Forbruger

5 år siden i dag: Covid-19 har styrket beredskabet til fremtidige kriser

Den 26. februar 2020 blev en hidtil ukendt virus officielt konstateret i Danmark – det var startskuddet til en global pandemi. Fem år efter, når vi ser tilbage på de dramatiske måneder, står det klart, at covid-19-pandemien har givet Danmark og Statens Serum Institut (SSI) uvurderlige erfaringer, der har rustet dem til fremtidige sundhedskriser.

5 år siden i dag: Covid-19 har styrket beredskabet til fremtidige kriser
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 26. februar 2025

Fra frygt til erfaring

Da den første danske covid-19-sag blev bekræftet, var det en situation, som hurtigt udviklede sig til en stor udfordring for både det danske sundhedsvæsen og verdenssamfundet. SSI, Statens Serum Institut, som var i frontlinjen for diagnostik og smitteovervågning, spillede en central rolle i bekæmpelsen af virusset. Henrik Ullum, direktør for SSI, beskriver, hvordan den hurtige etablering af testmuligheder og tæt samarbejde med internationale aktører som WHO var afgørende for at få kontrol over situationen.

“Da det første covid-19-tilfælde blev identificeret for fem år siden, var det primære fokus at etablere en hurtig og præcis diagnostik for at begrænse smitten af ​​spredning i Danmark. Det kræver et tæt samarbejde mellem vores laboratorier og kliniske partnere for at sikre en effektiv testning og overvågning i tiden efter,” siger Ullum.

Våde fælder: Derfor er din cykel i farezonen for punktering, når regnen falder

Læs også: Våde fælder: Derfor er din cykel i farezonen for punktering, når regnen falder

Vacciner og globalt samarbejde

En af de mest markante erfaringer fra pandemien har været den hurtige udvikling af vacciner, som på rekordtid blev godkendt og blev et vigtigt våben i kampen mod virusset. Dette har understreget vigtigheden af forskning, teknologi og internationalt samarbejde i håndteringen af globale sundhedskriser. Ullum understreger, hvordan disse erfaringer har gjort verden bedre forberedt på at håndtere nye sygdomme i fremtiden.

”..pandemien gav os nogle vigtige erfaringer med beredskab og håndtering af en global sundhedskrise. For eksempel i relation til samarbejde med andre lande og vigtige organisationer som WHO. Og i forhold til dataudveksling og vigtigheden af ​​at have et fleksibelt sundhedssystem, som kan tilpasse sig til nye strategier. Alt sammen erfaringer, der har styrket vores viden og vil styrke fremtidens beredskab,” forklarer han.

Forberedelse på fremtidens trusler

SSI-direktøren peger på, at der i dag er et konstant fokus på at være forberedt på potentielle nye sundhedstrusler. Han nævner højpatogen fugleinfluenza, zoonotiske sygdomme og klimarelaterede virusser som nogle af de områder, hvor der skal holdes skarpt øje i fremtiden. Det er en opgave, der kræver proaktiv overvågning og forskning.

”Det er vigtigt at være proaktiv for at forhindre nye pandemier, som kan gøre folk alvorligt syge og koste liv. Derfor skal vi fortsætte med at overvåge på højt blus og forske i nye patogener for at være bedst muligt forberedt på fremtidige pandemier,” afslutter Henrik Ullum.

Statens Serum Institut i dag og i fremtiden

SSI, der er en del af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, spiller en vigtig rolle i både national og international sygdomsovervågning. Institutet er dybt engageret i internationale samarbejder og overvågningsprojekter støttet af EU, hvilket bidrager til at forbedre den globale sundhedssikkerhed.

Som en organisation, der beskæftiger omkring 1.000 medarbejdere med en bred vifte af fagkompetencer, arbejder SSI konstant på at styrke folkesundheden gennem forskning, diagnostik og rådgivning.

Se tidslinjerne for de første år med covid-19 herunder:

Covid 19 illustrativ tidslinje version 2 1
Foto: Statens Serum Institut / Via Ritzau
Covid 19 illustrativ tidslinje version 2 2
Foto: Statens Serum Institut / Via Ritzau
Covid 19 illustrativ tidslinje version 2 3
Foto: Statens Serum Institut / Via Ritzau
Ny forskning: CD163 er nøglen til kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin

Læs også: Ny forskning: CD163 er nøglen til kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin

Private børnehaver trues af ulige tilskud

Læs også: Private børnehaver trues af ulige tilskud