Kan Danmark lære noget af Detroits undergang?

29. juli 2013
Kan Danmark lære noget af Detroits undergang?

.
Vi har modtaget følgende fra Thure Barsøe-Carnfeldt, Storskovvej 60, 9330 Dronninglund:

Mange undrer sig over ar byen Detroit kan gå konkurs, men derouten har været på vej de seneste 20 år.
Detroit har siden 50erne været den mest venstreorienterede by i USA. Fagforeningerne fik kæmpet lønningerne op til mere end det dobbelte af hvad man betalte andre steder. Især United Auto Workers gik forrest og opnåede til sidst ca. 75dollar/time til sine medlemmer.
Også det venstreorienterede bystyre mente at de offentlige ansattes lønninger skulle svare til hvad en auto worker kunne tjene på akkord.
Der skete så det meget naturlige, lige som i Danmark blev lønningerne så høje at konkurrenceevnen blev alvorligt svækket i forhold til stater og byer omkring Detroit.
En bil produceret i Detroit kostede op til 2000 dollars mere end andre steder. Den amerikanske regering har gennem tiden sendt mange som hjælpepakker til Detroit, men det venstreorienterede styre forstod ikke skriften på væggen og over en periode mistede bil-byen sine ordre på biler og reservedele, hvilket medførte en kraftig fraflytning, fra der var 1,4 millioner indbyggere til i dag hvor der kun er 700.000 indbyggere tilbage. På konkursdagen var den økonomiske stilling i Detroit således, at halvdelen af byens indtægter går til pensionsudbetalinger og anden gæld stiftet af tidligere generationers overforbrug og vellevned.
Kan Danmark lære noget af Detroits undergang? Ja vi kan lære at høje lønninger får prisniveauet til at stige tilsvarende, samt at vor konkurrence evne falder tilsvarende og medfører arbejdsløshed.
Vore tidligere regeringer har været så ukloge at når de modtog indbetalinger til folke- og tjenestemands-pensioner, så roder de pengene sammen i statskassen med alle de andre indbetalinger, hvilket medfører, at alle pengene bruges samme år og intet er sparet op til fremtiden.
Selvom visse regeringer er mere generøse over for velfærdsydelsernes størrelse, så bør en regering løbende spare op til alle pensioner og andre forpligtelser som forfalder de næste 0-50 år. At leve som vi gør i dag fra hånden til munden hvor vi bruger rub og stub og håber på det bedste i fremtiden, det duer overhovedet ikke og så kan Danmark risikere en dag at ende som Detroit..

Der kan knyttes kommentarer til artiklen nederst på siden.