Del på Facebook   Print siden  

Sans for haven – Stauder og roser

Bolig
Tirsdag 11. august 2015 kl. 20:00

Sans for haven – Stauder og roser

.
Havens smukkeste blomster – roserne - kan sagtens få selskab af stauder, men ikke alle er lige velegnede. Roserne kan bruges til mange dejlige sommerbuketter, og hvorfor ikke bruge de dejligt duftende kronblade til desserter og bagværk?
Vi deler gerne vores positive haveoplevelser med hinanden. Det sker enten i dialog med tilfældigt forbipasserende, med naboen eller med vores ”venner” på de sociale medier. Nogle af de allermest fotograferede blomster er stauder og roser, og det er netop denne kombination Havens Dag sætter fokus på i 2015-kampagnen.

Gør havearbejdet lettere
Er du den glade ejer af et rosenbed, men ikke ynder at kravle rundt for at luge ukrudt, så kan du med fordel plante bunddækkende stauder under roserne. Kortlæbe, blodrød storkenæb, perlekurv eller krybeklokke er blot nogle af buddene på stauder, som godt kan vokse i samme bed som roserne og lette dit havearbejde. I forbindelse med årets kampagne, er der udarbejdet en lille folder, hvori du bl.a. kan se listen over de stauder, som egner sig som rosenpartnere.

Invitér insekterne ind
Lus er ubudne gæster i rosenbedet, men planter du stauder, eksempelvis som lav hæk, så tiltrækker du bl.a. svirrefluer, som æder lusene. Brug naturens egne kapaciteter og se, hvordan den øgede diversitet fremmer insekt- og dyrelivet i haven. Til gavn for naturen og til gavn for dig som haveejer.

Plant, nyd og høst
Du har sikkert hørt om rosenvand? Tilbage i 1700/1800 tallet var duftende roser skattet højt, og rosen blev brugt ved mange festlige lejligheder. Brug lidt tid sammen med børn og/eller børnebørn og lav rosenvand, som både kan bruges som parfume, men også til madlavning.
1 l kronblade af usprøjtede duftende roser
2 l kogt vand
De friske roser skylles og finhakkes til en jævn masse. Fyld dem i et sylteglas og hæld kogende vand over. Blandingen trækker natten over, og de knuste roser sies fra. Brug rosenvandet til eks. brødbagning eller som parfume.
Rosenvandet har en holdbarhed på ca. 10 dage i køleskab.

I årets kampagnefolder får du flere opskrifter, hvor rosens kronblade eller hyben indgår. Kampagnefolderen kan du få i dit havecenter eller du kan selv downloade den på hjemmesiden www.havensdag.dk.

Deltag i konkurrencer
Den anden søndag i september er det Havens Dag og traditionen tro har én vinder mulighed for at få et Juliana Premium drivhus.
Årets 2. præmie er en AL-KO Ginge græsslåmaskine og 3. præmien er et rosenbed med tilhørende rosenjord til en værdi af 3.000 kr. Du kan deltage i konkurrencen, når du møder op i et af de deltagende havecentre og udfylder samt afleverer konkurrencesedlen.

Vinderne vil blive udtrukket og offentliggøres omkring d. 10. oktober.
Havens Dag er en rigtig hyggelig dag, hvor dit lokale havecenter byder på mange gode oplevelser for hele familien, så sæt kryds i kalenderen d. 13. september.

Find det nærmeste havecenter, der deltager i kampagnen på www.havensdag.dk. Følg os gerne på Facebook.
Vel mødt!


Foto: Danske Havecentre over hele landet afholder Havens Dag den 13. september med temaet ”Sans for haven – Roser og stauder”. Deltag i konkurrencer og vind flotte præmier

© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Tæppet gør comeback - Aalborg

- 600 pct. prisforskel på samme varme - Bolig

- Millioner til energirenovering og klimatilpasning i udlejningsejendomme - Bolig

- Oktober er sidste chance for højt solcelle tilskud - Bolig

- Med det vejr er der kun én ting at gøre... - Hobro

- Oplev din første gang i Aalborg - Aalborg

- BoligJob sikrer en grøn fremtid i Nordjylland - Bolig

- 286 m2 stor villa sælges - Valsgaard

- Sans for haven – Stauder og roser - Bolig

- Husejere med flade tage kan spare mange penge - fortæller ST-Byg i Arden