Kultur
Dansk sprog får en opdatering med en række nye ord og betydninger – 351 nye ord optaget i Den Danske Ordbog
Fredag den 7. marts 2025 blev Den Danske Ordbog udvidet med 351 nye ord, 21 nye faste udtryk og 22 nye betydninger. Opdateringen, som foretages to gange årligt, afspejler sprogets konstante udvikling og de samfundsforandringer, der præger den offentlige debat.
Blandt de nyoptagne ord finder man både moderne teknologiske begreber, slangudtryk og politiske termer. Eksempler herpå er deepfake, OMG, syv-syv-ordning, MeToo og apartheidstat. Derudover er hverdagsord som dåsebajer, icebreaker og inshallah nu en del af den officielle danske ordbog.
Udvidede betydninger og nye faste udtryk
Foruden de mange nye ord har flere eksisterende opslagsord fået en udvidet betydning. Eksempelvis har ordet røvhul nu også fået betydningen af et kortspil, mens listepik er blevet udvidet til også at beskrive en mand, der begår seksuelle overgreb mod en bevidstløs person.
Samtidig er flere faste udtryk blevet tilføjet, heriblandt at fise husleje af, relativ fattigdom og at gakke ud. Disse tilføjelser vidner om, hvordan sproget udvikler sig i takt med samfundet og de emner, der præger den offentlige samtale.
Ordbogens fremtid er usikker
Selvom Den Danske Ordbog løbende opdateres for at afspejle det aktuelle sprogbrug, kan fremtidige opdateringer være truet. Ordbogen finansieres delvist af midler fra Kulturministeriet og støtte fra Carlsbergfondet, men sidstnævnte støtte udløber ved årsskiftet. Dette betyder, at der mangler finansiering til fortsatte opdateringer.
Uden en løsning vil ordbogen risikere at blive forældet, hvilket vil gøre det vanskeligere at forstå og dokumentere sprogets udvikling. Udfordringen understreger behovet for en mere stabil finansieringskilde, hvis den løbende vedligeholdelse af den danske sprogskat skal sikres fremover.
Den Danske Ordbog forbliver en vigtig kilde til forståelse af det danske sprog og dets forandringer. Men hvis ikke en ny finansieringsløsning findes, risikerer den at miste sin relevans og aktualitet i fremtiden.
Kilde: Ritzau