier kan ikke bare overlades til forældrene - Danmark

- Dom i hjertesvigt-sag: Et spark til mennesker, der allerede ligger ned - Danmark

- Dansk stifter af global dyreværnsorganisation træder af med vigtigt løfte til dyrene - Danmark

- Boligejerne er energibevidste, men overvurderer standen af deres egen bolig - Danmark

- Ny trusselsrapport: Du har kun 4 dage, før it-kriminelle er inde i dit system - Danmark

- 15 synshandicappede får legater til at dyrke det aktive liv - Danmark

- Rekordmange vil have den nyeste viden om selvskade - Danmark

- Trods trivselsfremgang: Hver femte finansansat er i risikozonen for at udvikle stress - Danmark

- Personer uden indre stemme har dårligere sproglig hukommelse - Danmark

- Dyrenes Beskyttelse: Hvalpe hører ikke til i et yogastudie - Danmark

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld