Job

Eksperter advarer: Sundhedsvæsenet i Danmark er underfinansieret

Danmark bruger i dag en lavere andel af BNP på sundhed end vi gjorde i 2011. Flere europæiske lande, herunder Schweiz og Tyskland, har øget deres udgifter til sundhed. Danske Regioner mener, at staten bør tage både BNP og demografi i betragtning ved forhandlinger om sundhedsvæsenets finansiering.

Eksperter advarer: Sundhedsvæsenet i Danmark er underfinansieret
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 10. april 2025

Danmark og de andre lande

Flere europæiske lande bruger mere på sundhed end Danmark. Schweiz, Tyskland, Frankrig og mange andre har hævet andelen af BNP, der bruges på offentlige sundhedsudgifter. Danmark er dog et af de lande, hvor sundhedsudgifterne som andel af BNP er faldet, siden 2011. Denne nedgang på 0,8 procentpoint er bekymrende, særligt fordi Danmark tidligere var blandt de lande, der investerede mest i sundhed relativt til BNP.

Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Læs også: Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Effektivitet kontra stigende udgifter

Trods den faldende andel af BNP, mener Danske Regioner, at Danmark stadig har et af verdens bedste sundhedsvæsener. Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, understreger, at Danmark er dygtig til at udnytte sine midler effektivt. Udgifterne stiger dog fortsat, hvilket primært skyldes den aldrende befolkning samt udviklingen af ny teknologi og behandlinger, der gør det muligt at behandle flere lidelser. Det betyder, at sundhedsvæsenet oplever et stigende pres, som kun vil vokse med tiden.

Sundhedstabel
(foto: Danske Regioner/Adobe)

Det nødvendige skift i finansieringen

Ifølge Danske Regioner bør staten tage både BNP og demografiske ændringer i betragtning, når der forhandles om finansiering af sundhedsvæsenet. I dag tager staten kun højde for den demografiske udvikling, som medfører højere udgifter som følge af en aldrende befolkning. Danske Regioner advarer dog om, at sundhedsvæsenets økonomi ikke bør vurderes ud fra demografi alene, da det ikke giver et retvisende billede af de faktiske behov.

Kilde: Danske Regioner

Trusler fra alle sider: Hvordan Danmark kan beskytte sit sundhedsvæsen mod kriser

Læs også: Trusler fra alle sider: Hvordan Danmark kan beskytte sit sundhedsvæsen mod kriser

Opdag hvorfor 23 % af seniorer overvejer tidlig pension efter organisationsændringer

Læs også: Opdag hvorfor 23 % af seniorer overvejer tidlig pension efter organisationsændringer