Familie
Aalborg står sammen i bestræbelsen på at øge trivslen for unge
Partnerskabet om Trivsel for Unge i Aalborg nytænker Aalborg Kommunes samlede trivselsindsats for unge. Målet er at styrke unges mentale sundhed, livskvalitet og deltagelse i job, uddannelse og fællesskaber i Aalborg.
En stærk trivselsalliance på tværs af både kommune, region, civilsamfund, foreningsliv og erhvervsliv vil i fællesskab forbedre unges trivsel i Aalborg Kommune. Målet med partnerskabet er, at flere ledige unge kommer i job og uddannelse; at fravær i folkeskolen falder; at markant flere unge starter på og gennemfører en ungdomsuddannelse samt en markant forbedring af unges mentale helbred.
Partnerskabet er nu i gang med konkret at udforske og udforme de initiativer og indsatser, som har bedst potentiale for at kunne gøre en mærkbar positiv forskel for trivslen for unge i Aalborg.
“Det vigtigste, vi kan sige til de unge, er, at vi tror på dig og din fremtid. Vi har lært meget de sidste år om, at selvom du står over for svære udfordringer i dit liv, så er der mange muligheder for at komme i både job og uddannelse. Det kræver bare, at vi i det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet er klar til at lytte til de unges egne ideer. Så kan vi sammen finde løsninger, der holder i virkeligheden. Det kender jeg mange gode eksempler på,” udtaler rådmand Nuuradiin S. Hussein, Job og Velfærd.
Aalborg Kommune deltager i partnerskabet, på tværs af forvaltningerne Job og Velfærd, Børn og Unge samt Sundhed og Kultur. Med de tre forvaltninger er det muligt at tænke i mere tværgående og sammenhængende løsninger på de unges udfordringer.
“Mange unge har det heldigvis godt og trives. Men vi skal blive bedre til at hjælpe de unge som mistrives. Vi skal tænke i nye løsninger og give de unge redskaber til at mestre eget liv. Gode eksempler på det er vores mestringsindsats i folkeskolen og arbejdet med ABC for mental sundhed på ungdomsuddannelserne og videregående uddannelser. De gode erfaringer herfra og erfaringerne fra “Kulturvitaminer” og Aalborg Try Out” skal bringes i spil i dette partnerskab, så flere unge kan blive en del af et fællesskab, for det er af vejene til at flere unge i Aalborg kommer til at trives”, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.
Ingen unge skal lades i stikken
Især fokusset på at støtte unge i udsatte positioner til øget livsglæde, robusthed og trivsel har fået Det Obelske Familiefond til at gå ind i partnerskabet.
“Vi er optaget af at skabe nye løsninger for de unge, vi som samfund ikke lykkes godt nok med at støtte. Derfor er vi rigtig glade for partnerskabet i Aalborg, hvor vi netop afprøver nye veje. Partnerskabet har fokus på langsigtede og fælles løsninger, som sikrer alle unge gode muligheder for at deltage i fællesskaber, uddannelse og job,” siger Trine Krab Nyby, social områdechef i Det Obelske Familiefond.
En langsigtet investering
Partnerskabet om Trivsel for Unge i Aalborg er en langsigtet strategisk investering i at øge trivslen for unge i Aalborg og forventes at være et flerårigt initiativ med kontinuerlig udvikling af indsatser og forandringskapacitet i Aalborg, med unge og unges trivsel i centrum.
“Vi har nogle helt fantastiske unge mennesker i Aalborg, og det er vores fælles ansvar at støtte dem i at finde deres vej – både i livet og i fællesskabet. Når vi står sammen som kommune, erhvervsliv, civilsamfund og foreninger, kan vi skabe de rammer og løsninger, som gør en reel forskel i de unges hverdag og fremtid. Det handler om at inddrage de unge og vise dem, at vi tror på dem, og at vi i fællesskab vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe dem godt på vej mod job, uddannelse og stærke fællesskaber,” siger Morten Thiessen rådmand for Børn og Unge.
Partnerskabet styrkes desuden af Aalborg Universitet, der med missionen ‘Øget Trivsel Blandt Børn og Unge’ er ny forsknings- og evalueringspartner i indsatsen.
“Vi glæder os over samarbejdet og partnerskabet”, siger Maria Appel Nissen, Professor og Mission manager på AAU.
“Partnerskabets mål går hånd i hånd med vores ønske om at udvikle viden om, hvordan man kan forbedre unges trivsel”, siger Henrik Vardinghus-Nielsen, lektor i folkesundhedsvidenskab.
Forandring gennem nye eksperimenter og alliancer
For at partnerskabet kommer til at gøre en stor forskel, er der brug for at arbejde på en anden måde end hidtil. Aktører på ungeområdet skal arbejde tættere sammen og forpligte hinanden på en fælles strategisk retning for indsatsen mod unges mistrivsel. Derudover bliver der brug for en større nysgerrighed på, hvordan vejene til at styrke unges trivsel kan se ud, og hvilke behov og muligheder unge i Aalborg selv fremhæver som de vigtigste. Derfor skal der arbejdes langsigtet og eksperimenterende med udviklingen og afprøvningen af nye initiativer, så alle der arbejder med unges trivsel i Aalborg hele tiden bliver klogere på, hvad der virker, og hvad der bør forbedres.
Omstillingen af den samlede trivselsindsats skal forankres hos de unge selv, på tværs af de arenaer de færdes i, samt hos medarbejdere, civilsamfund og erhvervsliv i Aalborg kommune, så alle oplever at bidrage til den overordnede mission og kender deres betydning og bidrag i praksis.
“Unges levede erfaringer vil fortsat stå helt i centrum. Deres stemmer er essentielle for at kunne skabe det kvalificerede og nuancerede grundlag for Aalborgs samlede og helhedsorienterede trivselsindsats,” siger Mathias Bruhn Lohmann, udviklingschef i SUS – Socialt Udviklingscenter.
Partnerskabet vil således nu for alvor tage fat på at række ud til såvel de unge som de aktører, der er i berøring med Aalborgs unge med henblik på at opbygge en stærk alliance med et fælles mål om at bedre trivslen for unge i Aalborg Kommune.
Har du som aktør på ungeområdet lyst til at vide mere om, hvordan du bliver en del af partnerskabets trivselsalliance, tøv da ikke med at kontakte programleder i Aalborg Kommune; Maria Schimkat.
Bag partnerskabet står Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond og SUS – Socialt Udviklingscenter samt Aalborg Universitet.