Artikler

It-kriminelle udnytter årsopgørelsen: Sådan undgår du fælderne

It-kriminelle udnytter årsopgørelsen: Sådan undgår du fælderne

It-kriminelle udnytter årsopgørelsen: Sådan undgår du fælderne
Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 16. marts 2025

Pas på de falske beskeder

Når Skattestyrelsen åbner for adgangen til årsopgørelsen, sidder millioner af danskere klar for at tjekke, om der er penge på vej tilbage. Men imens folk ivrigt logger ind, lurer de it-kriminelle i kulissen, klar til at udnytte situationen. Eksperter advarer nu mod en bølge af falske e-mails og sms’er, der forsøger at franarre folk deres personlige oplysninger.

Når du mister et familiemedlem i Aalborg

Læs også: Når du mister et familiemedlem i Aalborg

Svindel stiger, når SKAT åbner for årsopgørelsen

Når Skattestyrelsen åbner for adgangen til årsopgørelsen, logger millioner af danskere på for at se, om de har penge til gode. I år får boligejere desuden mulighed for at se deres samlede betaling af boligskat, hvilket yderligere øger interessen for at komme hurtigt ind på skat.dk. Desværre er det også en travl tid for it-kriminelle, der sender falske mails og sms’er i håbet om at franarre folk deres personlige oplysninger.

I disse beskeder udgiver svindlerne sig ofte for at være SKAT og forsøger at få modtagerne til at klikke på falske links eller dele deres loginoplysninger. Mange falder i fælden, fordi de tror, at beskeden er ægte – især når der bliver lovet penge tilbage i skat.

Svindlerne bruger avancerede metoder

Tidligere var phishing-mails ofte fyldt med stavefejl og dårligt kopierede logoer, men i dag ser svindlen langt mere troværdig ud. Mange af beskederne er sprogligt korrekte og indeholder detaljer, der gør dem svære at skelne fra rigtige henvendelser fra SKAT.

Samtidig har it-kriminelle taget kunstig intelligens i brug for at gøre deres svindel endnu mere overbevisende. Det betyder, at selv de mest forsigtige kan blive snydt, hvis de ikke er opmærksomme.

Sådan undgår du at blive snydt

For at beskytte sig mod svindel i denne periode, bør danskerne følge en række simple råd:

Undgå at klikke på links i mails eller sms’er, der ser ud til at komme fra SKAT. Skattestyrelsen sender dig aldrig direkte links på mail eller sms.

Log altid ind på skat.dk via din browser. Indtast aldrig dine MitID- eller bankoplysninger via et link i en mail eller sms.

Vær opmærksom på tidspres og lokketilbud. Svindlere forsøger ofte at stresse modtageren ved at skrive, at de skal handle hurtigt.

Hjælp ældre og andre i din omgangskreds. Mange ældre eller mindre teknisk kyndige er særligt udsatte for svindel. Hvis du modtager en mistænkelig besked, kan den rapporteres til politiet eller Skattestyrelsen, så andre ikke bliver snydt.

Tålmodighed er din bedste beskyttelse

Selvom det kan være fristende at klikke på et link, der lover penge tilbage i skat, er det vigtigt at forblive skeptisk. Den sikreste måde at tjekke årsopgørelsen på er at logge direkte ind via skat.dk og vente tålmodigt i køen.

Er du i tvivl om en beskeds ægthed, bør du altid dobbelttjekke via Skattestyrelsens officielle kanaler. Hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det sandsynligvis også.

Kilde: ViaRitzau, IDA

Erhvervsgiganters sammenslutning styrker Danmarks samfundssikkerhed

Læs også: Erhvervsgiganters sammenslutning styrker Danmarks samfundssikkerhed

Bæredygtig tekstilgenanvendelse giver hundredvis af tons kasserede tekstiler nyt liv

Læs også: Bæredygtig tekstilgenanvendelse giver hundredvis af tons kasserede tekstiler nyt liv