En utraditionel afsked: Nu kan du komme herfra i en papkiste

4. september 2024

Sara Savannah Zafira Skovrup er ny bedemand i Aalborg. Hun træder på en utraditionel måde ind i en branche, som er meget traditionsbåret, og hun tilbyder blandt andet, at den sidste rejse kan foregå i en papkasse

Sara Savannah Zafira Skovrup er ejer og stifter af bedemandsforretningen MERKABA BySara Savannah, og hun gør op med forestillingerne om bedemænd i sort tøj og mørke rustvogne.

For Sara er det vigtigt at bringe lys ind i en, for mange, mørk og svær tid. Derfor går hun blandt andet altid i lyst tøj på arbejde og den sidste køretur foregår ikke i den traditionelle sorte rustvogn.

– Jeg har helt bevidst valgt en lys rustvogn. Jeg vil gerne gøre op med forestillingen om, at en rustvogn skal være sort. Hos mig er den sidste køretur en hyldest til lyset og livet og det menneske, der var, hvilket faktisk gælder hele afskeden, fortæller Sara Savannah.

Hun hjælper med at skabe personlige begravelser, bisættelser og borgerlige ceremonier. Sammen med de pårørende skræddersyr Sara Savannah højtideligheden, så den afspejler det unikke menneske, der var. Det kan blandt andet være via sangvalg, kreative og personlige kistedekorationer og at lade særlige elementer, der siger noget om afdøde, indgå i højtideligheden. Det kan også være, at dine kære sendes afsted, imens der sendes balloner mod himmelen, når rustvognen kører væk.

– Jeg varetager også arbejdet med de traditionelle begravelser og bisættelser. Jeg gør det bare muligt at vælge alternativerne, forklarer Sara Savannah.

Fra kommunikationsansvarlig til bedemand

Det lå da heller ikke til højrebenet, at den universitetsuddannede Sara Savannah, der har en baggrund som blandt andet projektleder og PR-og kommunikationsansvarlig, skulle være bedemand. Men når hun efterrationaliserer, så har et eller andet alligevel spiret i hende i flere år:

– I forbindelse med mine forældres bisættelser oplevede jeg, at det var svært at blive imødekommet på de ønsker, vi som familie havde, fortæller Sara.

– Du glemmer aldrig den dag, hvor du tager afsked med en af dine kære. Det er så enormt vigtigt, at vi som bedemænd lytter til de pårørendes behov, og gør alt hvad vi kan for at indfri ønskerne. Der er så mange muligheder for at gøre afskeden helt speciel og personlig, tilføjer hun.

Kom herfra i en papkasse

Privat gør Sara Savannah sit for at agere bæredygtigt, og derfor var det da også helt naturligt for hende at tage bæredygtigheden med ind i det professionelle arbejde som bedemand. Hun har samtidig oplevet en øget efterspørgsel på bæredygtige løsninger fra pårørende, der skal tage afsked med deres kære. Et af de valg, hun traf, da hun åbnede bedemandsforretningen, var at blive forhandler af en Green Goodbye kiste. En kiste, som efter miljømæssige principper går ud på, at afdøde lægges i en inderkiste fremstillet af genbrugspap. Inderkisten er placeret i en yderkiste fremstillet af træ, hvori den forbliver under den kirkelige handling eller i kapellet – og under transporten til krematoriet.

På krematoriet trækkes inderkisten med den afdøde ud af yderkisten, og det er således kun afdøde og inderkisten, der bliver kremeret. Yderkisten kan bruges igen og igen, hvilket blandt andet reducerer forbruget af træ betydeligt.

– Som bedemand er jeg flere gange stødt på sætningen: ”Jeg skal bare herfra i en papkasse”. Det ønske har jeg nu gjort konkret – og papkassen er både bæredygtig, prisvenlig og har et smukt ydre, siger Sara Savannah.

– Green Goodbye kisten forener æstetisk design med respekt for miljøet, og har desuden det lokale islæt, at madrassen i kisten er lavet af genbrugsgranulat fra virksomheden Convert i Thisted. På den måde understøtter Green Goodbye-konceptet mine visioner om at være utraditionel traditionel, bæredygtig og lokal, forklarer Sara Savannah.

Kreditering: MERKABA BySara Savannah

Brugte tekstiler bliver til smukke kondolenceposer

Derudover samarbejder Sara med systuen Ornli’ i Pandrup, som genanvender kasserede tekstiler og overskudsmaterialer fra blandt andre Aalborg Kongres & Kultur Center, Shaping New Tomorrow og Aalborg Håndbold, og omdanner dem til nye, brugbare produkter. I samarbejde med Ornli’ har Sara Savannah designet sine egne kondolenceposer, og det er blot begyndelsen på et kreativt samarbejde om at gøre afskeden endnu mere bæredygtig.

– Mine bæredygtighedstiltag passer godt ind i min forretning og mit menneskesyn generelt. At jeg genanvender og reducerer forbruget, hvor jeg kan, er vigtigt for mig, slutter den utraditionelle bedemand. Sara Savannah Zafira Skovrup driver sin bedemandsforretning fra Gug, men kører i hele Aalborg Kommune. Hun tilbyder alternativer til de mere traditionelle begravelser og bisættelser, men samtidig varetager hun arbejdet med de traditionelle begravelser og bisættelser også.

Du kan læse mere om Sara Savannah og dine muligheder i en svær tid her.