Politik

Danmark skal rustes mod fremtidens oversvømmelser

En tredjedel af Danmarks byggemasse ligger i områder med risiko for oversvømmelser som følge af klimaforandringer. Undersøgelser viser, at det kan betale sig for samfundet at investere milliarder i forebyggelse, men det kræver ændrede finansieringsregler.

Danmark skal rustes mod fremtidens oversvømmelser
Foto: Colourbox
Af Nanna Madsen 26. februar 2025

Stigende vandstand giver store udfordringer 

Håndteringen af de stigende vandmasser bliver en dyr affære, men det vil koste endnu mere at lade være, viser undersøgelser fra DTU. Kraftige skybrud bliver stadig hyppigere, og mange grundejere oplever, at der trænger vand ind i boligerne. 

“Vandet står højt i haver og kældre og udfordrer veje, offentlige arealer samt kritisk infrastruktur. Vandet kommer fra alle retninger – oppefra, bagfra, udefra og nedefra. Vi er derfor nødt til at intensivere indsatsen med at tilpasse vores samfund til klimaforandringerne for at undgå endnu værre oversvømmelser end dem, vi allerede oplever,” siger formand i DANVA, Ellen Trane Nørby. 

Ifølge Dansk Industri er 120.000 erhvervsejendomme i fare for at blive skadet af oversvømmelser. CONCITO har beregnet, at 440.000 helårsboliger og 160.000 fritidshuse allerede i dag potentielt er påvirket af vand fra stormfloder, voldsomme regnskyl og stigende grundvand. Samtidig har GEUS registreret en stigning i grundvandsspejlet på op til en meter over de seneste 30 år, hvilket betyder, at ca. 450.000 boliger har mindre end en meter til grundvandsspejlet i over 80% af året. 

I morgen åbner puljen til lokalplejehjem

Læs også: I morgen åbner puljen til lokalplejehjem

Reglerne står i vejen for bedre løsninger 

Udfordringen for vandselskaberne er, at de kun kan finansiere klimaløsninger op til, hvad der er defineret som samfundsøkonomisk optimalt – typisk en 10-års hændelse. Det gælder selv i områder, hvor det kunne give samfundsmæssig mening at sikre sig mod en 100-års hændelse. 

“Det dur ikke, at reglerne kun giver vandselskabet lov til at investere i et lavt niveau, hvis der er brug for en højere beskyttelse. Reglerne for forsyningsselskabernes klimasikring skal matche det niveau, der er brug for på kort og lang sigt,” siger Ellen Trane Nørby. 

DTU anslår i en rapport udarbejdet for Forsikring og Pension, at oversvømmelser som følge af klimaforandringer vil føre til skader for over 400 mia. kr. de næste 100 år. Det kan betale sig at forebygge. Beregninger viser fx, at investeringer på 69 mia. kr. til sikring mod en 20-års hændelse kan reducere skader med 112 mia. kr. og dermed spare samfundet 43 mia. kr. 

Nye planer skal sikre langsigtede løsninger 

For at sikre en bedre klimatilpasning er en helhedsorienteret tilgang nødvendig. Udover at ændre de økonomiske regler skal staten koordinere udfordringerne ved hyppigere skybrud og stigende grundvand gennem nationale klimatilpasningsplaner. 

“En mere langsigtet og sammenhængende planlægning og implementering skal bidrage til at sikre kommunerne og deres borgere, som udfordres af et klima under hastig forandring. Nu kommer loven om terrænnært grundvand, og ministeren har varslet flere planer. Det er vigtigt at have de rigtige og mest effektive værktøjer, som gør vores samfund robust over for fremtidens udfordringer med oversvømmelser,” siger Ellen Trane Nørby. 

Især de store byer er hårdt ramt af oversvømmelser, fordi befolkningstætheden er stor, og det er svært at lede vandet væk. DANVA præsenterer deres forslag til løsninger ved en politisk konference på Christiansborg i dag, onsdag den 26. februar 2025. Her deltager blandt andre miljøminister Magnus Heunicke samt flere miljøordførere. 

Kilde: Ritzau

Ny måling: Indkøb tæt på hjemmet vigtigere end nogensinde

Læs også: Ny måling: Indkøb tæt på hjemmet vigtigere end nogensinde

Dagen starter delvis skyet – Solen kommer frem i løbet af dagen

Læs også: Dagen starter delvis skyet – Solen kommer frem i løbet af dagen