Dyreinternater er bekymrede: Kaniner fylder inden højsæsonen

27. april 2024
Dyreinternater er bekymrede: Kaniner fylder inden højsæsonen

Flere dyreværnssager i april har fyldt landets dyreinternater op med kaniner. Det er bekymrende, da højsæsonen står for døren, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Højsæsonen for indleverede kaniner på dyreinternater nærmer sig, men det kan blive svært at få plads til dem. Dyrenes Beskyttelses internater er næsten fyldt op med kaniner efter flere store dyreværnssager. Og det bekymrer internatchef Karina Fisker:

– Vi står altid klar til at hjælpe dyr i nød, men vores internater er ved at være fyldt op. Jeg er derfor bekymret for, om vi kan nå at finde nye hjem til dem, inden den næste store sag kommer. For den kommer, det er bare et spørgsmål om hvornår, forklarer hun.

I starten af april ankom 23 kaniner fra en slem dyreværnssag til Roskilde dyreinternat. I weekenden skete det igen, da 11 kaniner blev fundet dumpet i en park.

I Roskilde er der på nuværende tidspunkt ikke plads til flere kaniner, og Fyns Internat har måtte inddrage en del af katteafdelingen for at få plads til de mange langørede beboere. Også på dyreinternaterne i Nordjylland og Århus er kapaciteten snart brugt op.

– Vores vigtigste opgave er at finde nye hjem til vores dyr, men det tager ofte lang tid med kaninerne. Vi håber på, at en del af dem får nye hjem, inden vores højsæson starter, og både killinger og kaniner vrimler ind og fylder internaterne op, siger Karina Fisker.

Over 60 kaniner klar til adoption

Sommeren er højsæson for svigtede og ejerløse dyr. I 2023 modtog de ni dyreinternater over 12.000 dyr, hvoraf over 50 procent af dyrene ankom fra juli til oktober. Knap 600 af dem var kaniner.

Over 60 kaniner er klar til adoption på Dyrenes Beskyttelses internater, men der er langt flere, som de kommende uger skal have nye hjem. I alt har Dyrenes Beskyttelse 105 kaniner fordelt på dyreinternaterne rundt i landet. De kommer løbende til adoption, når de er dyrlægetjekket og gamle nok til at finde nye hjem.

Kaniner fordeles mellem internater

De mange dumpede og svigtede kaniner vidner om, at ejerne ikke lever op til deres ansvar. Når opgaven så vokser folk over hovedet, ender det med, at kaninerne betaler prisen. For at finde plads til de mange kaniner, har Dyrenes Beskyttelse måtte flytte dem rundt mellem internaterne, og det tåler de ikke specielt godt.

– Jeg ved, den er gal, når vi er nødt til at flytte kaninerne fra et internat til et andet på grund af pladsmangel. Det er noget, vi ellers helst vil undgå, da det stresser dem unødigt, og det tåler de ikke særlig godt, siger Karina Fisker.

I alt er der kommet 211 kaniner til Dyrenes Beskyttelses ni internater i år. Det er 15 mere end samme tid i 2023, som også var et travlt kaninår for internater. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne vil tænke på dyreinternaterne, hvis familien skal udvides med en kanin.

– Vi kan desværre ikke ændre på vores fysiske rammer, og vi har den plads, vi har. Hvis ikke vores kaniner finder nye hjem, er der i værste tilfælde ikke plads til at vi kan tage imod alle de dyr, der har brug for hjælp, når højsæsonen rammer os. Vi kan derfor ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at danskerne tænker adoption, når de skal have et nyt familiemedlem, siger Karina Fisker.