Bedste Chardonnay

22. april 2013
Bedste Chardonnay

.
Der var sejr til Bourgogne i FinansBureauets test af Chardonnay

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Chardonnay har haft sine op- og nedture. Fra at være den ubestridte hvidvinskonge til at være genstand for ABC – anything but Chardonnay hadekampagnen. I takt med at tvangsægteskabet mellem Chardonnay og egetræ så småt er begyndt at blive opløst på globalt plan, er stemningen dog begyndt at vende igen. Nu kan man igen godt tillade sig at udtrykke sin glæde for Chardonnay i elitære vinkredse, om end det stadig giver langt mere street credit og knipsen med fingrene at udtrykke sin begejstring for tysk Riesling.

Testens bedste Chardonnay til prisen blev Manciat-Poncet Les Morizottes Macon 2011. Navnet Macon afslører, at der er tale om en vin fra Bourgogne. Og her stortrives Chardonnay druen. Vinene fra Macon er sjældent helt billige. Især ikke hvis de har et efternavn som eksempelvis Pouilly-Fuissé. Et sådant efternavn mangler vindervinen, men ikke desto mindre vandt vinen i blindtesten faktisk netop over flere Pouilly-Fuissé vine. Så det er ikke kvaliteten den mangler kun efternavnet.

Vindervinen er en ren og lækker sag med stor friskhed og godt bid. Hø i næsen, grønne æbler, pære, lime og fersken i munden og med en lang blød let fedmefuld eftersmag med toner af nødder, som fuldender indtrykket af en vin, som på bedste vis har forstået at fremelske Chardonnay druens ægte kvaliteter uden at drukne dem i hverken syre eller fad. Et sjældent eksempel på en kvalitets hvidvin fra Bourgogne til under 100 kr.

Testvinder
Manciat-Poncet Les Morizottes Macon 2011
******
Forhandler: The Wine Company
Pris: 85 kr.

Andre anbefalede vine:

D´Arenberg The Lucky Lizard Adelaide Hills Chardonnay 2010
******
Forhandler: Erik Sørensen Vin
Pris: 149,95 kr.
Kommentar: Super lækker australsk Chardonnay med eksplosion af eksotisk frugt i såvel næse og mund, og toastpræget eftersmag. Høj klasse.

Growers Gate Chardonnay South Australia 2010
*****
Forhandler: The Wine Company
Pris: 60 kr.
Kommentar: Frisk australsk Chardonnay med toner af citrus og fersken og et subtilt touch af vanilje. Fin value for money

Casas Patronales Chardonnay Reserva 2011
*****
Forhandler: Holte Vinlager
Pris: 55 kr.
Kommentar: Velstruktureret chilensk Chardonnay i klassisk oversøisk smørristet stil. En fyldig vin med toner af fersken, honning og toast og med en lang vedholdende eftersmag.

Journeys End Chardonnay 2011
*****
Forhandler: Vinslottet
Pris: 139 kr.
Kommentar: Fed og smørlækker sydafrikansk Chardonnay med smør og kantareller i næsen, citrus og toast i smagen, og med en lang blød vaniljepræget eftersmag

Santa Rita 120 Chardonnay 2011
******
Forhandler:
Pris: 59,95 kr.
Kommentar: Cremet chilensk Chardonnay med næse af birketræ, mund af abrikos, lime og toast. En lækker og frisk Chardonnay med et strejf af fad. Super køb til prisen.

Irony Napa Valley Chardonnay 2010
*****
Forhandler: Haller Vin
Pris: 139 kr.
Kommentar: Smørristet californisk Chardonnay med fin tyngde og flot balance. Eksotisk frugt med tvist af vanilje og lang intensiv cremet eftersmag med præg af ristede nødder. Super vin

Baron de Pocé Chardonnay 2011
*****
Forhandler: Skjold Burne Vinhandel
Pris: 44,75 kr.
Kommentar: Præcis og ren Chardonnay med violer i næsen, citrus og pærer i munden og superblød frugtintensiv eftersmag. Godt køb til prisen

Serveringstemperatur 8-10°C.

Manciat-Poncet Saint Véran Le Clos 2011
*****
Forhandler: The Wine Company
Pris: 95 kr.
Kommentar: Endnu en let og frisk Chardonnay fra Manciat-Poncet, med frugten i højsædet. Grønt præg med fin syre og toner af pærer og lime, og let fedmefuld eftersmag med svagt toastagtigt præg. Super lækker.

Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne 2011
******
Forhandler: Vinens Verden
Pris: 129 kr.
Kommentar: Et brag af en Chardonnay med klassiske Bourgogne dyder. En stor og generøs vin med en perfekt treenighed af elegance, friskhed og fylde. Hø i næsen, citrus, smør og Karl Johan svampe i smagen og en lang intensiv eftersmag med toner af ristede nødder og toast.

Wakefield St. Andrews Clare Valley Chardonnay 2010
*****
Forhandler: Haller Vine
Pris: 255 kr.
Kommentar: Super australsk Chardonnay med overraskende elegance og næsten kontinentalt mineralsk præg. Floral næse, citrus og let smørfedme i munden som fortsætter i en lang intensiv eftersmag. Super flot vin

L’Enclos De La Chance Les Jumeaux 2011
*****
Forhandler: The Wine Company
Pris: 95 kr.
Kommentar: Herlig krydret Chardonnay (med 30 % Viognier) med kant og personlighed. Fyldig og fed vin med toner af toast og mandel og lang eftersmag med et touch af trøffel.

Albamar William Cole Chardonnay 2011
*****
Forhandler: Vinslottet
Pris: 64 kr.
Kommentar: Forfriskende og ganske utraditionel chilensk Chardonnay med frisk frugt og grønt præg. Let eksotisk frugt i næsen, saftig mund med citrus og lime og elegant eftersmag med et næsten mineralsk præg.
Thorn-Clarke Mount Crawford Chardonnay 2010
******
Forhandler: Skjold Burne Vinhandel
Pris: 99,75 kr.
Kommentar: Virkelig flot australsk Chardonnay med perfekt kontrolleret brug af fad. Floral næse, tropisk frugt, toast og smør i munden og perfekt lang intensiv eftersmag der nægter at forlade munden.

Dry Creek Vineyard Foggy Oaks Chardonnay
******
Forhandler: Holte Vinlager
Pris: 100 kr.
Kommentar: Helt fantastisk velstruktureret og veldrejet californisk Chardonnay fra Russian River Valley. Papaya og fersken i næsen, abrikos, ananas og vanilje i munden som rundes af i eftersmagen med noter af honning og toast. En super smørlækker Chardonnay

Errazuriz Wild Ferment Chardonnay 2010
*****
Forhandler: HJ Hansen/Vinspecialisten
Pris: 155 kr.
Kommentar: Endnu en klassevin fra chilenske Errazuriz, som med rette regner sig selv blandt verdens bedste producenter. Tonsvis af blød eksotisk frugt i både næse og mund, let syre og perfekt underspillet fad. Virkelig lækker Chardonnay, der stilmæssigt befinder sig mellem det kontinentale og oversøiske.

Tamaya Winemakers Selection Chardonnay 2010
*****
Forhandler: Vinslottet
Pris: 135 kr.
Kommentar: Skarp og præcis chilensk Chardonnay, som udfordrer den gængse opfattelse af oversøiske Chardonnay´er. Ren og smidig vin med et strejf af mineralitet, der leder tankerne i retning af Bourgogne snarere end Chile.
Tarapacá Terroir Chardonnay 2011
*****
Forhandler: Skjold Burne Vinhandel
Pris: 79,95 kr.
Kommentar: Velafbalanceret klassisk chilensk Chardonnay med toner af nødder, toast og eksotisk frugt og pæn lang eftersmag. Fin vin til prisen.

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

Stjerner Vurdering
****** Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen
***** Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen
**** Vurderes til at burde koste mellem 1 og 24 % mere end butiksprisen
Vine der vurderes til at koste mindre end butiksprisen vil ikke blive omtalt.

Tilmeld dig FinansBureauets nyhedsbrev her