Danmarks bedst sælgende pubguide er skrevet i Gug

11. august 2013
Danmarks bedst sælgende pubguide er skrevet i Gug

.
Firmaprofil!

Han har prøvet så meget, og faktisk er Thorkil Jensen blevet internationalt kendt som Den gamle Cowboy efter han tilbage i 1980´erne og 90´erne lavede over 2.000 radioprogrammer med countrymusik. Siden har han haft eget pladeselskab, der har indspillet i Nashville, USA, og nu driver Thorkil Jensen Hillside House Media i Aalborg, hvor der arbejdes kreativt med alle typer af fotoopgaver, presse- og medierelaterede tiltag samt udgivelse af blandt andet bøger.

Thorkil Jensen har skrevet Danmarks største og, har det vist sig, også bedst sælgende pubguide, der udkom for et lille år siden. Egentlig var tanken blot at lave en lille turistorienteret guide til nogle af Londons mere specielle pubber, men man kan ikke sige “øl”, “pubber” og “England”, før tingene kommer lidt ud af kontrol og fører meget andet tankevækkende med sig. Bogen endte derfor som en blanding af konkret guidebog og underholdende story-telling, så den kan læses og bruges på flere plan. Ifølge forfatteren er den god som sofalæsning men bedst, når den bruges til at opsøge oplevelser med!

Der var lavet en aftale med et stort bryggeri om at tage udgangspunkt i det, dets historie, og nogle af de pubber, det ejer. Thorkil Jensen indså imidlertid efter masser af research, at der var meget mere i emnerne øl og pubber, hvis der blev fundet en anden og mere historisk samarbejdspartner. Valget faldt herefter på Englands ældste bryggeri, Shepherd Neame, der siden 1698 officielt har brygget øl i middelalderbyen Faversham i Kent, men på dets adresse spores ølbrygning helt tilbage til 1502. Herefter tog tingene fart og blevet virkelig interessante.

Med praktisk bistand fra Shepherd Neame blev nøgleordene omkring bogen “historie”, “historie” og meget mere spændende og intens “historie”. Bryggeriet i sig selv er en interessant historie om blandt andet tilfangetagelsen af Englands King James II, der blev holdt indespærret på bryggeriet i 1688. En anden fantastisk del er alle de 360 pubber Shepherd Neame ejer ud over Sydengland og i London. Flere af dem har mere end 700 år bag sig, og på dem driver de gode folkelige beretninger ud af de skæve vægge, hvis de ikke ligefrem gemmer et stykke Verdenshistorie.

De 50 pubber, der er med i bogen, rummer alle uendelige mængder af historie og finurligt gode fortællinger. Thorkil Jensen har fundet pubben, hvor man i efteråret 1863 skabte reglerne for moderne fodboldspil, og pubben der ligger over verdens første stykke undergrundsbane. The Beatles mødtes i hemmelighed med Brian Epstein på en pub, der beskrives, Jack the Ripper færdedes sandsynligvis på en anden, mens en tredje blev lavet om til vuggestue under 1. Verdenskrig. Gangsterbanden, The Richardsons, naglede deres fjender fast til gulvet med store søm på en pub syd for Themsen, en indianer var stamkunde på en anden, og det er lykkedes at finde den sidste fra en kæde af pubber startet med salg af øl som patentmedicin af en selvbestaltet læge, Dr. Butler. Bogen går også i Lord Nelsons fodspor før hans berømte slag med Napoleon ved Trafalgar, og selvfølgelig er der noget om både hængninger, kongelige, gaslampebelyste gader, spøgelser, skummende cask ale og rigtig god pubmad.

Mest spændende og overraskende var det dog nok for Thorkil Jensen, da han en sen nattetime fandt ud af, at Faversham, hvor bryggeriet ligger, faktisk er navngivet af jyder. Efter romerrigets fald i år 400 kom et folk fra den nordlige del af landet Jylland, hvilket var før Danmarks dannelse, til området for at beskytte det mod fremmed indtrængen. Disse jyder kunne lide klimaet og naturen, så de valgte selv at besætte landet, de var betalt for at værne mod aggression, og de skabte deres eget kongerige, som de kaldte Kent. Den romerske by, Durolevum, omdøbte de til Faversham, der betyder Nye Tider, og gjorde den til hovedstad. Senere kom også danskere til, og disse folk havde herredømmet over Kent under skiftende konger, indtil normannerne tog magten over England i 1066.

Nordjyden Thorkil Jensen fra snapsebyen Aalborg foretrækker at drikke Coca Cola, men rejste i maj 2012 til England og netop også Faversham for at researche endnu flere detaljer til sin bog om engelske øl og pubber. Inkluderet var møder med både bryggeriets chef, en historiker og andre prominente bysbørn, da han gik i forfædrenes fodspor. En jyde kom til Faversham for at gøre denne historie til en central del af sin bog, og Thorkil Jensen rejste i alt 6000 kilometer for at få det hele med. Tanken om en 120 siders bog holdt ikke, og det færdige resultat blev et digert værk, der rundede hele 216 sider.

Som bonus besøger bogen også Goathland Hotel, Yorkshire, der danner rammen om den legendariske kultserie Heartbeat, der i mere end 15 år har kørt nonstop på TV2-kanalen, Charlie, med to daglige afsnit. Der ventede en aftale om at få en af Heatbeats absolutte hovedpersoner, David Lonsdale, tilbage i baren på seriens Aidensfield Arms til en snak. Heartbeat sluttede for et par år siden efter 18 succesrige sæsoner, hvis afsnit er solgt over hele verden.

Thorkil Jensen har udover at skrive bogen også efterfølgende haft travlt med at rejse landet rundt og holde sit foredrag, “Mere end Engelske Øl og London Pubber”, med festligt udgangspunkt i bogen af samme navn. Disse arrangementer har været yderst populære i foreninger, aftenskoler og større virksomheder, da de gode og underholdende historier krydres med ølsmagning af blandt andet Verdens bedste øl. I efteråret gæstes blandt andet AOF Aalborg med foredraget, der byder på både bowlerhat og futsko.

Hillside House Publishing
Hillside House Media er også Photo og Press
Hillside House, Solhøjsvej 40, 9210 Aalborg SØ.
Tlf. (+45) 21755405. E-mail: publishing@hillsidehouse.dk. Web: www.hillsidehousepublishing.dk / www.hillsidehouse.dk

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}