Ganske Nyttig INFO!

15. november 2013
Ganske Nyttig INFO!

.
Af Arne Lybech

Man må håbe at budskabet her trænger ud!

Ny undersøgelse: Hver femte nordjyde kører på farlige dæk.

Euromasters nylige måling på 10.182 biler viser, at mere end hver femte nu kører på nedslidte dæk og at en tredjedel af de farlige dæk er direkte ulovlige. Foruroligende, mener Rådet for Større Dæksikkerhed.

21 % af vores dæk er så nedslidte, at de navnlig i vintervejret vil udgøre en betydelig sikkerhedsrisiko og ikke mindre end en tredjedel af disse dæk er decideret ulovlige med under 1,6 mm mønsterdybde. Det viser en undersøgelse, som netop er foretaget af dæk- og autoservicekæden Euromaster ved Bilka i Aalborg og A-Z i Hjørring.
Når mere end hver femte benytter nedslidte dæk, er det en markant forværring i forhold til målingen sidste år. Dengang havde hvert sjette dæk under 3 mm mønsterdybde. Mest skræmmende er den eksplosive stigning i antallet af direkte ulovlige dæk. Flere tusinde i vores område kører rundt med mindre end 1,6 mm dækmønster, siger Søren Bak Rasmussen, der er centerleder hos Euromaster i Aalborg. At køre på dårlige dæk er ikke alene farligt, men kan også blive dyrt. Politiet kan nemlig give en bøde for hvert ulovligt dæk, tilføjer han.
Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed betegner det som bekymrende, at så mange kører rundt på nedslidte dæk. Tallet er foruroligende højt. Vi anbefaler mindst 3 mm dækmønster, fordi dæk med lille mønsterdybde ikke kan aflede så store vandmængder. Dermed øges risikoen for akvaplaning, der nedsætter styre- og bremseevnen. Samtidig vil et dæk med dybere mønster bedre kunne gribe fat i sne, forklarer han.

Derfor skal vinterdækkene på
Euromaster har i forbindelse med dækmønstermålingen ved Bilka og A-Z også mødt nordjyderne til en dæksnak på stande inde i varehusene. Ifølge Søren Bak Rasmussen har vinterdæk her været det store samtaleemne. Vi har fået tusindvis af spørgsmål i forbindelse med vinterdæk, til trods for at efterårsvejret hidtil har været meget mildt. Bilisterne er nemlig forholdsvis usikre på, hvornår man bør få vinterdækkene på. Fx hjælper det ikke meget, at det er fint kørevejr den ene dag, hvis det sner dagen efter. Måske kunne vi med fordel skele til Sverige, Norge og Tyskland, der alle har vedtaget vinterdæklovgivning. Det skal man i hvert fald være opmærksom på, hvis bilturen går uden for landets grænser i den mørke tid, siger han.
Også Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler, at man kører på vinterdæk. De er fremstillet af blødere gummi end sommerdæk. Dermed kan vinterdækkene bedre stå fast på vejbanen ved lave temperaturer. Med flere lameller og en særlig mønsterudformning fortrænger de desuden vand og sne bedre end sommerdæk, forklarer eksperten. For at sikre optimalt vejgreb ved lave temperaturer tilråder han at montere vinterdækkene, når temperaturen risikerer at falde til under 7 grader. Det sker typisk fra omkring efterårsferien.