Familie

Danmark på vej til at udrydde livmoderhalskræft inden for 15 år

Livmoderhalskræft, der engang var den tredjehyppigste kræftform blandt danske kvinder, kan blive den første kræfttype nogensinde, der helt forsvinder fra Danmark. Eksperter forventer, at sygdommen kan være elimineret allerede inden 2040 takket være effektiv vaccination og screening.

Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, med gråt bølget hår og runde briller, som står i spidsen for forskningen der kan føre til udryddelse af livmoderhalskræft i Danmark.
Kampen mod livmoderhalskræft tager et afgørende skridt fremad, når eksperter som Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse forudser, at sygdommen kan være helt udryddet i Danmark inden for de næste 10-15 år. Foto: Tomas Bertelsen
Af Gabriel Larsen 14. april 2025

En historisk milepæl i kræftbekæmpelsen

Danmark er på vej til at skrive medicinsk historie som et af de første lande i Europa, der helt eliminerer livmoderhalskræft. Ifølge en ny statusartikel fra danske eksperter kan denne alvorlige kræftform være udryddet inden for de næste 10-15 år. Dette vil i så fald være første gang nogensinde, at en kræfttype helt forsvinder.

Livmoderhalskræft har gennemgået en dramatisk udvikling i Danmark. I 1960’erne var den den tredjehyppigste kræftform blandt kvinder, men i dag er den faldet til en 13. plads på listen over hyppige kræftformer. Denne positive udvikling skyldes en målrettet indsats på tre centrale områder: HPV-vaccination, screening for livmoderhalskræft og grundig opfølgning ved celleforandringer.

Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Læs også: Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Tæt på WHO’s elimineringsgrænse

Danmark nærmer sig allerede nu Verdenssundhedsorganisationens (WHO) grænse for elimination af livmoderhalskræft, som er defineret som mindre end fire tilfælde per 100.000 kvinder. De seneste tal fra 2020-2022 viser, at forekomsten blandt kvinder i alderen 20-29 år er faldet til kun 3 tilfælde per 100.000, hvilket allerede er under elimineringsgrænsen for denne aldersgruppe.

For at nå målet om fuldstændig elimination kræves der fortsat høj tilslutning til HPV-vaccination og screening. De nyeste tal viser en vaccinationstilslutning på 89 procent for 12-årige drenge og piger, hvilket er tæt på målet på 90 procent. Derimod er der stadig udfordringer med screeningsdeltagelsen, hvor kun omkring 60 procent af kvinder i Danmark tager imod tilbuddet, mens målet er 70 procent.

Sociale forskelle udgør en udfordring

Selvom fremskridtene er betydelige, er der stadig udfordringer. Der eksisterer sociale og etniske forskelle i, hvem der tager imod tilbuddene om vaccination og screening. For at lykkes med den fuldstændige udryddelse af livmoderhalskræft er det afgørende, at myndighederne fortsætter med at overvåge udviklingen og sætter ind med målrettede tiltag, hvor tilslutningen er for lav.

Hjemmeprøver kan øge screeningsdeltagelsen

En lovende metode til at øge screeningsdeltagelsen er hjemmeprøver, hvor kvinden selv kan tage en virusprøve hjemme og sende den med posten til et laboratorium. Forsøg har vist, at denne metode kan få flere kvinder, som ellers ikke kommer til screeningsundersøgelse hos lægen, til at deltage i screeningsprogrammet.

Første skridt mod en fremtid uden kræft

Udryddelsen af livmoderhalskræft vil være en historisk milepæl i kampen mod kræft. Det viser, at forebyggelse gennem vaccination og screening kan være ekstremt effektivt. Hvis Danmark lykkes med at eliminere livmoderhalskræft, kan det bane vejen for lignende strategier mod andre kræftformer i fremtiden.

Målet er klart: Ingen kvinder i Danmark skal blive syge eller dø af livmoderhalskræft. Med den nuværende udvikling ser dette mål ud til at være inden for rækkevidde inden for en overskuelig fremtid.

Læs mere i statusartiklen her: Fra hypotese til forebyggelse af HPV og livmoderhalskræft

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Læs også: Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House

Læs også: Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House