Aalborg-forsker deltog i Ph.d. Cup 2024, men en anden løb med sejren

29. april 2024
Aalborg-forsker deltog i Ph.d. Cup 2024, men en anden løb med sejren

Det blev ph.d. Nathalie Eiris Henriksen fra Danmarks Tekniske Universitet, som sejrede ved Forskerfesten Ph.d. Cup 2024, som Information, Lundbeckfonden og DR netop har afviklet for 12. gang.

Af Jan Dohrmann, DR

– Sikke en begejstring. Godt arbejde. Du får virkelig forklaret, hvad din forskning betyder, og hvorfor det er vigtigt.

Forskerfesten Ph.d. Cup 2024 var kun lige skudt i gang, før årets dommerpanel havde de positive tillægsord fremme til deltager nummer 1 – ph.d. Nathalie Eiris Henriksen fra Danmarks Tekniske Universitet, som på tre minutter fortalte om tre års forskning om samtalen mellem mikroorganismer.

At gøre sin forskning interessant og forståelig for en bredere kreds er, hvad det handler om i Forskerfesten Ph.d. Cup. Det er Dagbladet Information, DR og Lundbeckfonden, der arrangerer formidlingskonkurrencen i fællesskab, og i år var det 12. gang, den blev afviklet.

I år havde dysten, hvor DRs Ulla Essendrop var vært, på alle måder holdt flyttedag. På TV var Forskerfesten Ph.d. Cup flyttet fra DR2 fredag aften til DR1 i bedste lørdagssendetid. Og hvor konkurrencen alle tidligere år har været holdt i DR Byen, foregik den denne gang i Festauditoriet på den tidligere Landbohøjskolen på Frederiksberg. Stedet er nu en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og dermed var Ph.d. Cup også flyttet ud til et sted, hvor der i næsten 200 år er blevet forsket og undervist.

Nathalie Eiris Henriksen endte da også med at sejre i dysten om at formidle tre års forskning bedst på tre minutter, efter at hun havde været i konkurrence med fire andre ph.d.-kandidater. Så udover at høre om, hvad bakterier snakker om, hørte seerne og publikum i festauditoriet også om, hvordan robotter og mennesker arbejder sammen på hospitaler, hvordan afføring på kapsler kan redde liv, om fremtidens droner og om forebyggelse og behandling af underlivsprolaps.

Klassisk grundforskning

Vinderen af årets Ph.d. Cup har lavet et klassisk grundforskningsprojekt, hvor hun har forsket i, om mikroorganismer/bakterier uden for deres egen art, kan kommunikere med hinanden og i så fald, hvad de taler om.

– Der er bakterier i alt, og de findes alle steder. Faktisk kan man påstå, at vi som menneske er mere bakterie end menneske, og bakteriers betydning er enorm. Derfor er det også vigtigt, at vi forstår dem og deres sprog. Det gør os samtidig klogere på sygdomme, forklarede Nathalie Eiris Henriksen, der på de tre minutter også redegjorde for, hvordan hun i forbindelse med sin ph.d. har oprettet sit eget økosystem en slags algebibliotek.

Dommerjuryen, der skulle træffe afgørelsen i Ph.d. Cup 2024. var uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), DRs klimakorrespondent Thøger Kirk og seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale studier (DIIS).

Det var dem, der efter de fem oplæg, kårede Nathalie Eiris Henriksen som vinderen af Forskerfesten Ph.d. Cup 2024 og de 50.000 medfølgende kroner.

Opgaven med at afsløre årets vinder var i hænderne på uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, og straks vinderen var fundet, regnede konfettien ned over lokalet i bygningen, der er et af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbølls hovedværker.

– Vinderen formår at formidle både energisk og dynamisk. Særligt det videnskabelige står tydeligt frem. Forskeren kom ud over rampen og helt hjem i stuerne med et emne, der ellers er svært forståeligt.

Så vinderen af Forskerfesten 2024 er..Nathalie Eiris Henriksen, lød det, inden også bifaldet regnede ned over den 33-årige forsker.

Sidste år vandt Rune Petring Hasselager fra Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet Ph.d. Cup for en fremragende formidling af sin ph.d. om bedøvelse, og om at det ikke er ligegyldigt, om man bliver bedøvet i en blodåre eller med gas.

– Forskerfesten fremmer ikke bare videnskab og forskning. Den skaber også et rum, hvor danskerne kan møde forskerne, forstå dem og lade sig inspirere af dem, sagde DRs nyhedsdirektør Sandy French i sin tale før årets finale.

Her kaldte hun også Ph.d. Cup og det at være med til at udbrede forskning for public service i sin grundform.

– Vi ser det som vores kerneopgave at bringe den danske befolkning sammen om det vigtige. Og det er jo lige præcis det, vi gør sådan en aften, for hvem vil sætte spørgsmålstegn ved, om videnskab er vigtig, sagde Sandy French.

Tak for at turde stille op

Administrerende direktør på Information Stine Carsten Kendal takker de unge forskere for at turde stille op og gøre den offentlige samtale bedre ved at deltage i Forskerfesten.

– Den offentlige debat har brug for rigtige mennesker, der virkeligt ved noget, efterhånden som autogenereret reproduceret viden strømmer ind over os. Det tilbyder forskerne os, og endda i bedste sendetid, siger hun.

Siden starten i 2013 har formidlingskonkurrencen præsenteret flere end 50 forskere for en større offentlighed, og sideløbende er flere end 550 yngre forskere blevet trænet i at sætte deres viden i spil i den offentlige debat.

Lene Skole, der er adminstrerende direktør i Lundbeckfonden, retter en stor tak til finalisterne, og ønsker dem alle en lys og spændende fremtid som nogle af dansk forsknings største nye talenter.

– I er det råstof, vi som land har brug for. I gør, at vi kan se frem med optimisme, håb og tro på, at der også i de kommende generationer vil være dygtige forskere som jer, der kan være med til at udvide vores horisont, øge vores velstand og løfte vores samfund, siger hun.

Forskerfesten Ph.d. Cup 2024 kan ses på DRTV nu, ligesom det også bliver sendt på DR1 igen søndag den 28. april klokken 12.45.

De fem deltagere i Forskerfesten Ph.d. Cup 2024 var:

Nathalie Eiris Henriksen, Danmarks Tekniske Universitet: Samtalen mellem mikroorganismer
Kristina Tornbjerg Eriksen. Aalborg Universitet: Mennesker og robotter i samarbejde
Simon Mark Dahl Baunwall, Aarhus Universitet: Tarmbakterier i pilleform
Nicolaj Malle, Syddansk Universitet: Fremtidens droner
Karen Ruben Husby, Københavns Universitet: Forebyggelse og behandling af underlivsprolaps

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}