Aalborg før & nu/12

1. december 2013
Aalborg før & nu/12

.
KOMPAGNIHUSET

Af John Erik Olsen

1: Kompagnihuset omkring 1870 i det udseende, som det fik ved ombygningen i 1846, mere end 200 år efter der blev lavet en bygning på stedet. Gelænderet foran bygningen er afskærmningen til den åbne Østerå. I Hotel Laven flyttede Aalborg Amtstidende senere ind. Bygningen til venstre er Svalegården, som måtte lade livet i 1873, da Aalborg Bys og Omegns Sparekasse købte den, for at opføre deres sparekassebygning i 1874, den bygning som står der i dag. Året efter blev det viste stykke af åen overdækket. Gaden til højre for Kompagnihuset er Bispensgade, hvor Landmandsbanken opførte sin markante bygning med tårn. Det var ud for Bispensgade, at Maren Brandts Bro førte over åen. Svalegården her skal i øvrigt ikke forveksles med den Svalegård, der kom til Hasseris i 1952. Den stod oprindeligt på Nytorv 18 som Mønsteds Gård.

2 & 3: Kompagnihuset, med det charmerende ydre blev tegnet af arkitekt Hoffmeyer og indviet med en festmiddag den 8. december 1889. Den nye bygning erstattede den, som ses på billede 1. I 1920 talte man om en gennemgribende forandring både ind og ude, men det blev ved det indvendige, blandt andet med en dansesal, der blev lavet om til en biograf, fordi man mente, at det ville give en større økonomisk gevinst til Handelsforeningen.

4: Kompagnihuset efter ombygningen i 1936. Fotorama har åbenbart endnu ikke fået en film på plakaten. Over de 2 baldakiner står O. Berg & Co samt Modesalon. Til højre Bispensgade, hvor man lige kan skimte bygningen med Palads-Passagen. I 1934 vedtog foreningen alligevel en gennemgribende forandring. Den stod færdig i 1936, og Kompagnihuset var nærmest ikke til at kende. Tiden var åbenbart til, at en bygning skulle være mere ydmyg og falde ind i omgivelserne. Derfor fjernede man tårnet, fremspringene og balkonerne, hvilket blev kritiseret af bygningsinspektør Packness. Resultatet blev den kønsløse bygning vi kender i dag, hvor der sælges burgere.

5: Kompagnihuset november 2013.

Kilde: Sådan så der ud 3 En ny bytur i Aalborg i gamle dage af John Erik Olsen
udgivet på Forlaget Legimus