Beskyt dit hjem mod skybrud: Gode råd til sommerens regnvejr

6. juni 2024
Beskyt dit hjem mod skybrud: Gode råd til sommerens regnvejr
HOFOR har en række gode råd til at sikre bolig og værdier, når kraftig regn og skybrud rammer

Klimaforandringerne øger risikoen for oversvømmelser ved regn, stormflod og truende grundvandsstigninger. Forsyningsselskabet HOFOR arbejder på at skabe plads i byerne til mere regn, men som borger kan man også gøre en del for at beskytte sin bolig forud for skybrudssæsonen.

Sommeren byder ikke kun på solskin, men også på kraftige regnbyger og skybrud. Mindre lokale skybrud har allerede fundet sted, og DMI har flere gange varslet risiko for kraftig regn. Det er derfor vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå dyre vandskader.

“Der kommer meget mere vand som følge af klimaforandringer. Skybrud, stormflod og truende grundvandsstigninger giver oversvømmelser i byerne og medfører dyre skader i private hjem og hos erhvervsdrivende. HOFOR arbejder på at klimasikre hele hovedstadsområdet, så regnvandet gør mindst mulig skade i byerne. Men selvom vi i samarbejde med kommunerne gør, hvad vi kan for at finde plads i byerne til en stor del af sommerens megen regn og skybrud, så må borgerne også hjælpe med at passe på deres hjem. Og det har vi nogle gode råd til, hvordan man gør,” siger Brian Hansen, direktør for Vand & Spildevand i HOFOR.

Gode råd til at beskytte dit hjem

For at minimere risikoen for vandskader er der flere tiltag, du kan gøre i og omkring din bolig:

  • Rens tagrender og afløb: Sørg for, at vandet kan løbe frit væk fra taget.
  • Sikker opbevaring i kælderen: Opbevar ting på reoler mindst 40 cm over gulvet og brug materialer, der kan desinficeres.
  • Tjek terrænet: Sørg for, at terrænet ikke leder vand ind mod huset. Grav kanaler, der kan føre vandet væk fra ejendommen.
  • Installer højvandslukke: For at forhindre kloakvand i at stige op i kælderen, kan det være en god idé at montere et højvandslukke og sløjfe gulvafløb, der ikke bruges.

Når skybruddet rammer

Under et skybrud er der flere ting, du skal være opmærksom på for at beskytte dig selv og din ejendom:

  • Undgå kontakt med oversvømmet vand: Vandet kan være forurenet med kloakvand, som er en smittekilde.
  • Pas på løse kloakdæksler: Vær forsigtig, når gader er dækket med vand, da kloakdæksler kan være skubbet af og udgøre en fare.

Hvad er et skybrud?

DMI definerer et skybrud som en regnmængde, der overskrider 15 mm på blot 30 minutter. Via DMI’s app kan du tilmelde dig varsler om skybrud og vildt vejr i dit område.

For flere gode råd og informationer om, hvordan du kan forberede dig på skybrud og beskytte dit hjem, besøg hofor.dk/skybrud.