Fotoudstilling om vold mod børn ender i Aalborg

I dag kl. 10:00
Fotoudstilling om vold mod børn ender i Aalborg
Børns Vilkår

Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Dette illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger skabt af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling, der begynder i København og ender i Aalborg.

Med fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ vil Børns Vilkår i samarbejde med dokumentarfotograferne skabe opmærksomhed om de alvorlige konsekvenser, når børn og unge vokser op i hjem med vold. Udstillingen består af 22 portrætter, der kombinerer billeder, tekst og lyd for at fortælle historierne om voksne, der har haft en barndom præget af vold.

Udstillingen åbner den 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København med åbningstaler fra direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, og Justitsminister Peter Hummelgaard. Udstillingen, som er støttet af Offerfonden, vil derefter rejse rundt til 10 af landets største byer og afsluttes i Aalborg.

Vigtigt budskab

”22 modige voksne står frem og viser, at vold er vold, og at det kan have massive konsekvenser langt ind i voksenlivet. Om man er 21 år eller lige er fyldt 70 har ingen betydning, og det understreger, hvor vigtigt det er, at vi som samfund opdager og reagerer, når vi mistænker vold mod børn. For selvom vold er både skadeligt og strafbart, er mange børn stadig udsat for vold af deres nærmeste voksne,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Øget fokus på børns rettigheder

Udstillingen skal også øge bevidstheden om børns rettigheder, herunder deres ret til en tryg barndom uden vold. Det ansvar ligger ene og alene hos de voksne.

”Både Louise og jeg er drevet af at sætte fokus og perspektiv på komplekse sociale problemstillinger. Vold mod børn er så abstrakt en størrelse, og det er så svært at forstå, at det ville vi gerne skabe en samtale om. Alle de 22 fortællinger er svære og ubehagelige at forholde sig til, men fra vores egne samtaler med de medvirkende, synes vi, at det er vigtigt, at så mange som muligt ser og hører dem,” siger Andreas Haubjerg, dokumentarfotograf på ’Ser I mig nu?’.

Fakta

  • Fotoudstillingen ’Ser I mig nu?’ åbner den 11. juni kl. 12:00 på Kongens Nytorv i København og kan opleves gratis frem til og med den 21. juni.
  • Herefter rejser udstillingen videre rundt i landet i det næste halvandet år og slutter af i Aalborg.
  • Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Børns Vilkår og dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup med støtte fra Offerfonden.

Voldens omfang

Ifølge Børns Vilkårs rapport ’Vold mod børn i Danmark’ fra 2022 har hver femte elev i 8. klasse oplevet fysisk vold i hjemmet, mens hver fjerde har oplevet psykisk vold. Udstillingen skal minde os alle om, hvor vigtigt det er at beskytte børn mod vold og sikre dem en tryg opvækst.

”Det er langt fra nemt for børn at fortælle om den vold, de er udsat for. Fra BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT ved vi, at mange bliver truet til tavshed, tier af loyalitet over for forældrene, eller oplever at blive negligeret, når de endelig får mod til at fortælle, hvad de bliver udsat for. Området kræver derfor politisk prioritering, det kræver sin egen handleplan – børnene skal opspores og hjælpes i tide, så mistrivslen og konsekvenserne ikke frit vokser og vokser,” siger Rasmus Kjeldahl.

/ritzau/