Erhverv

Cirkulær produktion kan revolutionere dansk erhvervsliv

Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at reducere ressourcespild med op til 30 procent gennem innovative metoder til cirkulær produktion. Et nyt projekt vil gøre op med, at 83 procent af verdens elektronikaffald i dag går tabt eller håndteres uforsvarligt, og samtidig styrke danske virksomheders konkurrenceevne.

Cirkulær produktion kan revolutionere dansk erhvervsliv
Foto: Teknologisk Institut
Af Gabriel Larsen 31. marts 2025

Danmark kan blive foregangsland for bæredygtig elektronik

Den danske elektronikbranche står over for en grøn omstilling, der både kan gavne miljøet og virksomhedernes bundlinje. Med projektet “Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion” får 30 danske elektronikvirksomheder nu konkret hjælp til at implementere cirkulære produktionsmetoder, der kan reducere deres materialespild med 20 procent og CO2-udledningen med minimum 30 procent.

Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og produktionsklyngen MADE med støtte fra Industriens Fond. Målet er at gøre Danmark til et foregangsland inden for bæredygtig elektronikproduktion ved at udvikle konkrete værktøjer og metoder, der gør det nemmere og billigere for virksomhederne at genbruge komponenter og reparere elektroniske produkter.

Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Læs også: Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Elektronikbranchen står over for massive udfordringer

Elektronikbranchen er blandt de mest ressourcekrævende industrier globalt. Kun 17 procent af elektronikaffaldet genanvendes, og branchen er afhængig af sjældne jordarter og mineraler fra ustabile regioner. Samtidig stiller EU’s nye Ecodesign-forordning skærpede krav til cirkularitet, som danske virksomheder skal kunne imødekomme for at forblive konkurrencedygtige.

Zachary Davis fra Teknologisk Institut understreger nødvendigheden af at revolutionere elektronikproduktionen. Han påpeger, at virksomheder kan opnå både miljømæssige og konkurrencemæssige fordele ved at fokusere på genanvendelighed og reparationsmuligheder i deres design. Dette er særligt vigtigt i lyset af EU’s stadig strengere krav til produkters holdbarhed.

Innovative løsninger skal implementeres i praksis

I projektet vil eksperter analysere produktionsprocesser hos de deltagende virksomheder for at kortlægge deres materialeforbrug og identificere, hvor der er størst potentiale for genbrug. To til tre udvalgte virksomheder får mulighed for at teste de nye produktionsmetoder direkte i deres produktion.

En af de innovative løsninger, der skal undersøges, er printet elektronik, som reducerer materialeforbruget ved kun at tilføje materiale præcis, hvor det er nødvendigt. Derudover vil printplader blive redesignet, så de bruger mindre materialer, anvender bæredygtige produktionsprocesser og kan skilles ad i rene materialefraktioner.

Netværk skal sikre vidensdeling i branchen

De succesfulde løsninger vil blive gjort tilgængelige for hele branchen gennem et nyt dansk netværk for cirkulær elektronikproduktion. Dette skal sikre, at de gode erfaringer og innovative løsninger kan komme flest mulige virksomheder til gode.

Nigel Edmondson, CEO for MADE, fremhæver vigtigheden af pionervirksomheder i omstillingen til cirkulær produktion. Han forklarer, at MADE tidligere har bidraget til automatisering af printplademontage, og nu er målet at demonstrere mulighederne for demontering og genbrug af komponenter. Dette skift fra lineær til cirkulær produktion er afgørende for branchens fremtid.

Betydning for dansk erhvervsliv

Den danske elektronikbranche beskæftiger 25.000 medarbejdere og producerer alt fra tastaturer og trådløst udstyr til medico-udstyr og høreapparater. Med projektet “Recirkuler elektronik” får disse virksomheder nu mulighed for at blive førende inden for bæredygtig produktion og samtidig imødekomme fremtidens skærpede miljøkrav.

Projektet, der er støttet af Industriens Fond med 2,9 millioner kroner, løber fra 2025 til 2027 og er en del af en større indsats under overskriften ‘Cirkulær Produktion – for et stærkere og grønnere dansk erhvervsliv’.

Kilde: Teknologisk Institut, MADE, Industriens Fond

Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Læs også: Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Læs også: Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering