Forbruger

Hvorfor er elpriserne så høje, og hvad kan du gøre?

I begyndelsen af 2025 har danske forbrugere mærket de høje elpriser, der har præget markedet. Det er blevet en udfordring at planlægge forbrug og holde økonomien i balance, da prisen på elektricitet har nået de højeste niveauer i flere år.

Hvorfor er elpriserne så høje, og hvad kan du gøre?
Foto: Via Ritzau
Af Rikke Lund 3. marts 2025

De høje elpriser er tilbage

For mange kan det føles som et økonomisk pres, og de europæiske energilagre og vejrforholdene spiller en vigtig rolle i denne udvikling. Men hvad kan forbrugerne gøre for at håndtere de høje priser?

Elpriserne i januar og februar 2025 har nået gennemsnitligt niveauer på 80 øre per kWh*, hvilket er det tredjehøjeste niveau siden årtusindskiftet. Kun i 2022 og 2023 har elpriserne været højere i den samme periode. Den betydelige stigning i priserne skyldes flere faktorer, der har påvirket energimarkedet, herunder lave beholdninger i de europæiske gaslagre og en begrænset produktion af sol- og vindenergi.

Energi el1.53.24
Foto: Via Ritzau
Charles Dowding afslører hemmeligheden bag den gravefri køkkenhave

Læs også: Charles Dowding afslører hemmeligheden bag den gravefri køkkenhave

Lave gaslagre trækker priserne op

En af de vigtigste årsager til de høje priser er de lave beholdninger af gas i de europæiske lagre. Når gaslagrene er tomme eller næsten tomme, er det nødvendigt at bruge dyrere energiressourcer, som naturgas, til at producere strøm. Når vejret er gråt, og der ikke er nok vind eller sol, stiger afhængigheden af disse dyrere energikilder. Ifølge Mads Brøgger, direktør i Norlys’ energiforretning, betyder dette, at forbrugerne bør være opmærksomme på, hvornår strømmen er billigere, og flytte deres forbrug til disse timer.

Variation i elpriserne i løbet af døgnet

Elpriserne svinger markant i løbet af dagen, og gennemsnitsprisen på 80 øre/kWh dækker over både billige og dyre timer. Ifølge Norlys’ data har prisen i 2025 været højere end 1 krone per kWh i 712 timer. Det svarer til næsten hver fjerde time i året. Det viser, at forbrugerne står over for store udsving og skal være opmærksomme på at flytte deres forbrug til billigere tider.

Hvad betyder de høje priser for forbrugerne?

De høje priser betyder, at det stadig er muligt at finde billig strøm, men kun hvis man er opmærksom på de svingende markeder. Ifølge Josefine Walter, kommerciel direktør hos Andel Energi, har februar 2025 været den dyreste måned for danske elkunder siden energikrisen i 2022. Den gennemsnitlige elpris var 88 øre per kWh, hvilket er den højeste pris siden december 2022. Forbrugerne har i højere grad været nødt til at tilpasse sig og ændre deres vaner for at håndtere de højere priser.

Energi el3
Foto: Via Ritzau

Lave priser i vintermånederne

En positiv nyhed er, at der stadig har været mange timer med lave priser. I vintermånederne har der været over 1.000 timer, hvor priserne var normale eller lave, hvilket giver forbrugerne en mulighed for at planlægge deres forbrug. Dette er vigtigt, da vinteren traditionelt set er den periode, hvor energipriserne er højest, grundet fyringssæsonen. I februar var der hele 297 timer med lave priser, hvilket kan hjælpe de danske husholdninger med at spare penge.

Energi el4
Foto: Via Ritzau

Hvordan kan man tilpasse sit forbrug?

Det er klart, at de højere elpriser kræver opmærksomhed og fleksibilitet. Danskerne har generelt vænnet sig til, at elpriserne svinger i løbet af døgnet. Mange kunder hos Andel Energi har allerede begyndt at flytte deres forbrug til de billigste timer. Dette kan være en effektiv måde at reducere omkostningerne på, selv i de dyrere perioder af året.

Forbrugerne kan selv tage kontrol over deres elforbrug ved at implementere energibesparende vaner. For eksempel anbefales det at vaske tøj ved lavere temperaturer, bruge varmluftfunktionen i ovnen, eller investere i en elspareskinne, som automatisk slukker for apparater, der står på standby. Derudover kan elforbrugere, der har en variabel elpris-aftale, drage fordel af at følge med i elpriserne og skifte forbruget til de billigste tidspunkter på døgnet.

For dem, der ikke har mulighed for at flytte forbruget, eller som ønsker større stabilitet, kan en fastpris-aftale være en god løsning. Med en fastpris-aftale kan forbrugerne undgå de store udsving i priserne, da de betaler den samme pris hver måned.

Vil vi opleve en energikrise igen?

Selvom elpriserne er høje i begyndelsen af 2025, er der ingen grund til at frygte en ny energikrise. Som Mads Brøgger påpeger, er vi et helt andet sted end under den store energikrise, vi så i 2022. Det betyder dog ikke, at energipriserne er blevet stabile. Vi skal fortsat arbejde på at få flere vedvarende energikilder som sol og vind på nettet, hvilket kan reducere afhængigheden af de dyre fossile brændstoffer som gas.

CO2-besparelser ved bilreparationer: Brugte reservedele er løsningen

Læs også: CO2-besparelser ved bilreparationer: Brugte reservedele er løsningen

Har du styr på de nye rejseregler til Storbritannien?

Læs også: Har du styr på de nye rejseregler til Storbritannien?