Vejr
Foråret kommer tidligere end nogensinde: Årets første forårsdag tre uger før normalen
I går, torsdag den 5. marts 2025 blev en bemærkelsesværdig dag i vejrhistorien. Danmark oplevede årets første meteorologiske forårsdag – hele tre uger tidligere end den normale dato. En meteorologisk forårsdag defineres som den første dag på året, hvor en officiel målestation måler mindst 15 grader, og i år kom den markant før tid.
Den nuværende klimanormal, der dækker perioden fra 1991 til 2020, viser, at den gennemsnitlige første forårsdag falder den 27. marts. For bare en klimanormal tidligere, altså i perioden 1961 til 1990, lå den gennemsnitlige dato for første forårsdag den 3. april. Det betyder, at årets første varme forårsdag er rykket en hel uge frem på blot 30 år – og i år endda langt tidligere end gennemsnittet.
Klimaforandringer spiller en mulig rolle i denne udvikling. Stigende temperaturer på globalt plan påvirker vejret herhjemme, og tidligere forårsdage er blot én af konsekvenserne af et varmere klima. Dog har der også været naturlige variationer fra år til år, og sidste år faldt årets første 15-graders dag præcist den 27. marts – svarende til klimanormalen.
Dagens vejr: Mildt for årstiden
Fredagen fortsætter i det milde spor, om end vi ikke forventer at runde 15 grader igen i dag. Vejret byder på nogen eller en del sol, men i perioder bliver det mere skyet, og lokalt kan der falde lidt regn. Temperaturerne når op mellem 10 og 14 grader, mens kystområder må nøjes med 6 til 10 grader. Vinden bliver svag til jævn fra sydlig retning.
Vi går en lun marts i møde, og spørgsmålet er, om vi allerede nu skal vænne os til, at foråret kommer tidligere og tidligere. Hvis denne tendens fortsætter, kan det få store konsekvenser for både natur og samfund.
Kilde: DMI/TV2vejret