Familie

AI i gymnasiet: Udfordringer og muligheder for fremtidens læring

Hvordan kan AI revolutionere gymnasieuddannelserne? Hvilke udfordringer står undervisere og elever over for? Få indblik i de nyeste diskussioner og indsigter om kunstig intelligens i undervisningen.

AI i gymnasiet: Udfordringer og muligheder for fremtidens læring
(foto: adobe)
Af Rikke Lund 2. april 2025

AI i gymnasieuddannelserne: Hvordan kan vi udnytte mulighederne?

Den 3. april samles undervisere, eksperter og ledere til en konference på Aarhus Universitet, hvor kunstig intelligens (AI) og digitale metoder i gymnasieuddannelserne er på dagsordenen. Formålet er at undersøge, hvordan AI kan integreres i undervisningen og hjælpe eleverne med at lære at anvende teknologien på en ansvarlig måde.

Konferencen stiller skarpt på centrale spørgsmål som: “Hvilke muligheder giver AI?” og “Hvilke udfordringer kan det give?” Ifølge Jeppe Kragelund, næstformand i Danske Gymnasier, er der bred enighed blandt rektorerne om, at eleverne skal lære at håndtere kunstig intelligens, men han understreger, at det er et område, som kræver betydelig kompetenceudvikling blandt gymnasielærerne.

Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Læs også: Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Kompetenceudvikling for undervisere

Der er et voksende behov for at styrke lærernes viden om AI, så de er rustet til at vejlede eleverne. Ole Sejer Iversen, professor ved Aarhus Universitet, pointerer, at kunstig intelligens allerede spiller en central rolle i mange af de lande, Danmark sammenligner sig med. “Kunstig intelligens integreres i stor udstrækning i ungdomsuddannelser i de lande, som vi normalt sammenligner os med. Her anvendes de nye teknologier primært til at arbejde kreativt og producerende med faglige stofområder. Derfor er det helt naturligt, at vi i Danmark også undersøger, hvilke muligheder kunstig intelligens giver for elevernes læring – og samtidig stiller skarpt på, hvordan alle børn og unge kritisk og konstruktivt dannes til en verden præget at digitale teknologier. I Videnscenter for Digital Teknologiforståelse ønsker vi at bidrage til, at alle undervisere på ungdomsuddannelserne får et håndtag til selv at forstå kunstig intelligens og forstå det mulighedsrum, som det giver for læring og undervisning” siger han.

På konferencen vil deltagerne få konkrete værktøjer til, hvordan de kan forstå og bruge AI i undervisningen. Fokus er på, hvordan AI kan understøtte kreativitet og faglig udvikling, samtidig med at eleverne bliver klædt på til den digitale fremtid.

Integrering af AI i undervisningen: En stor udfordring

En af de mest populære workshops på konferencen har emnet “Forandringsledelse og AI – Fra vision til praksis”. Dorthe Wang, direktør for TietgensSkolen, understreger, at integrationen af AI i undervisningen er en kompleks opgave, der kræver samarbejde og ledelse. ”De nye AI-baserede teknologier stiller både elever, undervisere og ledere over for en stor opgave med at integrere teknologierne i klasserummet på måder, der understøtter læringen og elevernes digitale dannelse. Den opgave skal ikke løftes af den enkelte underviser alene. Der er behov for, at vi drøfter med hinanden, hvordan vi leder de forandringer, som den teknologiske udvikling kalder på – og altid med faglighed og læring i centrum,” siger hun.

Fokus på fremtidens digitale uddannelser

Konferencen, der er den første af sin slags, har været en stor succes, og arrangørerne glæder sig over den høje tilslutning. 350 deltagere fra hele landet har tilmeldt sig, og diskussionerne om AI’s rolle i gymnasieundervisningen ser ud til at være mere relevante end nogensinde.

Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Læs også: Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House

Læs også: Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House