Del på Facebook   Print siden  
Aalborg

Om Rehabiliteringscenter Aalborg

Aalborg
Søndag 7. februar 2016 kl. 06:37

Om Rehabiliteringscenter Aalborg

.
Højere livskvalitet og større fysioterapeutisk fremgang for færre penge
Ældre- og Handicapforvaltningens nyskabende Rehabiliteringscenter Aalborg har med sin særlige højskoletilgang opnået en økonomisk besparelse for kommunen og kan samtidig dokumentere en fysioterapeutisk fremgang og stigning i livskvalitet blandt kursisterne på centret. Det viser resultatopgørelsen for 2015.

På Rehabiliteringscenter Aalborg i Mou finder man ingen borgere – kun kursister. For Ældre- og Handicapforvaltningens rehabiliteringscenter drives efter en særlig højskoletankegang, hvor borgerne betragtes som eksperter i eget liv, som blot har behov for træning eller et kursus i nogle dagligdags gøremål for bedre at kunne klare sig selv. Og den tilgang kan måles både på den kommunale bundlinje, på borgernes fysioterapeutiske fremgang og på deres selvoplevede livskvalitet.

Lavere plejebehov giver millionbesparelse
Resultatopgørelsen for 2015 viser et støt stigende aktivitetsniveau på rehabiliteringscentret, dalende behov for hjemmehjælp hos borgeren efter endt ophold og en økonomisk besparelse for kommunen på netto 10,5 mio. kroner i 2015.

Note: Fritvalgsprisen for personlig pleje i 2016 på hverdage er anvendt (384 kr/timen)

Stigningen i antallet af kursister og faldet i den gennemsnitlige reduktion i hjælp pr. uge fra 2014 til 2015 skyldes hovedsageligt, at centeret er begyndt at tage kursister ind, som kun har et mindre funktionstab og dermed et mindre forbedringspotentiale. Det betyder også, at kursisterne gennemsnitligt er kortere tid på centeret. Til gengæld bliver flere borgere mere selvhjulpne efter endt ophold, og derfor opnår Ældre- og Handicapforvaltningen en større besparelse samlet set.

- Det er utrolig flot, at vores helt unikke Aalborg-model for rehabilitering har skabt bedre resultater for borgerne og samtidig sparet kommunen penge. Resultatet for 2015 viser, at vi kan lykkes med at gøre vores borgere mere selvhjulpne – også på den lange bane, når vi tager udgangspunkt i deres naturlige vilje til at kunne selv og samtidig sætter fokus på værdien af relationer mellem mennesker, siger rådmand Thomas Krarup om resultatopgørelsen for 2015 fra Rehabiliteringscenter Aalborg.

Trebenet træningsmodel skaber resultater
Træningen på Rehabiliteringscenter Aalborg sigter mod at opnå både fysiske, psykiske og sociale forbedringer. Det er træningsmodellens tre ben.

- De tre ben er lige vigtige. Derfor arbejder vi tværfagligt og møder vores kursister der, hvor de er i deres liv, og hjælper dem videre på deres præmisser. Der kan være mange veje at gå for at opnå et mål, og der tilpasser vi vejen, så den giver mening for den enkelte. Det betyder, at vi næsten altid kan finde veje, der motiverer en kursist til at blive mere selvhjulpen, fortæller Hanne Hostrup, som er leder af Rehabiliteringscenter Aalborg.

Og den særlige Aalborg-tilgang til rehabilitering afspejles også i kursisternes fysioterapeutiske fremgang under opholdet.

Fysioterapeutisk fremgang
Centret tester alle kursister med almindeligt brugte fysioterapeutiske tests for at sikre, at træningstiltagene har den forventede effekt. Også her viser resultatopgørelsen, at kursisterne opnår markante forbedringer under deres ophold.

Note: De fysioterapeutiske tests består af en gangtest, som måler, hvor langt kursisten kan gå på 6 minutter, en rejse-sætte-sig test, som måler, hvor mange gange kursisten kan rejse og sætte sig på 30 sekunder samt en tandemtest, som måler kursistens evne til at holde balancen i 3x10 sekunder.

Hjemmebag er træning for krop og sind
Men på Rehabiliteringscenter Aalborg er træning ikke begrænset til fysiske færdigheder, for mange af kursisterne har også behov for at træne livskvaliteten.

- Mange af vores kursister har glemt, hvad der var dejligt i deres liv: At gå til kaffe hos naboen eller selv at gå til købmanden efter lige den leverpostej, man har lyst til i dag. Vi hjælper dem til at komme i tanke om, hvad der kan give deres liv mening, og vi hjælper dem med redskaber til igen at kunne, fortæller Hanne Hostrup.

Derfor er filosofien på Rehabiliteringscentret da også, at de fysiske og sociale færdigheder skal trænes samtidig.

- Meget af vores træning er aktiviteter som selv at forberede sin mad, at dække bord eller hjælpe til med rengøring. Ting, som mange af vores kursister ikke troede, at de kunne mere. Og når først de oplever igen at kunne invitere børnebørnene på hjemmebagte boller, så er de også mere opmærksomme på vigtigheden af at vedligeholde funktioner. Derfor er vores resultater ofte blivende, fortæller Hanne Hostrup.

Hun understreger, at det ofte er nødvendigt med både fysisk og ergoterapeutisk træning for at generhverve evnen til selv at kunne, og at det også kan være nødvendigt at arbejde med eksempelvis noget psykisk. Men at det alt sammen betragtes som midler eller delmål på vejen frem mod atter at blive selvhjulpen og forbedre livskvaliteten.

Højere oplevet livskvalitet blandt kursister
Kursisternes helbredsrelaterede livskvalitet måles før ophold samt 3 og 6 måneder efter endt ophold med udgangspunkt i EQ5D-metoden, som er et måleredskab, der også anvendes i sygehusvæsnet.

Som det ses af grafen ligger kursisternes selvvurderede helbred på under middel inden opstart, mens det ved afslutningen ligger over middel. Ved 3 og 6 måneders opfølgningen er kursisternes selvvurderede helbred faldet en smule, men er fortsat højere end ved starten af rehabiliteringsforløbet.

Note: Kursisten bliver bedt om at vurdere sin helbredsmæssige tilstand ud fra EQ5D-metoden på en skala fra 1 til 5 på en række forskellige parametre så som bevægelighed, personlig pleje, sædvanlige aktiviteter, smerter/ubehag og angst/depression. Besvarelsen munder ud i en samlet score, hvor kursistens selvvurderede helbred bliver kategoriseret på en skala fra 0 til 1, hvor kategorien 0 svarer til død og kategorien 1 svarer til perfekt helbred.


Rehabiliteringscenter Aalborg er en af Ældre- og Handicapforvaltningens målrettede indsatser i det rehabiliterende og forebyggende arbejde. Rehabiliteringscentret åbnede i september 2013 og var i fuld drift januar 2014.

Rehabiliteringscenter Aalborg arbejder målrettet med at udvikle og vedligeholde kursisternes konkrete færdigheder og sociale relationer, som gør det muligt for dem at være aktive og deltagende i eget liv.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Bilist nægtede narkokørsel - Aalborg

- Lørdagens strømpris - Aalborg

- Falsk tusindkroneseddel opdaget - Aalborg

- Aalborg Universitet har skabt vækst og udvikling i 50 år - Aalborg

- AaB jagter endnu et afgørende skridt i oprykningsspillet søndag - Aalborg

- Louis Nielsen er Danmarks bedste arbejdsplads for anden gang i træk: Det vigtigste er fællesskabet - Aalborg

- Bubber og Malene Qvist præsenterer Cirkus Arenas nye supercirkus i Aalborg - Aalborg

- Du kan fremover studere Professionsbachelor i paramedicin i Aalborg - Aalborg

- Nu er turen kommet til Aalborg: Slår dørene op den 10. maj - Aalborg

- Nye tal: Aarhus topper listen over skybrudsskader i 2023 - Aalborg havde 293 - Aalborg

- Nordjyllands Politi forlænger lukningen af rockerklubhus i Nørresundby - Aalborg

- El-løbehjul i trafikken: Har du styr på de skjulte do's and don'ts? - Aalborg