Familie
I dag er det `Hvide tirsdag´ og International Pandekagedag
I Danmark er Hvide tirsdag blevet synonym med den populære Internationale Pandekagedag, en anledning til at tilberede og nyde pandekager som sidste festmåltid før fasteperioden.
Traditioner og festlige måltider
I dag, den 4. marts 2025, fejrer mange verden over Hvide tirsdag, en dag, der både har religiøs og kulinarisk betydning. For de fleste er det en afslutning på festlighederne før den strenge fastetid begynder.
Hvad er Hvide tirsdag?
Hvide tirsdag markerer den sidste dag inden fasten, som starter i morgen med Askeonsdag. I gamle dage var denne dag en mulighed for at nyde de sidste retter, der indeholdt de ingredienser, som man i den kommende 40-dages faste skulle undgå, såsom æg, mælk, mel og sukker. På denne dag kunne man f.eks. spise æggesøbe, en blanding af æg, sukker, mel og mælk. Retten var kendt for sin fine, hvide farve og derfor er dagen blevet kaldt Hvide tirsdag. Mange steder i Danmark blev det også en tradition at spise hvedebrød eller hvedeboller, da disse var de fineste og mest luksuriøse fødevarer, man kunne få.
Foto: Adobe
Hvide tirsdag i England og andre steder
I de engelsktalende lande kaldes dagen for Shrove Tuesday, som stammer fra ordet “shrive” – et gammeldags udtryk for at få tilgivelse for sine synder. I Storbritannien og flere andre lande, såsom Australien og Canada, er det dog blevet mere populært at kalde dagen for Pancake Day, da traditionen om at spise pandekager på denne dag har bredt sig.
Den store attraktion på Pancake Day er pandekagerne, som laves af de samme ingredienser, som blev anvendt til æggesøben og de hvide retter: æg, sukker, mel og mælk. Pandekagerne symboliserer en måde at bruge de “hvide” ingredienser, som folk skulle undvære i den kommende fasteperiode. I England har dagen også givet anledning til sjove traditioner som pandekageløb, hvor deltagerne løber gennem gaderne, mens de holder en stegepande og kaster pandekager op i luften. De royale i England er også med i denne tradition.
Den internationale pandekagedag i dag
I det 21. århundrede er traditionen om Pandekagedagen ikke kun en britisk eller engelsk begivenhed. Dagen fejres i mange lande verden over, og i Danmark er den blevet en populær dag for at lave og spise pandekager, både blandt voksne og børn. På denne dag samles folk for at tilberede de klassiske pandekager og eksperimentere med forskellige fyld og toppings som frugt, flødeskum, sirup og sukker.
Foto: Adobe
Opskrift på klassiske pandekager
Hvis du vil fejre Pandekagedagen på traditionel vis, kan du prøve denne enkle opskrift på klassiske pandekager.
Den giver dig cirka 16-20 pandekager, perfekt til en lille fest for familien eller vennerne.
Ingredienser til dejen:
6 æg (M/L, hele)
225 g hvedemel
37,5 g smeltet smør
4,5 dl sødmælk
1,5 knivspids salt
75 g sukker
3 teskefulde vaniljesukker
Til stegningen:
Smør
Fremgangsmåde:
- Pisk æggene sammen med hvedemelet, indtil dejen er glat.
- Tilsæt det smeltede smør og spæd langsomt med sødmælken.
- Tilsæt salt, sukker og vaniljesukker.
- Steg pandekagerne på en pande med smør, og bag dem til de er let gyldne og sprøde. Der skulle gerne blive omkring 16-20 pandekager, afhængigt af pandens størrelse og hvor tykke du laver dem.
- Server pandekagerne med b.la. sukker, syltetøj, blød vaniljeis, friske bær, nutella eller flødeskum.
Foto: Adobe
Variationer på pandekager: Nye ideer til en moderne fejring
Pandekagedagen handler ikke kun om de klassiske pandekager – du kan også prøve nogle sjove variationer, der giver lidt ekstra liv til festmåltidet:
- Bananpandekager: Perfekt til børn! Tilføj mosede bananer i dejen for ekstra sødme.
- Havrepandekager: Brug havremel i stedet for hvedemel for en sundere variant.
- Madpandekager: Prøv fyld som bacon, grøntsager eller skinke for en mere mættende version. Til madpandekager bruges selvfølgelig en anden opskrift, hvor sukker og vaniljesukker ikke bruges.
- Farverige pandekager: Brug spinat, blåbær eller farve til dejen for at gøre pandekagerne endnu sjovere.
Foto: Adobe
Hvide tirsdag og faste: Forberedelse til Askeonsdag
Hvide tirsdag har historisk set været forbundet med forberedelser til den 40 dage lange faste, som starter i morgen med Askeonsdag. Denne periode, som er en vigtig del af den kristne kalender, er en tid for afholdenhed, refleksion og forberedelse til påsken. Askeonsdag markerer starten på fasten, hvor de troende opfordres til at give afkald på kød, sukker og andre lækkerier.