Forbruger
Foråret er kommet tidligere: Kan naturen følge med?
Hvad betyder klimaforandringerne for den danske natur? Forårstegn kommer nu tidligere end nogensinde, og konsekvenserne kan være store.
Foråret kommer tidligt, men hvad betyder det for naturen?
Den 20. marts markerer forårsjævndøgn, hvor dag og nat er lige lange, og det er en traditionel markering af forårets ankomst. Men faktisk begynder foråret allerede tidligere for hvert år, og denne forskydning kan have vidtrækkende konsekvenser for naturen. Et projekt, der undersøger netop dette, er ‘Find Foråret’. I år er projektet i gang for tredje gang, og det viser allerede tydelige tegn på klimaforandringer, som kan ændre måden, vi oplever foråret på.
I projektet, som overvåger forårstegn over hele Danmark, bliver det klart, at flere arter vågner tidligere end forventet. I 2025 blev den første sommerfugl observeret allerede midt i januar, en måned før de første tegn i de to foregående år. Ifølge Natalie Iwanycki Ahlstrand, projektleder på Statens Naturhistoriske Museum, er det dog nødvendigt at indsamle flere data, før man kan konkludere, om dette er en systematisk ændring i naturens rytme.
Landsvalen ankommer til Danmark fra Afrika 17 dage tidligere, end for 50 år siden (foto: Statens Naturhistoriske Museum)
Klimaforandringernes synlige tegn i naturen
En af de klareste indikationer på et tidligere forår ses i blomstringen af planter. Tre almindelige planter i Danmark – ramsløg, hyld og hestekastanje – blomstrer i gennemsnit 7,4 dage tidligere for hver grad, temperaturen stiger i foråret. Derudover viser en undersøgelse af græsarter, at flere af dem blomstrer mellem 4,6 og 5,9 dage tidligere for hver grads temperaturstigning.
Ramsløg (foto: Statens Naturhistoriske Museum)
Almindelig hyld (foto: Statens Naturhistoriske Museum)
Hestekastanje (foto: Statens Naturhistoriske Museum)
Denne tidligere opvågning kan skabe problemer, især i fødekæden. Hvis en art vågner op fra dvale før dens føde er tilgængelig, kan det skabe ubalance i naturen. Det er dog endnu ikke muligt at forudsige alle konsekvenser, da foråret stadig er i udvikling, og vi har brug for flere data for at forstå de langsigtede effekter.
Hvordan kan du hjælpe med at finde foråret?
Projektet ‘Find Foråret’ giver alle mulighed for at bidrage til forskning. Hvis du ser et forårstegn, kan du tage et billede og uploade det på Arter.dk, hvilket hjælper med at samle data om forårets ankomst.
Dataindsamling kan gøres af alle der har lyst (foto: Statens Naturhistoriske Museum)