Kultur
Folketinget støtter udviklingsprojekt i Aalborg Zoo
I forbindelse med finanslovsforhandlingerne har Folketinget givet 1,2 mio. kr. fra puljen til lokale initiativer til et udviklingsprojekt i Aalborg Zoo.
”Med projektet ’Diversiteket’ udvider vi de traditionelle fokusområder naturbevaring, avlssamarbejde, formidling, forskning og rekreation med samfundsengagement i bredere forstand. Uden at tabe det primære af syne vil ’Diversiteket’ være en ny måde at tænke zoo på”, fortæller zoodirektør Henrik Vesterskov Johansen.
Hos Aalborg Zoo vil der være to sider til diversitet. Ud over biodiversitet – altså mangfoldighed i dyre- og plantelivet omkring os og den bæredygtighed, der er dens forudsætning – retter man blikket mod menneskelig diversitet i betydningen forskelligartethed, mangfoldighed og rummelighed.
”Zoologisk er udgangspunktet for ’Diversiteket’, at vi ifølge forskere er vidne til Jordens sjette masseudryddelsesbegivenhed, hvor den seneste var dinosaurernes forsvinden. Netop dinosaurerne har i flere sæsoner med stor succes været en central del af vores formidling om store naturforandringer. Og nu tænker vi dem – sammen med en klar socialøkonomisk forankring – ind i tab af biodiversitet og de lokale og globale bæredygtighedsmæssige udfordringer”, siger Henrik Vesterskov Johansen.
Ifølge zoodirektøren kan ’Diversiteket’ også anskues i relation til regeringsgrundlagets fokus på, at fundamentet til gode og sunde vaner bliver lagt i barndommen:
”Projektet skal være et bidrag til at løfte sundhed og trivsel hos især børn og unge, blandt andet gennem initiativer på tværs af sundhed, kultur og skole – et mønstereksempel på, hvordan en zoo kan understøtte mental trivsel og folkesundhed på en positiv og potentielt nyskabende måde.”
Henrik Vesterskov Johansen fortæller, at projektet har været præsenteret for de nordjyske folketingsmedlemmer Preben Bang Henriksen (Venstre), Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet) og Mohammad Rona (Moderaterne), der hver især har medvirket til at bære det igennem på Christiansborg.
Formidlingsopgaven i ’Diversiteket’ bliver lagt i hænderne på et korps af engagerede STU-elever og frivillige, der vil bidrage til at formidle biodiversitet, klimakrise og mulige handlinger på en måde, hvor alle kan være med. Dette vil ske i samarbejde med Aalborg Zoos stab af fastansatte dyrepassere, forskere og andre formidlere.
”Vores STU-elever er unge mellem 16 og 25 år, der er i gang med en Særlig Tilrettelagt Uddannelse henvendt til dem, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Hos os opnår de personlige, sociale og faglige kompetencer og bliver rustet til at komme videre i livet. Den anden vigtige gruppe er de frivillige, der alle har et udtalt ønske om at være en del af et fællesskab og foretage sig noget meningsfyldt”, siger Henrik Vesterskov Johansen. Og han fortsætter:
”Aalborg Zoo har både plads og opgaver til mennesker med særlige behov, og at vi vil gerne byde dem velkommen som en værdifuld del af vores arbejdsfællesskab. ’Diversiteket’ bliver STU-eleverne og frivilliges faste base, hvor de vil have klart definerede rammer og opgaver – og hvorfra de vil have de bedste forudsætninger for at løfte en central formidlingsopgave og dermed spille en væsentlig rolle i vores naturbevaringsindsats.”
Zoodirektøren erkender, at masseudryddelse, tab af biodiversitet og klimakrise er tunge emner, som vanskeligt lader sig formidle effektivt, hvis det sker med løftede pegefingre. Det er da heller ikke målet med ’Diversiteket’, der derimod skal tjene som det levende eksempel på, hvordan vi faktisk alle sammen i det små kan spille en aktiv rolle. Og at det giver rigtig god mening, når alle de små indsatser bliver lagt sammen til store handlinger.
”Vi glæder os til i de kommende måneder at dykke ned i det praktiske indhold og hvordan vi bedst muligt placerer ’Diversiteket’ i zoo”, siger Henrik Vesterskov Johansen.