Frivillige giver håb til udsatte børn og unge i Aalborg: Blå Kors’ ferielejre er årets højdepunkt

6. juni 2024
Frivillige giver håb til udsatte børn og unge i Aalborg: Blå Kors’ ferielejre er årets højdepunkt
Blå Kors Danmarks ferielejre er blevet et hjertebarn for Rebekka Knudsen og Andreas Nørgård Lodahl, som arbejder som frivillige. Foto: Blå Kors Danmark

Hver sommer ser Rebekka Knudsen og Andreas Nørgård Lodahl frem til at være frivillige på en af Blå Kors’ ferielejre for udsatte børn og unge. De oplever det som meningsfuldt at bidrage til at give deltagerne gode oplevelser og et tiltrængt pusterum fra en svær hverdag.

I år deltager 245 børn og unge på Blå Kors’ ferielejre rundt omkring i landet, inklusive i Aalborg. Ferielejrene drives af frivillige, som brænder for at gøre en forskel og være sammen med børn og unge, der har det svært. Blandt de frivillige er 27-årige Rebekka Knudsen og jævnaldrende Andreas Nørgård Lodahl, der har været frivillige sammen i 12 år, og på den måde er ferielejren blevet en fast del af deres sommerferie.

“Det er noget af det, jeg glæder mig allermest til i min sommerferie. Det giver bare helt vild god mening for mig at bruge min tid og energi på det,” fortæller Andreas Nørgård Lodahl.

Rebekka Knudsen er enig:

“Jeg har det som Andreas. Det er ikke sommerferie uden Blå Kors’ ferielejr, og det er blevet et hjertebarn. Det er svært at forestille sig, at den ikke skal være der. Det er den uge på året, der giver mest mening,” siger hun.

Sammen startede de som frivillige i køkkenet på Ungdomslejr Jylland i Bording, men de seneste år har de været lejrchefer på samme lejr.

Frivilligheden betyder meget

På Blå Kors Ferielejre kommer børn og unge, som har det svært, og hvor ferier ikke er en selvfølge. Nogle kommer fra hjem med alkoholmisbrug, andre fra hjem med få økonomiske midler eller psykiske udfordringer. I dagligdagen er mange af deltagerne i berøring med pædagoger, socialrådgivere og et system, de har meget gavn af, men som også kan være svært at navigere i.

Ferielejrene giver børnene og de unge et pusterum fra hverdagen og en uge, hvor de er sammen med voksne, der er der, fordi de har lyst. Noget, som ifølge Rebekka Knudsen, er meget vigtigt.

“Vi er der frivilligt. Vi er der ikke på grund af vores profession eller arbejde. Vi tror på, at der er noget magisk ved, at ingen får penge for at være der,” siger hun.

Alle er lige meget værd

På ferielejrene er der dagligt sjove aktiviteter og udflugter, og som et fast element sørger de frivillige også for en stille stund, hvor der er tid til refleksion og dybere snakke. Med afsæt i Blå Kors’ kristne værdigrundlag kommer de blandt andet omkring, at de voksne er der frivilligt, fordi de har lyst til at være sammen med de unge. De kommer også omkring andre emner, der ofte sætter tankerne i gang.

“Vi forklarer dem, hvorfor vi tror på, at alle har en lige stor værdi. Vi snakker også om, hvad der gør en ven god, og hvorfor man skal behandle hinanden godt,” forklarer Andreas Nørgård Lodahl.

Og mens de frivillige gør en stor forskel for deltagerne, så fremhæver Rebekka Knudsen, at hun som frivillig også får meget den anden vej.

“Deltagerne giver mange grin tilbage til mig. Vi har det virkelig sjovt. De giver nye perspektiver, og der sker noget, når man får lov til at komme tættere på dem. De får en særlig plads i ens hjerte,” siger hun.

Cirka 160 frivillige er til sommer med til at drive Blå Kors’ ferielejre i Bording, Tarm, Odense, Haslev, Onsild, Aalborg, Mariager og Aarhus. På ferielejrene består teamet af frivillige af lejrledere, lejrchefer og køkkenmedarbejdere.