Boligjagt i Aalborg: Studerende står over for store udfordringer

17. juli 2024

Når de kommende studerende i næste uge får at vide, om de er optaget på deres drømmestudie, bliver det for mange også startskuddet til jagten efter et nyt hjem. Og det kan være svært. Lejeboligmarkedet er præget af lange ventelister og høje lejepriser. Og selvom der er kommet flere mindre ejerlejligheder til salg i studiebyerne…

Nu går den svære boligjagt i gang for de kommende studerende.

Når de kommende studerende får besked om deres studiepladser den 26. juli, starter også den svære jagt på en overkommelig bolig i Aalborg og andre studiebyer. Med en udeboende SU på 6.820 kr. før skat, er det en stor udfordring for mange unge at finde en bolig, der passer til budgettet.

Ifølge en analyse fra Finans Danmark har knap 40 pct. af de unge højst 5.000 kr. til boligudgifter om måneden. Det er langt mindre end omkostningerne ved at eje eller leje en bolig. En typisk ejerlejlighed på 75 kvm koster i gennemsnit 12.200 kr. om måneden i Aalborg, den billigste studieby, mens samme størrelse lejlighed på Frederiksberg koster hele 23.300 kr. om måneden. Lejepriserne er heller ikke ligefrem billige. En nyopført privat lejebolig på 75 kvm koster i gennemsnit knap 11.900 kr. om måneden i København og knap 7.400 kr. i Aalborg.

Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark, udtaler: “De kommende studerende står over for en spændende tid. Desværre står de også overfor udfordringer, når det kommer til at skulle finde en bolig, som er til at betale i studiebyerne. Private lejeboliger er dyrere end det, man har råd til, og der kan være lange ventelister for studieboliger. For størstedelen af de studerende, er ejerboliger ikke en mulighed, uden økonomisk støtte fra for eksempel ens forældre.”

Selvom udbuddet af mindre ejerlejligheder i studiebyerne er steget med 18 pct. siden sidste år, er priserne ikke fulgt med nedad. I Aalborg er der aktuelt 235 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg, men de gennemsnitlige udbudspriser ligger stadig på 1,8 mio. kr. I København og Frederiksberg er priserne henholdsvis 4,9 mio. kr. og 5,1 mio. kr., hvilket er betydelige stigninger i forhold til sidste år.

Selvom Aalborg er en af de billigere byer, er budgettet stadig svært at få til at hænge sammen for mange studerende. Peter Jayaswal påpeger, at Finans Danmark har foreslået tre tiltag for at lette adgangen til boligmarkedet: hævelse af grænsen for rentefradrag for førstegangskøbere, fjernelse af tinglysningsafgiften ved tinglysning af skøde og fjernelse af lokale størrelseskrav ved nybyggeri. “Det ville især være en økonomisk håndsrækning til de unge og førstegangskøberne,” siger han.

For mange unge betyder det, at jagten på en bolig bliver en større udfordring end nogensinde før. Og selvom Aalborg tilbyder nogle af de billigere boligmuligheder, er det stadig langt fra let at finde et hjem, der passer til et studievenligt budget.