Trafik
Danmarks første insektmotorvej sætter fokus på biodiversitet langs E45
Projektet er en del af udvidelsen af E45, der allerede er i fuld gang. Ved siden af det ekstra motorvejsspor vil der blive etableret en cirka 60 kilometer lang insektmotorvej, som strækker sig over 1,5 hektar. Frøblandingen, der er blevet sået, indeholder hjemmehørende plantearter som knopurt, røllike og blåhat, der skal fungere som levesteder og fødekilder for en lang række insekter, heriblandt sommerfugle, svirrefluer og pragtbuskebier.
Transportministeren markerede officielt starten på projektet ved en vejskråning langs E45 ved Aarhus Syd, hvor han spredte de første frø fra en pickuptruck. De første spirer forventes at bryde frem i foråret 2025, mens hele projektet ventes færdiggjort i 2028.
Mens insektmotorvejen direkte påvirker området mellem Vejle og Aarhus, har projektet potentiale til at inspirere lignende initiativer i Aalborg. Med den stigende interesse for biodiversitet og bæredygtighed i hele landet kunne Aalborg overveje at implementere lignende biodiversitetsvenlige tiltag langs sine eksisterende eller kommende vejanlæg. Der er nemlig fokus på, hvordan sådanne projekter kan forbedre miljøet og dyrelivets vilkår i hele Danmark.
Det er også relevant at se på, hvordan lokale virksomheder og myndigheder i Aalborg kan bidrage til at fremme biologisk mangfoldighed i deres daglige praksis. Lokale initiativer som for eksempel etablering af blomsterenge, tænkning af muldfri skråninger og bekæmpelse af invasive arter kan være med til at støtte og beskytte det lokale dyreliv.
Flere tiltag på vej
Ud over såning af frø indebærer projektet også andre vedligeholdelsestiltag såsom etablering af muldfri skråninger, bekæmpelse af invasive arter og udlægning af træstammer og stendynger. Disse tiltag skal yderligere sikre en varieret vegetation, som kan danne grundlag for et rigt dyre- og planteliv langs motorvejen.
Selvom projektet er knyttet til udvidelsen af E45 mellem Vejle og Aarhus, kan det ses som et pilotprojekt, der har potentiale til at blive udvidet til andre dele af landet, herunder Aalborg. Ved at fremhæve vigtigheden af biodiversitet og bæredygtige initiativer, sætter insektmotorvejen en vigtig dagsorden for fremtidige infrastrukturprojekter.
Projektet langs E45 viser, hvordan infrastruktur og miljøhensyn kan gå hånd i hånd. Med den positive effekt, det forventes at have på insekter og biodiversitet, er der håb om lignende projekter i andre dele af Danmark, hvilket også kan inspirere til lokale initiativer i Aalborg.