Forbruger

Er Temu virkelig et bedre valg end genbrug? Få svaret på, hvad danskerne mener.

Temu, den internationale handelsplatform, som er kendt for sine ekstremt billige nye varer, har vakt stor opmærksomhed som en potentielt stærk konkurrent til genbrugsmarkedet. En ny undersøgelse fra Orderly, hvor 425 danskere har deltaget, afslører, hvordan Temu og lignende platforme påvirker danskernes valg af at købe nyt kontra brugt.

Er Temu virkelig et bedre valg end genbrug? Få svaret på, hvad danskerne mener.
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 24. februar 2025

Genbrug står stærkt trods billigere nye varer

Resultaterne af undersøgelsen viser, at genbrug stadig har et solidt greb om danske forbrugere. Hele 63% af deltagerne siger, at de aldrig ville erstatte genbrug med varer fra Temu. Desuden overvejer 52% altid genbrug, før de køber nye varer på platforme som Temu. Kun en meget lille andel af forbrugerne vælger konsekvent Temu over genbrug. Kun 4,6% af deltagerne angiver, at de ville vælge Temu fremfor genbrug, hvis prisen var den samme, mens 3,1% siger, at de nu tjekker Temu, før de kigger på brugte varer.

Rune Rasmussen, CEO i Orderly, bemærker: Det er tydeligt, at selvom Temu og lignende platforme er blevet meget populære, er danskerne stadig stærkt knyttet til genbrug. Mange har en bevidsthed om bæredygtighed og kvalitet, der ikke nødvendigvis kan erstattes af nye billige varer.

Genbrugstoej
Foto: Adobe
Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Læs også: Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Hvad lokker forbrugerne til Temu?

Selvom langt de fleste forbrugere stadig holder fast i genbrug, peger undersøgelsen på flere grunde til, at nogle vælger at købe nyt på Temu i stedet for at vælge brugte varer. De tre største grunde til at købe nyt på Temu er:

Pris (18%) – ”Prisen er lavere, selvom varerne er nye”

Større udbud af varer (14%) – ”De (Temu) har et større udbud af varer”

Nem returret (10%) – ”Jeg har returret”

Over 40% af forbrugerne ender med at købe nyt, fordi de ikke kan finde et brugt alternativ. For 66% af disse handler det om, at de ikke kan finde det, de leder efter blandt brugte varer, mens 30% nævner usikkerhed om varens stand og kvalitet som en vigtig faktor.

Rune Rasmussen understreger, at genbrugsmarkedet kan lære meget af platforme som Temu: Genbrug er et langt mere miljøbevidst valg end fx Temu, men genbrugsmarkedet kunne helt sikkert lære noget af Temu og lignende platforme, især når det gælder udbud, brugeroplevelse og sikkerhed i handlen. Så vi kan kun opfordre folk til at sælge så meget som overhovedet muligt, så langt flere købere finder det de leder efter. Også i den billigere ende af varerne.”

Brugt – når kvaliteten er afgørende

Et af de mest markante fund i undersøgelsen er, at danskerne ofte vælger genbrug, når de har krav til kvaliteten af produktet. Hele 69% af deltagerne siger, at de ville vælge en brugt kvalitetsvare fremfor en ny fra Temu, hvis kvaliteten er vigtig. Undersøgelsen afslører også, at mange forbrugere tænker på gensalgsværdi, når de køber nye varer. Hele 56% af deltagerne har tidligere købt varer med henblik på at sælge dem igen senere. Populære kategorier for gensalg er især boligindretning (39%), tøj (38%) og møbler (37%).

Omvendt tænker 44% ikke på gensalgsværdi, når de køber nyt, hvilket åbner op for et uudnyttet potentiale, hvor det kunne blive mere attraktivt at investere i holdbare varer.

Genbrug stel
Foto: Adobe

Rune Rasmussen konkluderer: Produkter i god kvalitet er ofte billigere i længden, hvis gensalget regnes med. Især hvis varerne er købt brugt i første omgang. De billige nye varer kan hurtigt vise sig både at være dårligere og dyrere end brugte kvalitetsvarer. Vi skal væk fra ideen om, at genbrug er et kompromis, og i stedet fremhæve det som et kvalitetsvalg.

Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Læs også: Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover

Læs også: Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover