Familie

Færre nordjyske børn deltager i madlavningen – nyt initiativ skal øge madglæden

En ny undersøgelse viser, at kun 1 ud af 10 danske børn hjælper til i køkkenet mere end to gange om ugen, og under halvdelen deltager i madlavningen hver uge. For at ændre denne tendens har HelloFresh i samarbejde med kokken Hannah Grant iværksat et nyt initiativ, der skal få flere børn i køkkenet.

Færre nordjyske børn deltager i madlavningen – nyt initiativ skal øge madglæden
Foto: HelloFresh
Af Nanna Madsen 25. februar 2025

Børn og madlavning: en vigende tendens 

Madlavning kan styrke børns selvstændighed, udvikle deres praktiske færdigheder og give dem et sundere forhold til mad. Alligevel viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Norstat, foretaget på vegne af HelloFresh, at kun 4 ud af 10 børn i Region Nordjylland deltager i madlavning på ugentlig basis. Trods den lave deltagelse mener 91% af forældrene, at madlavning er en vigtig livskompetence, og 79% mener, at det bør være en fast del af børns opvækst. 

For at vende denne udvikling har HelloFresh til en start indledt et samarbejde med to folkeskoler, Vallerødskolen i Rungsted Kyst og Søholmskolen i Jystrup. Gennem vinteren og foråret 2025 vil skolerne modtage måltidskasser og få besøg af kokken Hannah Grant, der vil inspirere eleverne til at udforske madlavningens mange muligheder. 

“Vi ser et stort potentiale i at inddrage børn i madlavningen for at fremme en viden om mad, råvarer og madspild. Hjemkundskabsundervisningen er et oplagt sted at inspirere børnene og give dem selvtillid, så de deltager mere aktivt i madlavningen derhjemme. Derfor prøver vi testforløbet ‘Køkkenhelte’, fordi vi tror på, at vi kan gøre en forskel for børnenes madglæde, kundskaber og selvtillid,” siger Kristian Hald, administrerende direktør for HelloFresh Norden. 

Ny måling: Indkøb tæt på hjemmet vigtigere end nogensinde

Læs også: Ny måling: Indkøb tæt på hjemmet vigtigere end nogensinde

Madkundskab og praktisk læring 

Som en del af projektet vil HelloFresh sende måltidskasser til madkundskabsundervisningen over en periode på to måneder. Skolerne vil samtidig få besøg af Hannah Grant, der vil afholde en praktisk madlavningsdag for eleverne. 

“Jeg er rigtig glad for at være en del af projektet og for at kunne være med til at sprede madglæde og inspiration hos børnene, som er fremtidens køkkenhelte,” siger Hannah Grant. 

Undersøgelsen viser også, at der er en bred enighed blandt forældrene om, at madkundskabsundervisningen i folkeskolen kan forbedres. Hele 49% af forældrene i regionen mener, at der mangler mere undervisning i madlavning, mens kun 25% mener, at den nuværende undervisning er tilstrækkelig. 

“Vi håber, at vores initiativ vil inspirere familier til at sætte mere fokus på madlavning som en del af børns daglige rutiner. Med måltidskasser sparer man tid og energi på indkøb og forberedelse, hvorfor der forhåbentlig er mere energi til at inddrage børnene i køkkenet,” siger Kristian Hald.

Projektet startede den 6. februar 2025 og løber over to måneder. Ud over undervisningsforløbet vil Hannah Grant og HelloFresh også lancere en række børnevenlige opskrifter, der gør det nemmere for familier at lave mad sammen derhjemme. 

Om undersøgelsen  

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet Norstat på vegne af HelloFresh i januar 2025. Undersøgelsen inkluderer 1006 danske respondenter i alderen 20-64 år med hjemmeboende børn. Den afdækker danskernes vaner og holdninger til madlavning.

Kilde: HelloFresh

Kvinder i fængslet, ADHD-indsatte samt de indsattes børn modtager midler og støtte

Læs også: Kvinder i fængslet, ADHD-indsatte samt de indsattes børn modtager midler og støtte

Ungdomsklubber som et frirum: En nødvendighed i et præstationssamfund

Læs også: Ungdomsklubber som et frirum: En nødvendighed i et præstationssamfund