Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Fra fællessang til tæt på fuldtid: Kulturoplevelser og et lille job gav Ditte modet og lysten tilbage

Aalborg
Fredag 12. april 2024 kl. 10:00

Fra fællessang til tæt på fuldtid: Kulturoplevelser og et lille job gav Ditte modet og lysten tilbage
Ditte Dahl til fællessang på den Rytmiske i Nordkraft


Ditte Dahl var længe sygemeldt med stress, angst og depression og langt fra jobmarkedet. "Kulturvitaminer" i Aalborg gav modet og "små job med mening" blev springbrættet til at Ditte Dahl i dag hver dag går glad på arbejde. Vi har været med en tur ad memory lane.

Ved scenen i Fokus Folkeoplysning i Aalborg Vestby presser følelserne sig på hos Ditte Dahl. For hende var "Små job med mening" og lige dette sted "Morgenmad med mening" skelsættende og et vidnesbyrd på, at hun var et nyt sted, hvor hun kunne gøre noget, prøve noget, kaste sig ud i noget, være sårbar.

Hun fortæller om den dag, hvor hun trådte op på scenen og præsenterede sig selv for 50-60 erhvervsfolk og potentielle arbejdsgivere. Hun satte sig selv på spil og fortalte ærligt om, hvad hun havde af kompetencer og hvilke begrænsninger hun havde . En mundtlig aflevering af det cv hun havde skrevet i fællesskab med folk fra JobFOKUS i Aalborg.

" Lige nu er jeg ekstremt overvældet og rørt. Jeg har det, som om det var i går jeg sad her. Vi endte med at sidde tre på scenen i en sofa og fik stillet nogle spørgsmål. Hende jeg sad ved siden af var meget påvirket, mens jeg snakkede løs. Det var angstprovokerende, men samtidigt også befriende. Jeg snakkede åbenbart så godt, at jeg få minutter senere spiste rundstykker med Erhverv Norddanmark, der gerne ville have mig," lyder det fra Ditte Dahl, der startede hos Erhverv Norddanmark i et lille job 5-6 timer om ugen.

Kunne ikke overskue aftensmaden

"Morgenmad med mening" blev et meget positivt vendepunkt for Ditte Dahl, men lad os lige skrue tiden lidt længere tilbage. I 2016 måtte hun nemlig stoppe på medialogi-uddannelsen efter et angstanfald. Ude af stand til at fungere og præstere - ramt af angst, stress og depression og langt væk fra arbejdsmarkedet:

"Altså jeg var meget langt nede. På hjemmefronten var jeg enlig mor til en lille knejt. Mit daglige mål var at stå op om morgenen og få min søn i skole. Efter det var løst, kunne jeg praktisk talt ikke overskue mere. Jeg var nærmest aldrig ude, og jeg kunne ikke overskue at lave aftensmad eksempelvis. Jeg boede nærmest hos min mor, som var en utrolig stor hjælp i den hårde tid, fortæller Ditte Dahl.

I perioden efter angstanfaldet, søgte Ditte Dahl flere jobs og praktikpladser. Hun var i kontakt med jobcenteret, mens man blev klar over, at hun ikke var rask. Hun følte sig ikke klar til at starte på nyt job eller på ny praktikplads. Det var noget andet der skulle til:

"Jeg blev foreslået tilbuddet Kulturvitaminer på Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune. Og i første omgang skal jeg være ærlig at jeg tænkte: altså, hvis det er sådan noget - vi holder i hånd i rundkreds og synger kumbaya - så er det ikke noget for mig. Men det var det jo ikke. Første gang vi var inde at synge, der var jeg solgt - kæft det var fedt", fortæller Ditte Dahl

Ud af hovedet og ud i verden

Ditte kom på et kulturvitaminhold tilbage i 2017. Ti uger på et hold med andre i næsten samme situation, hvor de tre gange om ugen var ude på kulturoplevelser sammen.

"....Nå men, alting har en ende, en hvalfisk har kun én. Åh min Hvalborg, sikken én!"

Dittes hænder ryster da de synger Shu-bi-dua´s Hvalen Hvalborg. Hun er på tur ned ad memory lane. Vi er på Den Rytmiske i Nordkraft. Her er et nyt hold deltagere på "Kulturvitaminer" til fællessang. Fem nye og lidt nervøse kursister står rundt om et klaver, hvor musiklæreren Henrik spiller op til fællessang fra en selvproduceret A4-mappe - fyldt med sangtekster af klassikere fra populærmusikken. Ditte har fået lov at være med som tidligere deltager. Her er ingen nerver. Hun stråler af overskud og nostalgien lyser ud af øjnene:

"Det var fedt, det var mega fedt. Jeg vil gerne have mere. Fællessang gjorde virkeligt meget for mig. Vi står op og vi bruger vores krop. Jeg kan ikke stå stille. Jeg følger både rytmen med benene og hænderne. Bare det, at kunne komme ud med noget, der sidder helt nede i fødderne på dig, og kan få det hele ud igennem munden. Jaaaahh. Det synes jeg er fedt", fortæller Ditte Dahl.

Fællessang var Ditte Dahls absolutte yndlingsoplevelse, og siden har musikken været et vigtigt værktøj, til at få den gode følelse frem i kroppen. Men kulturvitaminerne og oplevelserne gav hende flere værktøjer, som blev brugt senere.

" Vi kom ud og så noget, som jeg aldrig troede jeg skulle opleve. Vi var i Musikkens Hus og se en der var til eksamen som dirigent. Det var mega fedt. Jeg fik alle ugerne et afbræk fra at være inde i mit eget hoved. Vi kom ud og oplevede noget, som påvirkede os følelsesmæssigt, eller noget, som vi kunne mærke i kroppen. Det er bare mega sundt. Det gav nogle samtaleemner til familiemiddage eller med venner. Jeg kunne svare noget, når folk spurgte mig: Hvad har du så lavet?", fortæller Ditte Dahl.

"Småt job med mening" blev til "uundværlig i stort job"

Efter en god tid hos Erhverv Norddanmark, gav "Morgenmad med mening" bonus igen. Siemens Gamesa kontaktede JobFokus og bad om at få Ditte til samtale. De blev enige om et job på cirka 4 timer om ugen. Det lille job gav mening. Matchet mellem Siemens Gamesa og Ditte Dahl, har været så godt og afstemt, at hun 1. april 2023 blev fastansat som produktionsassistent 30 timer om ugen.

"Jeg havde faktisk frygtet, at fordi jeg havde været igennem så langt et sygdomsforløb, så ville jeg aldrig komme hertil. Men forberedelsen for mig har været så god i det her. Det her forløb har været så meget anderledes end i de andre virksomhedspraktikker jeg også har været på. Her blev virksomheden forberedt på min historie, og det blev italesat, at det var okay, at jeg nogen gange havde en dårlig dag, hvor jeg bare gerne ville arbejde lidt i fred, fortæller Ditte Dahl og fortsætter begejstret:

"En af de største ting jeg har lært ved Kulturvitaminer, er at mærke efter i min krop. Nogen gange skal jeg ikke sige nej, men overveje at prøve. Nogen gange skal en ide modne sig, før jeg kan sige: ja, nu prøver jeg.

Jeg er blevet lidt mere sikker på mig selv. Jeg har fået en accept for, at det er okay ikke altid at have det godt. Det er okay at møde nogen og sige: Jeg er ikke i skide godt humør i dag. Men det skal ikke påvirke, at vi kan snakke sammen. Hvis ikke jeg havde fået det med mig fra Kulturvitaminer, så havde jeg aldrig sagt ja til at komme med på "Små job med mening"

Der er sket ekstremt meget. Jeg er kommet af med min antidepressive medicin fuldstændigt. Jeg er selvforsørgende. Jeg har egen bil, uden at der er nogen der skal sige til mig, at jeg ikke må eje noget. Jeg er på et job, hvor jeg føler jeg er uundværlig.

Jeg er HELT vildt stolt og glad", slutter Ditte Dahl.

Kulturvitaminer er:

Kulturvitaminer-kurset foregår over 9-10 uger med 3 ugentlige mødegange. Hvor deltageren bliver del af en gruppe på 14-16 deltagere, som mødes i 2-3 timer hver gang til kulturoplevelser og aktiviteter.

Deltagerne mødes ude på kulturinstitutionerne kulturguider, som introducerer holdet til oplevelser med kultur.

Deltagerne lærer blandt andet:

• Hvordan man ved hjælp af at lytte til musik kan få mental ro og en bedre nattesøvn.
• Hvordan man ved guidet fælleslæsning kan få gode snakke om teksten og få sin sygdom lidt på afstand.
• Hvordan fællessang kan hjælpe deltagerne med en bedre vejrtrækning og skabe en fællesskabsfølelse.

Deltagerne henvises fra Jobcenter, psykiatri, egen læge og Aalborg Sundhedscenter

Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune har siden 2016 haft cirka 1.000 borgere gennem forløbet.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Fra 27. maj kan du igen søge tilskud til en varmepumpe - Aalborg

- Indbrud påBeatesmindevej - Aalborg

- Tredje og sidste gang iklædt sæsonens håndsrækningsdragt - Aalborg

- Turist i Aalborg måtte vejledes om danske droneregler - Aalborg

- Stoppesteder til nordjyske expresbusser bliver opgraderet - Aalborg

- Aalborg Universitet: Forsvarets maskuline kultur gør både mænd og kvinder til tabere - Aalborg

- Har du et barn, som kan lide science og spændende eksperimenter? Få en flyvende sommerferie i LIFE Sommer Lab - Aalborg

- PwC i Aalborg flytter til nye lokaler - Aalborg

- Tour de Flere Cykelstier - Skørping-Hellum 26. maj - Aalborg

- Sofari-værter viser det gode griseliv: Besøg Danmarks første grisehyrde - Aalborg

- Energisektoren runder 100.000 ansatte - 4000+ i Aalborg - Aalborg

- Tor Ulrik Rasmussen og Marcus Bjørn klar til ny sæson med Aalborg Pirates - Aalborg

Klik venligst
Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld