Familie

Højt behov for hjælp: Rekordmange kontakter Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade har i 2024 oplevet en markant stigning i antallet af mennesker, der søger hjælp. Med hele 6.754 samtaler – et tal, der er steget med 22 % sammenlignet med året før – har foreningen haft travlt med at tilbyde støtte til både mennesker med spiseforstyrrelser, selvskade og deres pårørende. Foreningen har netop udvidet åbningstiderne for deres chatrådgivning for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Højt behov for hjælp: Rekordmange kontakter Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
Foto: Canva
Af Rikke Lund 11. februar 2025

Foreningen oplever et stigende behov for hjælp

For fjerde år i træk ser Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade en markant stigning i antallet af samtaler. I 2024 blev der registreret 6.754 samtaler gennem telefon, chat, sms, video, brevkasse og personligt fremmøde. Dette markerer en stigning på 22 % i forhold til 2023, hvor tallet var 5.273. Foreningen har nu haft den største stigning i samtaler nogensinde.

“Vi mærker tydeligt, at behovet for støtte er stigende. Aldrig før har vi talt med så mange mennesker, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade,” fortæller Laila Walther, direktør for Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Private børnehaver trues af ulige tilskud

Læs også: Private børnehaver trues af ulige tilskud

Stigningen er tydelig i chatrådgivningen

Der er en stor efterspørgsel på chatrådgivningen, som især de 13-25-årige benytter sig af. I år er chatten blevet benyttet til 2.087 samtaler. For mange unge er chatrådgivningen den foretrukne kanal, men efterspørgslen har været så høj, at rådgiverne har været nødt til at lukke for tilgangen, mens unge har ventet i kø.

Som et svar på den store efterspørgsel har Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade udvidet åbningstiderne i chatrådgivningen, så der nu er åbent alle hverdage. Dette er muligt takket være støtte fra Ole Kirk’s Fond.

Mange henvendelser forbliver ubesvarede

På trods af de udvidede åbningstider, er der stadig et stort antal mennesker, der ikke når igennem. I 2024 blev der registreret 1.641 ubesvarede opkald, hvilket svarer til otte opkald om dagen. Dette tal er kun et mål for opkald, da det ikke er muligt at registrere ubesvarede henvendelser via chat og sms, hvilket betyder, at det egentlige antal er højere.

Ingen skal stå alene med en spiseforstyrrelse eller selvskade. Vi arbejder hver dag for at sikre, at flere kan få hjælp. Vi håber, at udvidelsen af åbningstiden i chatten vil betyde, at færre vil kontakte os forgæves fremover,” siger Laila Walther.

Om Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade arbejder for at forebygge spiseforstyrrelser og selvskader og forbedre livsvilkårene for dem, der er berørt. Foreningen tilbyder rådgivning og støtte til både mennesker med spiseforstyrrelser, selvskade og deres pårørende, og rådgiver årligt mere end 5.000 mennesker gennem rådgivninger i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

En spiseforstyrrelse kan manifestere sig som enten overspisning, bulimi eller anoreksi og påvirker både kroppen og sindet. Selvskade involverer ofte handlinger som at skære i sig selv, brænde sig eller andre skadelige adfærdsmønstre. Det er vigtigt at forstå, at begge tilstande kræver professionel behandling og støtte.

Misbrug går i arv: Undersøgelse advarer om nødvendigheden af forebyggelse

Læs også: Misbrug går i arv: Undersøgelse advarer om nødvendigheden af forebyggelse

Fra baby blues til fødselsdepression: Forstå de psykiske udfordringer i den postnatale periode

Læs også: Fra baby blues til fødselsdepression: Forstå de psykiske udfordringer i den postnatale periode