Køleskab og fryser sladrer om temperatur og egenkontrol

26. marts 2014
Køleskab og fryser sladrer om temperatur og egenkontrol
SAMSUNG CSC

.
Pressemeddelelse:

Plejecenter Bøgely i Løgstør tester over to måneder på cirka 20 forskellige enheder moderne teknik, og det frigiver hos personalet tid fra kontrolrutiner til mere omsorg for beboerne.
Det nordjyske firma ThermIT i Hjørring står for testningen af trådløs temperaturovervågning af køle og fryseskabe, som dermed er med til at skabe sikkerhed for, at beboernes mad opbevares ved de rigtige temperaturer. Fødevaresikkerheden øges i forbindelse med udsendelse af automatiske alarmer, hvis temperaturen bliver for høj i et køleskab eller i en fryser, data med temperaturmålingerne gemmes som dokumentation til brug for fødevarekontrollens besøg, og manuelle rutiner erstattes af automatiske, elektroniske målinger.
Inden for kort tid kobles der yderligere automatisk egenkontrol på de samme køle- og fryseskabe, som firmaet Anticimex, som blandt andet arbejder med fødevaresikkerhed og egenkontrol, kommer til at stå for.
Systemet fra ThermIT anvendes også i Region Nordjyllands biler, der hos regionens praktiserende læger henter blod til analyse på hospitalerne, og erstatter på plejehjemmet de mange manuelle kontrolfunktioner, som også her er med til at øge fødevaresikkerheden, da der automatisk udsendes alarmer, hvis egenkontrollen ikke bliver udført. Samtidig vil data med alle typer egenkontroller gemmes som dokumentation til brug for fødevarekontrollens besøg, og manuelle rutiner erstattes af automatiske, elektroniske målinger.
Projektet afvikles gennem LAB-X under UCN og SOSU Nord. LAB-X er et samarbejde mellem University College Nordjylland (UCN), Social- og Sundhedsuddannelsen (SOSU Nord) og Aalborg Universitet (AAU).
Kort fortalt er det sundheds- og velfærdsteknologiske afprøvninger, etablering af living labs, altså afprøvning og test i virkeligheden, og kompetenceudvikling af medarbejdere i kommunen i forhold til innovationsarbejde.
Det er med andre ord velfærdsteknologi, som blandt andet skal spare energi og frigøre menneskehænder til de varme opgaver frem for at rende rundt og kontrollere temperaturer som et eksempel.
– Vi har nu over en kort periode afprøvet trådløs temperaturovervågning, og modtager allerede nu døgn- og ugerapporter med temperaturer i køle- og fryseskabe. Vi modtager ligeledes alarmer på for høje temperaturer, og på egenkontrol såfremt denne ikke er udført planmæssigt. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at vi kan nå målet om, at plejepersonalet ikke skal involveres i den daglige kontrol af fødevaresikkerhed, og dermed vil kunne anvende ressourcerne i arbejdet omkring centerets beboere, fortæller centerleder Henrik Ravn.
– Viser det sig at blive en succes for os, er vi parate til at udvikle systemet i samarbejde med Anticimex, så der både opsamles temperatur- og egenkontrolmålingerne i et og samme system i fælles rapporter til fødevaremyndighederne, siger salgschef Ivan Lindgren Hansen, ThermIT, Hjørring.

Foto: Direktør Jørgen Jensen kigger med, når salgschef Ivan Lindgren Hansen fortæller om systemet på plejehjemmet til udviklingskonsulent Carsten Christensen, Vesthimmerlands Kommune.