Forbruger
Fem år efter coronanedlukningen: Testcentre banede vej til arbejdsmarkedet for mange
Testcentrene under coronapandemien gav et boost til mange uden arbejde og har haft langvarige positive effekter på beskæftigelsen. Læs hvordan podernes vej til arbejdsmarkedet blev anderledes.
Hvordan testcentre blev springbræt for mange på arbejdsmarkedet
I forbindelse med coronapandemien blev testcentrene hurtigt oprettet for at håndtere den massive testindsats, der var nødvendig. Men disse testcentre viste sig også at have en uventet effekt: De blev en vej ind på arbejdsmarkedet for mange, der før var uden beskæftigelse. En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at 78 procent af de personer, der blev ansat i testcentrene, stadig var i beskæftigelse i 2024, selv om testindsatsen for længst var afsluttet. Dette er en betydelig stigning fra de 59 procent, der var i beskæftigelse før pandemien.
Den positive udvikling gælder særligt for dem, der tidligere havde svært ved at finde arbejde. Seks ud af ti podere over 25 år, som ikke var i beskæftigelse før pandemien, er stadig på arbejdsmarkedet flere år efter testcentrene lukkede. Analysen viser, at de fleste af disse personer har fået foden indenfor i sektorer som omsorg og sundhed.
(foto: Via Ritzau / Danmarks Statistik)
Hvordan jobbet som poder åbnede døre til nye jobmuligheder
Ifølge analysen var de fleste af de ansatte på testcentrene unge, ufaglærte og ofte studerende. Der var også en højere andel af ikke-vestlige efterkommere blandt poderne. Mange af dem, der blev ansat, havde tidligere stået uden beskæftigelse, og jobbet som poder blev for dem en unik mulighed for at få erfaring og komme ind på arbejdsmarkedet. Analysen konkluderer, at denne indsats har haft en langvarig effekt på de ansattes karriere, og at deres chancer for at få et permanent job er blevet markant forbedret.
Emilie Damm Klarskov, analysechef i AE, understreger, at mange af de ansatte i testcentrene havde været uden arbejde før coronapandemien. “Testcentrene gav dem chancen for at komme i beskæftigelse og forblive det,” siger hun. Og det har altså haft varige effekter, hvor mange nu er i job langt efter pandemiens afslutning.
Beskæftigelsesresultaterne er imponerende
Den positive effekt på beskæftigelsen blandt testcentre-podere er tydelig. Før pandemien var 59 procent i beskæftigelse, men i 2024 var det steget til 78 procent. Specielt de ansatte, der var over 25 år og uden job før pandemien, har haft stor gavn af at arbejde i testcentrene. De seks ud af ti, der ikke var i beskæftigelse før, har nemlig formået at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og i dag arbejder de stadig.
Det viser, hvordan en målrettet indsats for at skabe jobs hurtigt under en krise kan have langvarige og positive konsekvenser for beskæftigelsen. Ifølge AE’s analyse peger resultaterne på, at det er værdifuldt at stimulere arbejdsmarkedet under nedlukninger og kriser – ikke kun som en akut løsning, men også som et middel til at hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet for længere tid.
Et stærkt springbræt for arbejdsmarkedet
Analysens resultater bekræfter, at det at få foden indenfor på arbejdsmarkedet ofte kan føre til mere varige beskæftigelsesmuligheder. Testcentrene har været en vellykket beskæftigelsesindsats for mange, som ellers ville have stået uden arbejde i en lang periode. De har fået de nødvendige erfaringer og færdigheder, der har åbnet dørene til nye jobmuligheder.