Erhverv
Hvad kan jeg blive? Det skal erhvervslivet hjælpe med at svare på
Med “DinFremtid” rykker erhvervslivet og uddannelserne i Aalborg Kommune tættere på folkeskolen, blandt andet med flere praktikker og flere gæstelærere.
Klokken har næsten lige ringet ind til et nyt skoleår i Aalborg Kommune. Fremover vil børn, unge og forældre opleve, at der bliver skruet op for virksomhedsbesøg, gæstelærere fra erhvervslivet, erhvervsrettede projekter, brobygning og praktik.
Under overskriften “DinFremtid” er erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne gået sammen med Aalborg Kommune om at styrke den erhvervsrettede vejledning af børn, unge og forældre. Det nye partnerskab bliver tirsdag d. 17. september præsenteret for erhvervslivet på Business Aalborgs Morgenbriefing af Borgmester Lasse Frimand Jensen:
“Skal vi sikre fremtidens arbejdskraft, skal vi tænke mere langsigtet. Vi skal blive bedre til at hjælpe børn og unge med at vælge uddannelse og job. Sammen siger vi til de unge og deres forældre, at det er jer, der vælger. Men vi vil sammen forpligte os til at gøre alt, hvad vi kan, for at I kan træffe det bedste valg.”
Som virksomhed kan man bidrage på utrolig mange forskellige måder. Det kan være ved at åbne dørene for virksomhedsbesøg, som gæstelærer eller ved at samarbejde om projekter. Udover erhvervspraktik i 8. og 9. klasse tilbydes der som noget helt nyt nu allerede i 7. klasse en dags snusepraktik i en virksomhed.
En god oplevelse fra en praktik giver børn og unge noget konkret at vælge ud fra. Derfor er det vigtigt, at de får muligheden for at komme i snusepraktik og andre praktikker i alle typer af virksomheder. Det er en mulighed, som virksomhederne skal gribe, fortæller Peter Birkegaard, bestyrelsesleder i Dansk Industri:
“Her er en unik mulighed for alle virksomheder til at brande sig selv over for den næste generation af medarbejdere. Vi ved, at vi kommer til at mangle dem om få år. En af forudsætningerne for den grønne omstilling er f.eks., at flere vælger en faglært uddannelse.”
Når de unge skal vælge uddannelse, så kan man ikke i et klasseværelse læse sig til, hvad et job indebærer.
“Når de unge kommer ud i en virksomhed, så opdager de job, som de slet ikke vidste fandtes. Oven i det så kommer man ud og ser, mærker og bogstaveligt talt snuser til, hvor spændende jobbet er. Det kan kun gøre de unges uddannelses- og jobvalg bredere”, forklarer Søren Samuelsen, direktør for Tech College.
Ifølge Borgmester Lasse Frimand Jensen er det et vigtigt signal, at uddannelserne og erhvervslivet forpligter sig på samarbejdet om “DinFremtid”. Alene til tilbuddet om snusepraktik i 7. klasse skal der bruges 2000 nye 1-dags praktikpladser:
“Den gode nyhed til virksomhederne er, at de alle kan være med. Det er uanset, om de har 2, 20 eller 200 ansatte, og uanset om det så bare er 1 dag, de kan bidrage med. Kommer de unge godt videre, vil det gøre en forskel – ikke bare for dem selv – men for os alle.”
“DinFremtid” tager også hånd om de unge, der allerede er i ungdomsuddannelse, har behov for særlige tilbud eller ikke er kommet i gang. Har man f.eks. truffet et forkert uddannelsesvalg, så skal det være så gnidningsløst som muligt at træffe et nyt valg.
Borgmesteren opfordrer virksomheder, der er interesserede i at blive partnere i “DinFremtid”, til at gå ind på www.aalborg.dk/dinfremtid og læse mere.
Fakta om DinFremtid:
DinFremtid er et samarbejde mellem Aalborg Kommune, uddannelsesinstitutionerne, erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter.
Missionen er, at alle børn og unge i Aalborg Kommune har mulighed for at foretage kvalificerede valg af uddannelse og job. For det skaber det bedst mulige grundlag for en kvalificeret og engageret arbejdsstyrke i fremtiden.
Vejen er et forpligtende samarbejde om gennem virksomhedsbesøg, gæstelærere fra erhvervslivet, erhvervsrettede projekter, brobygning til uddannelse og praktik at give den enkelte unge et bredere og mere kvalificeret grundlag at vælge uddannelse og job ud fra.