Erhverv

Giftig regn: Sådan spreder landbruget pesticider over hele Danmark

Sprøjtegifte er kemikalier, der bruges i landbruget til at beskytte afgrøder mod skadedyr og sygdomme. Selvom de er designet til at blive brugt på markerne, kan disse gifte sprede sig til omgivelserne, hvilket skader både naturen og menneskers sundhed. De kemikalier, der anvendes, kan have langvarige effekter, da de kan finde vej til grundvandet og regnvand, og dermed også til vores drikkevand. Langvarig eksponering for visse pesticider er blevet knyttet til en række sundhedsproblemer som kræft, Parkinsons sygdom og reproduktive problemer.

Denne form for forurening er et resultat af udbredt landbrugspraksis, hvor store mængder giftstoffer anvendes uden tilstrækkelig kontrol over deres spredning. Selvom nogle pesticider er blevet forbudt, lever resterne af disse kemikalier stadig videre i miljøet og skaber en vedvarende trussel mod både økosystemer og menneskers helbred.

Landmænd fortsætter med at bruge sprøjtegifte, selvom de er kendt for at være skadelige for både helbred og miljø. Hvordan kan vi sikre en renere fremtid?

Giftig regn: Sådan spreder landbruget pesticider over hele Danmark
Foto: Adobe Express/Dusan Kostic
Af Rikke Lund 17. februar 2025

Fortsat kemisk forurening

Regnen er forgiftet, og mens bønderne fortsætter med at sprøjte, er det som om intet er sket. Den store kemiske forurening, som i dag måles overalt i jord, vand, luft og levende organismer, kaldes af nogle ”fortidens synder”. Men virkeligheden er en helt anden. Forureningen lever videre – og det er langt fra en ting fra fortiden. Når selv landmandens børn tisser sprøjtegifte hver dag, er det tydeligt, at de kemiske stoffer stadig er allestedsnærværende.

Landbruget sprøjter med en mængde giftstoffer, der aldrig har været højere. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvad der bliver sprøjtet på markerne, men hvordan giftene spreder sig langt uden for landbrugsområderne. Som bittesmå dråber flyver de vidt omkring, indtil de falder til jorden som giftige regnbyger. Hver eneste regnbyge, der falder over Danmark, er potentielt fyldt med sprøjtegifte – et problem, der truer både miljøet og sundheden. Og uanset hvor mange sprøjtegifte, der er blevet forbudt, er der stadig giftrester i vores regn.

Skov
Fra Abisko 200 kilometer nord for Polarcirklen, over Grib Skov og Ulfborg i Vestjylland til Niedersachsen i Tyskland er landbrugets sprøjtegifte påvist i regnvandet. Det betyder en gennemgribende forurening af jord, vand, luft, træer, planter og alskens organismer i naturen. (Foto: Max Langelott/Unsplash)
Nordværk vinder udbuddet på affaldshåndtering i Nordjylland

Læs også: Nordværk vinder udbuddet på affaldshåndtering i Nordjylland

De skjulte konsekvenser af kemikalierne

Sprøjtningens konsekvenser er langt mere vidtrækkende, end man måske først skulle tro. I mange år har eksperter advaret om, hvordan pesticider påvirker både naturen og menneskers sundhed. I Danmark og de omkringliggende nordiske lande har vi set, hvordan sprøjtegifte fra landbruget spreder sig langt ud over landbrugsjordene og påvirker alt fra drikkevand til vilde planter og dyreliv.

Forskning, som blev udført allerede i 1993, viste, hvordan sprøjtegifte som MCPA og 2,4-D blev fundet i regnvand over hele Skandinavien og videre til Tyskland. I de områder, der lå tættere på landbrugsjord, var koncentrationen af sprøjtegifte så høj, at de overskred de fastsatte grænseværdier for drikkevand. Det er ikke bare et lokalt problem – det er et globalt fænomen, der påvirker livsgrundlaget for både mennesker og natur.

Aktivstoffer
Landbrugets anvendelse af aktivstoffer, dvs. de rene giftstoffer, har aldrig været højere end i dagens landbrug. Kilde: Bekæmpelsesmiddelstatistik 2022.

Mængden af sprøjtegifte stiger, men konsekvenserne forbliver de samme

Selvom flere sprøjtegifte er blevet forbudt gennem årene, er der intet, der tyder på, at mængden af gifte er faldet. Tværtimod. I 2022 blev der registreret det højeste salg af sprøjtegifte i dansk historie, og antallet af sprøjtninger pr. mark er steget markant. Det betyder, at landmænd fortsat sprøjter store mængder gift ud over markerne, og forureningen af både natur og drikkevand fortsætter.

Behandlingshyppighed
Behandlingshyppigheden er et mål for antal gange hver hektar landbrugsjord kan sprøjtes med de indkøbte mængder gifte. Hyppigheden har aldrig været større end i dag (2022). Kilde: Bekæmpelsesmiddelstatistik 2022.

Giftig regn og dens konsekvenser for naturen

De giftige regnbyger har en betydelig effekt på både planter og dyreliv. Undersøgelser har vist, at regnvand indeholdende pesticider kan skade økosystemer. Det har allerede været dokumenteret, at pesticiderne kan føre til alvorlige skader på naturen, herunder sjældne plantesamfund og beskyttede områder, der risikerer at blive forgiftet.

Hvordan landmændene fortsætter deres sprøjtning uden ansvar

Landmænd fortsætter med at sprøjte på markerne, til trods for at konsekvenserne er veldokumenterede. Når ikke regeringen tilbyder kompensation for at reducere brugen af sprøjtegifte, er der ikke meget, der tyder på, at landmændene vil ændre deres praksis.

Selvom nogle af de giftige stoffer er blevet forbudt, betyder det ikke, at de er forsvundet. Resterne af de forbudte pesticider er stadig i vores grundvand og regn, hvilket viser, at forureningen lever videre, langt efter de oprindeligt blev introduceret.

Lettere at køre hurtigere i traktor med påhæng: Ny lovændring fjerner unødvendige krav

Læs også: Lettere at køre hurtigere i traktor med påhæng: Ny lovændring fjerner unødvendige krav

Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen

Læs også: Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen