Nyheder
Aalborg før & nu/7
.Af Arne Lybech Byhistorikeren, John Erik Olsen præsenterer denne gang en smagsprøve fra sin kommende bog, “Sådan så der ud-3”. Palads Teatret Inden de første rigtige biografer dukkede op, kunne aalborgenserne forskellige steder opleve levende billeder, som man kaldte det. Det var som oftest en række stumfilm på omkring et minuts længde, der blev vist […]
.
Af Arne Lybech
Byhistorikeren, John Erik Olsen præsenterer denne gang en smagsprøve fra sin kommende bog, “Sådan så der ud-3”.
Palads Teatret
Inden de første rigtige biografer dukkede op, kunne aalborgenserne forskellige steder opleve levende billeder, som man kaldte det. Det var som oftest en række stumfilm på omkring et minuts længde, der blev vist af omrejsende biografer. Levende billeder kunne for eksempel opleves i Aalborg i Haandværkerforeningen og Blegkilde, men formentlig er sådanne vist for første gang i 1901 i revysalen Apollo i Bispensgade, det senere Palads Teater.
I 1924 mente direktør Dyhr, at en biograf var sagen, og Apollosalen blev omdannet til en sådan. Palads Teatret var en kendsgerning med indvielse lørdag den 20. september. Åbningsfilmen var “Gøsta Berlings Saga” fra samme år med Greta Garbo på rollelisten. Palads var byens største biograf med plads til 808 besøgende pr. forestilling. Til sammenligning kunne der være 793 i Europa Bio. I 1932 overtog skuespiller og teaterdirektør Peter Kjær (1886-1962) Palads Teatret. Kjær debuterede i 1908 på Aarhus Teater og kom derefter på Det kongelige Teaters elevskole. Efter to år på elevskolen var han et enkelt år på Det kongelige Teater. Som 29-årige startede han sit eget teaterselskab som han med stor succes turnerede rundt i landet med. Efter nogle roller på Aalborg Teater blev Kjær direktør for teatret i 1922. Efter nogle økonomisk vanskelige år stoppede han i 1928 og lod sig i en kort periode indlægge på en nerveklinik i København. I 1931 søgte han biografteaterbevilling og købte biografen Colosseum i Frederikshavn som han kortvarigt drev. Året efter kom han tilbage til Aalborg, hvor han overtog Palads Teatret, som han drev til sin død. Enken besluttede derefter ret hurtig at opgive biografen, der lukkede og slukkede den 17. marts 1963 med Baronessen fra benzintanken. Husker man en film fra Palads Teatret er det med stor sandsynlighed en Disneytegnefilm som Lady og Vagabonden, en Lemmyfilm eller en film med Bardot, en Passer/Sprogø-film fra Saga som Det var på Rundetårn eller en Far-ti-fire-film. Ja, og så var der rejsefilmene i påsken.
Det gamle billede: Kærlighedens Symfoni med Grace Moore i hovedrollen kom til Danmark i 1935 med 6 oscarnomineringer i bagagen. Det var dog kun filmens musik og lyd som vandt.
Kilde: Sådan så der ud 3 En ny bytur i Aalborg i gamle dage af John Erik Olsen udgives af Forlaget Legimus i næste måned.