Den teknologiske udvikling sker i et højt tempo, så for at forblive konkurrencedygtig er det afgørende for produktionsvirksomheder at holde sig opdateret med de nyeste teknologier og konstant arbejde på at udvikle nye produkter, processer eller tjenester.
Det skal AddSmart projektet hjælpe produktionsvirksomheder med. Erhvervshus Nordjylland er projektleder på AddSmart, og projektet fokuserer på at få virksomhederne til at tage nye teknologier til sig og bruge digitale værktøjer i deres produktion. Målet med projektet er at styrke konkurrenceevnen for nordjyske virksomheder.
’Vi løfter hinanden’
En del af AddSmart-projektet går ud på at skabe såkaldte ERFA-grupper, hvor virksomhederne kan møde hinanden og udveksle erfaringer med ny teknologi og automatisering, der kan hjælpe virksomhederne med at blive endnu mere effektive.
Og det giver rigtig god mening, hvis man spørger Flemming Bach. Han er stifter af Bach FSQ, der er en lille nordjysk virksomhed, der laver svejsearbejde til den maritime sektor. Han er med i en af de erfagrupper, som AddSmart står bag.
”Det har givet mig nogle nye legekammerater. Vi bruger hinanden, selvom vi kommer fra forskellige virksomheder. Vi udveksler erfaringer, og på den måde kan vi hjælpe med at løfte hinanden og virksomhederne i Nordjylland,” fortæller Flemming Bach.
Han fortæller også, at han aldrig har været nervøs for at skulle miste kunder, fordi han deler erfaringer med andre virksomheder.
Flemming Bach blev opmærksom på AddSmarts ERFA-grupper, da han investerede i en ny svejserobot. Robotten var ikke billig, og det kunne potentielt være en risikabel investering for en lille virksomhed som Bach FSQ. Han regnede dog på det, og han kunne se, at robotten hurtigt ville blive tjent ind. Robotten kan nemlig effektivt løse nogle af de monotone opgaver, som Flemming Bach ikke mener, at en medarbejder bør lave.
”Det var mange penge for en lille virksomhed, så jeg tog en chance. Efter første ordre havde robotten betalt sig ind. Jeg kunne se, at det gav mening at teknologioptimere min virksomhed,” forklarer Flemming Bach.
Vil optimere yderligere
Aalborg Universitet er blandt partnerne i AddSmart-projektet, og Flemming Bach anbefaler, at man kontakter universitetet, Made og DigitalLead, hvis man som virksomhed står og overvejer, hvad robotter og digitalisering kan gøre for ens produktion. Flemming Bach blev selv solgt på idéen om at optimere sin virksomhed yderligere efter at have været i kontakt med Aalborg Universitet.
”Teknologien er spændende, jeg har altid nørdet med computere, og jeg har altid været fascineret af at lære nye ting. Efter jeg besøgte dem på Aalborg Universitet og så, hvad de laver med robotter, så fik jeg blod på tanden! Jeg kan se rigtig mange nye muligheder,” siger han.
Mod på mere vidensdeling
Bach FSQ’s engagement i AddSmart gav dem mod på at opsøge flere steder, hvor der kan deles viden om avanceret produktion. Virksomheden er netop blevet en del af et nyopstartet MADE-samarbejdsprojekt, hvor de sammen med to andre SMV’er – MIGATRONIC og Engskov Maskinfabrik samt GTS’erne FORCE Technology og Teknologisk Institut – vil afdække og teste mulighederne for at bruge svejserobotter til at svejse første streng med gennembrænding.
”I MADE er vi glade for at kunne bygge bro mellem viden og virksomheder og samle produktionsvirksomheder fra forskellige brancher og baggrunde. Forløbet med Bach FSQ viser, at korte forløb i EU-projekter kan være med til at bane vejen for længevarende innovationsprojekter, som tilfældet her med samarbejdsprojektet,” siger Henning Ole Hedeland, chefkonsulent i MADE’s regionale hub i Aalborg.