Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Kun hver tiende dansker ved, at alkohol øger risikoen for brystkræft

Danmark
Tirsdag 23. april 2024 kl. 06:00

Kun hver tiende dansker ved, at alkohol øger risikoen for brystkræft
Foto: Kræftens Bekæmpelse


Alkohol øger risikoen for kræft, herunder brystkræft. Men det ved 90 pct. af danskerne ikke. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, hvor kun én ud af ti kender til sammenhængen mellem alkohol og brystkræft. Hele 75 pct. af danskerne kender ikke til sammenhængen mellem alkohol og kræft generelt.

Det er bekymrende tal, eftersom alkohol er medvirkende årsag til ca. 370 tilfælde af brystkræft i Danmark hvert år. Det svarer til ca. syv pct. af alle brystkræfttilfælde.

- Når man drikker alkohol, øger man sit østrogenniveau. Østrogen er det hormon, som er med til at øge væksten og celledelingen i brystvævet. Vi ved at jo flere celledelinger, jo større risiko for at få kræft, forklarer professor Anne Tjønneland, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse.

Risikoen for brystkræft stiger allerede ved et alkoholforbrug på ca. én genstand om dagen. Jo mere alkohol man drikker, des større er risikoen. Anne Tjønneland understreger, at årsagerne til brystkræft er komplekse, og sygdommen opstår i et samspil mellem gener og miljøfaktorer, herunder livsstil såsom alkoholforbrug. Man vil derfor ikke hos den enkelte kvinde kunne afgøre, om hun kunne have undgået at få brystkræft, hvis hun havde drukket mindre alkohol.

Danskerne efterlyser oplysning

Det er vigtigt at oplyse danskerne om de mulige konsekvenser af alkohol, så man kan træffe valg om sit alkoholforbrug på et oplyst grundlag, mener Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

- Alkohol øger risikoen for mindst syv kræftformer. Hvis man holder sig til Sundhedsstyrelsens anbefaling om højst at drikke 10 genstande om ugen, har man en lav risiko for at få kræft på grund af alkohol. Det er vigtigt, at vi får gjort danskerne opmærksomme på den risiko og får ændret den danske alkoholkultur, siger han.

Men heldigvis er danskerne også klar til at høre mere om de mulige risici ved alkohol. 71 pct. af danskerne mener nemlig, at der er behov for oplysning om, at alkohol øger risikoen for kræft.

Hvordan hænger alkohol og kræft sammen?

Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, du indtager. Selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen. Det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft. Alkohol øger risikoen for mindst syv kræftformer.


”Alkoholvaner i Danmark 2023”

Rapporten er baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 3.020 danskere i alderen 18-74 år. Dataindsamlingen blev varetaget af analyseinstituttet Voxmeter i perioden 8. maj – 14. juli 2023. Data er nationalt repræsentativt på køn, alder og region.

Læs mere i rapporten her


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Trods stor interesse: Derfor dropper mange danskere solceller - Danmark

- OK-kunder støtter kampen mod sklerose - Danmark

- 40 år med vindkraft: Fra 200 små møller til knap 5.000 kæmper - Danmark

- Kvinder uden børn er markant mere fysisk aktive end mødre - Danmark

- Leder du efter din eneste ene? Vores kæledyr er matchmakere - Danmark

- Sluger din mobil også enormt meget strøm? Top-10 over strømslugende apps - Danmark

- Lidl indgår nyt partnerskab med Red Barnet og DGI - Danmark

- Ny millionbevilling til Lær for Livet giver ekstra støtte til mentorordning for udsatte børn - Danmark

- Rekordomsætning: Danskerne køber genbrug som aldrig før - Danmark

- Ny rapport: Børn, der oplever vold mellem de voksne i hjemmet, klarer sig dårligere i skolen - Danmark

- Den meget omtalte 'Corona Camping' skal ryddes - Danmark

- Dyreinternatet fejrer 25 år med fest for alle - Danmark

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld