Aalborgensisk samarbejde er nomineret til Plastprisen 2024

2. maj 2024
Aalborgensisk samarbejde er nomineret til Plastprisen 2024

En ekstern jury har udpeget de fem nominerede til årets Plastpris:
Aarhus Kommune, Kingspan LOGSTOR, RePURPose, RHQI-projektet og et konsortium bestående af Nopa Nordic, Robinson Packaging, Aage Vestergaard Larsen og Teknologisk Institut. Nu skal Plastindustriens medlemmer stemme om vinderen, der offentliggøres på Plastdagen d. 30. maj i Industriens Hus.

Plastindustrien har siden 1987 uddelt Plastprisen som en hyldest af de ekstraordinære og anerkendelsesværdige præstationer i den danske plastbranche.

Også i år har Plastindustrien modtaget mange forskellige indstillinger fra hele branchen. Der er blevet indstillet både større og mindre virksomheder, udviklingsprojekter og privatpersoner.

Jury har valgt de nominerede
Plastprisens jury har nu gennemgået alle indstillinger og på den baggrund udpeget i alt fem nominerede, det kan vinde Plastprisen 2024.

Juryen består i år af Anders Egede Daugaard, lektor, DTU Kemiteknik, Ditte Lysgaard Vind, forfatter og innovationschef i Bloxhub og Jens-Thor Hansen, adm. direktør, ENGEL DANMARK.

Adm. direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup, fortæller, at juryen igen i år har valgt fem meget kvalificerede nominerede.

Igen i år har vi oplevet et bredt og kvalificeret felt, hvor alle fem nominerede er kvalificerede til at vinde Plastprisen. Nu er det op til Plastindustriens medlemmer at vælge den bedste kandidat og det ser jeg frem til.

Medlemmerne stemmer om vinderen
Frem mod Plastdagen d. 30. maj kan Plastindustriens medlemmer stemme om vinderen af Plastprisen 2024. Hver medlemsvirksomhed har én stemme. Jurymedlemmerne afgiver også deres stemme på de nominerede. I tilfælde af stemmelighed er det juryen der træffer den endelige afgørelse.

Plastindustrien sender i disse dage en afstemningsformular ud til alle medlemsvirksomhedernes primære kontakter.

Vinderen af Plastprisen 2024 bliver offentliggjort på Plastdagen d. 30. maj i Industriens hus.

De nominerede til Plastprisen 2024 er:

Aarhus Kommune

Aarhus Kommune er indstillet til Plastprisen for sit byrumsbaserede pantsystem for takeaway-emballage. Fremtidens takeaway-system er et treårigt pilotprojekt udviklet i samarbejde med TOMRA Systems og et resultat af Aarhus Kommunes Plaststrategi. Siden lanceringen i januar 2024 har aarhusianere pantet mere end 120.000 kopper. Hver kop har et unikt serienummer, som giver oplysninger om brugernes adfærd samt ESG og LCA-data.

Konsortiet Nopa Nordic, Robinson Packaging, Aage Vestergaard Larsen og Teknologisk Institut

Konsortiet Nopa Nordic m.fl. har i tæt samarbejde udviklet og implementeret løsninger, der muliggør brugen af genanvendt HDPE-plast til kosmetikemballager på det danske marked. Projektet, der er delvist finansieret af MUDP, skaber en ny kilde af højkvalitets genanvendt plast og bidrager til en mere cirkulær plastøkonomi i Danmark. De udviklede løsninger åbner helt nye muligheder for anvendelse af PCR-plast i plastproduktionen.

RePURPose

Parterne bag RePURpose har udviklet en metode til at ekstrahere polyoler fra brugt PUR, og demonstreret, at disse polyoler kan anvendes i produktion af ny PUR, som erstatning for virgine materiaer. RePURpose består af parterne Dan-Foam, Logstor, ECCO, H. J. Hansen Genvindingsindustri, Tinby, Plixxent, Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Projektet åbner op for en cirkulær økonomi for PUR-plast, som ikke tidligere har været mulig. og har tiltrukket international interesse. RePURpose er delvist finansieret af innovationsfonden.

RHQI-projektet

Recycling High Quality Plastics (RHQI) er et samarbejde mellem flere virksomheder og Aalborg Universitet, støttet af Innovationsfonden. Projektets formål er at løse den udfordring, at manglende viden om plastens egenskaber bliver en barriere for genanvendelse af plast i Danmark. Gennem udvikling af modeller og testmetoder har projektet muliggjort brugen af genanvendt plast i kritiske komponenter som pumpehuse og fjernvarmerør. RHQI-projektet har vist, at mekanisk genanvendelse kan være en sikker løsning, selv til avancerede produkter med lang levetid, som for eksempel pumpehuse og fjernvarmerør. RHQI-samarbejdet består Grundfos A/S, Kingspan A/s, Aage Vestergaard Larsen A/S, Plastix A/S og Aalborg Universitet

Kingspan LOGSTOR

Kingspan LOGSTOR er indstillet til Plastprisen for udviklingen af sit fleksible fjernvarmerør PertFlextra. Med PertFlextra kan fleksible rør nu anvendes i større dimensioner og som distributionsnet, ikke kun som stikledninger. Produktionen foregår lokalt i Danmark.

Læs mere om Plastprisen og de nominerede.

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}