Hvornår var det nu, det var? Løver løs ved Gåsepigen.

22. september 2013
Hvornår var det nu, det var? Løver løs ved Gåsepigen.

.
Af Arne Lybech

Det sker ofte i mange sammenhænge, man spørger, “Hvornår var det nu, det var?” om tidligere sensationelle mediehistorier. Denne gang er det om Løven ved Gåsepigen.

Restaurant Nationale, i dag, Høeghs Møbler og tidligere Bistro på Vesterbro var tilbage i 1940erne hjemsted for 2 løver. Aalborg Stiftstidende bragte historien tilbage i 1987, da læserhenvendelser muliggjorde den.
Fotos dokumenterer historien, hvor Johanne Christensen, værtinden på restauranten, hyggede sig med sine 2 løver i gården bag restauranten. Johanne Christensen fik mulighed for købet af løverne, da Zoo havde overskud.
Løvekøbet blev muligt, da en slagtermester som hun kendte, fik kendskab til løveungerne og købte disse. Hun var interesseret i at handle med slagteren, der lod løverne slippe fri af hans ejerskab for 35-40 kroner stykket. Hermed kunne han fremover sikre sig salg af blodigt kød fra hans butik på Frederikstorv.
Postbudene havde naturligvis ikke megen lyst til at gå gennem gården med posten til restauranten, så der var bestemte tidspunkter de ikke skulle levere dagens post. En af anekdoterne fra dengang er: en fyr forsøgte at stikke af fra regningen på restauranten ved at klatre gennem toiletvinduet. Han betalte uden at kny, da han så hvad der ventede ham udenfor i gården.
Det hed sig, at hun kunne styre løverne og hun kæmpede indædt imod politimesterens beslutning om, at løverne skulle væk fra beboelsesområdet.
Løverne nåede at blive 2 år inden Falck fik mulighed for at skyde dem.
Johanne Christensen fik skindene af løverne og trøstede sig med dem i nogle år. Hun blev boende i ejendommen indtil sin død i 1978, da Bistro var den nye restaurant.