Forbruger
Derfor vælter ældre med cyklen – og hvordan du undgår det
Flere ældre ender i alvorlige cykelulykker, fordi balancen svigter. En ny kampagne giver konkrete råd til, hvordan seniorcyklister kan gøre deres hverdag på to hjul både sikrere og mere stabil – og det kræver kun små ændringer i cykelvanerne.
Mange ældre cykler – men kommer ofte galt af sted
Cyklen er fortsat en fast del af hverdagen for mange danskere over 65 år. Det holder kroppen i gang og er godt for både miljø og fremkommelighed. Men alderen sætter sine spor, og blandt seniorerne stiger risikoen for at vælte – især i eneulykker, hvor ingen andre trafikanter er involveret.
En ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden sætter nu fokus på problemet. I en undersøgelse blandt over 1.200 cyklister over 65 år svarer næsten ni ud af ti, at de transporterer tunge ting på cyklen. Og næsten hver fjerde fortæller, at de har svært ved at holde balancen, når de gør det.
Netop balancen bliver dårligere med alderen, og et enkelt fald kan have alvorlige konsekvenser. Derfor vil kampagnen Sikker på cykel – hele livet hjælpe ældre med at cykle mere sikkert – uden at give afkald på friheden ved at være mobil.
(foto: Rådet for Sikker Trafik/GF Fonden)
Små tiltag kan forhindre alvorlige styrt
Et af de vigtigste råd i kampagnen er at flytte tunge ting væk fra cykelkurven foran og ned i tasker bagpå cyklen. Når vægten placeres lavt og bagtil, bliver det markant nemmere at holde balancen. Kampagnen anbefaler desuden at vælge en cykel med lav indstigning, så det er lettere at komme på og af cyklen uden at miste fodfæstet.
”Med kampagnen vil vi hjælpe seniorerne til at få fjernet bagage fra kurven, der hænger på styret, og i stedet placere det omme bag på cyklen, så de bedre kan holde balancen,” siger Helle Nielsen fra GF Fonden.
Samtidig opfordres ældre cyklister til at overveje sidespejl på cyklen, hvis det er svært at dreje hovedet, og at holde kroppen i form med balance- og styrketræning. En ny cykel – eller elcykel – bør altid afprøves og indstilles ordentligt, før man bevæger sig ud i trafikken.
(foto: Rådet for Sikker Trafik/GF Fonden)
Et styrt i alderdommen har større konsekvenser
Selv et mindre fald kan være voldsomt for en ældre krop. Hos hospitalerne ser man ofte ældre cyklister, der kommer alvorligt til skade. Kroppen er mere skrøbelig, og helingen tager længere tid. Derfor er det vigtigt at forebygge, før skaden sker.
”Når man er oppe i årene, er man helt naturligt mere skrøbelig. Hvis en 75-årig ryger i asfalten, vil skaden typisk være meget mere alvorlig end hos en 18-årig,” forklarer overlæge Lars Binderup fra Odense Universitetshospital.
Det handler altså ikke om at droppe cyklen – tværtimod. Men om at tage sine forholdsregler, så man kan blive ved med at cykle sikkert og selvstændigt langt op i årene.
(foto: Rådet for Sikker Trafik/GF Fonden)
Gode råd til sikker cykling for seniorer
- Brug cykeltasker bagpå i stedet for kurv foran
- Vælg cykel med lav indstigning
- Brug cykelhjelm – hver gang
- Sæt sidespejl på cyklen, hvis du har svært ved at dreje hovedet
- Hold dig i form med øvelser, der styrker balancen
Du kan finde flere tips og se kampagnefilmene på www.sikkertrafik.dk/seniorcyklist
(foto: Rådet for Sikker Trafik/GF Fonden)