Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

Danmark
Onsdag 8. maj 2024 kl. 06:00

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener
Foto: Cathrine Cocks, Dyrenes Beskyttelse


Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Dårlig avl har i mange år kostet velfærd og livsglæde for menneskets bedste ven. Men det vil en række store organisationer nu lave om på med et tiltag, der skal byde flere raske hunde velkommen i dem etablerede avl, samt et oplæg til en ny sundhedsmodel for danske hunde.

- Med en hund i næsten hvert femte danske hjem er det afgørende, at vi ikke kun reagerer på problemerne, men også arbejder proaktivt for at sikre, at alle hunde lever et sundt og godt liv, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det er Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub (DKK), der er gået sammen om en ramme for fremtidens avl.

Nye, sunde gener til tre racehunde
Som en del af samarbejdet har Dansk Kennel Klub besluttet at åbne stambøgerne for racerne fransk bulldog, engelsk bulldog og mops, som er blandt dem, der er hårdest ramt af medfødte lidelser og et ekstremt udseende.

- Det er rigtig gode nyhederne for hundene, da en stor del af problemet er, at antallet af sunde hunde med stambøger ikke er stort nok. Vi er derfor rigtig glade for, at det nu bliver muligt at få flere hunde ind på baggrund af sundhed, så der fremover er flere sunde forældredyr at vælge imellem, når ens hund skal have hvalpe, siger Jens Jokumsen.

Det kommer på sigt til at tilføje nye, sunde gener til stambøgerne fra hunde, som ikke har de samme vejrtrækningsproblemer, som vi ser i fransk bulldog, engelsk bulldog og mops. De hunde der søger om en stamtavle, skal tjekkes og vurderes ud fra et sundhedsperspektiv, så det sikres at kun hunde som kan trække vejret frit, kommer til at indgå i avlen.

Beslutningen er taget på baggrund af anbefalinger fra Københavns Universitet og Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd og følgerFCI’s regler. FCI er en international hundeorganisation, som arbejder for at beskytte hunderacer. Hvert land kan kun have ét medlem - i Danmark er det Dansk Kennel Klub.

Ny hundesundhedsmodel er et historisk skridt
Samarbejdet mellem organisationerne er opstået på baggrund af et tiltagende pres for at sikre dyrevelfærden hos hunde med fremavlede træk som for eksempel flade snuder, hængende øjne og andet ekstremt udseende. Dyrenes Beskyttelse er rigtig glade for samarbejdet, som markerer et historisk skridt for dansk hundeopdræt.

- Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for sundere avl af hunde i mange år, og opmærksomheden i offentligheden har været tiltagende. Så sent som i februar satte vi fokus på problematikken med en anderledes kampagne, der var med til at sætte skub i samarbejdet og understrege, at ingen dyr skal lide for skønheden, siger Jens Jokumsen.

Kerneelementerne for sund avl af hunde fra organisationerne omfatter:

• Prioritering af sundhed og velfærd over specifikke fysiske træk
• Obligatoriske sundhedskrav for alle hunde i avl
• Oprettelse af et register over hundes sygdomme og sundhedstilstande
• Ensartede vilkår for både kommercielt og privat hundeopdræt
• Fokus på sundhedsaspekter, selv ved import af hunde

Sådan vurderes en hunds vejrtrækning
Hundene skal konkret ligge i den gode ende af skalaen ved en såkaldt BOAS-graduering af de øvre luftveje. Boas-gradueringen betyder, at hunde med flade snuder vurderes på en skala fra 0-3, hvor 0 og 1 er de hunde der kan trække vejret frit og 2- 3 er de hunde der har en besværet eller svært udfordret vejrtrækning.

Skal hjælpe politikerne med nyt initiativ
Dyrenes Beskyttelse og de andre involverede organisationer håber, at deres værdier for avl vil inspirere lovgivere til at tage yderligere skridt for at sikre hundenes velfærd.

Initiativet skal således gerne understøtte regeringens dyrevelfærdsaftale "Sammen om Dyrene - Aftale om dyrevelfærd 2024-2027", der blev lanceret tidligere i år. Ifølge aftalen skal der inden årsskiftet fastsættes kriterier for avl af kæledyr, så det ikke længere bliver lovligt at avle efter et særligt udseende eller genetiske lidelser, som påvirker kæledyrenes velfærd negativt.

Forslagene adresserer den kommende EU-lovgivning, der indtil videre kun gælder for erhvervsmæssig opdræt, men som de fem organisationer opfordrer til udvides til at omfatte alle former for hundeopdræt.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- TV 2 vil engagere danskerne til et afgørende valg i krigstid - Danmark

- Danskerne bruger flittigt sundhed.dk og MinSundhed-appen - Danmark

- FødevareDanmark efterlyser nye regler efter Strib-sag - Danmark

- Politisk skoleaftale misser udfordrede elever på halvdelen af folkeskolerne - Danmark

- Mary Fonden og GymDanmark vil styrke trivsel og sammenhold i gymnastikforeningerne - Danmark

- Digitalt Ansvar: Ansvaret for børns overforbrug af sociale medier kan ikke bare overlades til forældrene - Danmark

- Dom i hjertesvigt-sag: Et spark til mennesker, der allerede ligger ned - Danmark

- Dansk stifter af global dyreværnsorganisation træder af med vigtigt løfte til dyrene - Danmark

- Boligejerne er energibevidste, men overvurderer standen af deres egen bolig - Danmark

- Ny trusselsrapport: Du har kun 4 dage, før it-kriminelle er inde i dit system - Danmark

- 15 synshandicappede får legater til at dyrke det aktive liv - Danmark

- Rekordmange vil have den nyeste viden om selvskade - Danmark

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld