Forbruger

Landsbyfornyelse: 117 millioner til udvikling af Danmarks små byer

53 kommuner har nu adgang til et tilskud på 117 millioner kroner, som skal sætte gang i liv og udvikling af landsbyerne. Formålet er at gøre landsbyerne mere attraktive for både nuværende og kommende beboere.

Landsbyfornyelse: 117 millioner til udvikling af Danmarks små byer
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 8. april 2025

Landsbyfornyelsespuljen: 117 millioner til lokal udvikling

Den 1. marts blev midlerne fra Landsbyfornyelsespuljen frigivet, og 53 af Danmarks kommuner har fået del i en samlet sum på 117 millioner kroner. Puljen er et initiativ fra Social- og Boligstyrelsen, og pengene er afsat på finansloven for 2025. Målet er at fremme udviklingen i landdistrikterne og skabe et mere attraktivt Danmark, hvor både nuværende og potentielle beboere kan se muligheder.

Puljen kommer efter et budget af 80,8 millioner kroner fra den statslige udgiftsramme og supplerende midler på 36,3 millioner kroner, som ikke blev forbrugt i tidligere år. De tildelte midler skal gå til at forbedre både boliger og fælles faciliteter i landsbyerne. Der vil blandt andet blive givet tilskud til istandsættelse af nedslidte boliger, forsamlingshuse og ombygning af tomme erhvervslokaler. Desuden kan midlerne anvendes til områdefornyelse, som sigter mod at forbedre landsbyernes samlede udseende og funktionalitet.

Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Forbedring af landsbyerne som en del af Danmarks fremtid

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen understreger, at dette tilskud er en vigtig investering i Danmarks landsbyer:
”Puljen vil gøre Danmarks skønne landsbyer endnu mere attraktive at bo og investere i. Jeg ønsker et Danmark i balance med gode muligheder for at bosætte sig i alle dele af landet. Det kræver, at vi bliver ved med at investere i vores landsbyer.”

Rammen for landsbyfornyelse gælder for byer med færre end 4.000 indbyggere og områder i det åbne land. Kommunerne vil få refunderet 60 procent af deres udgifter til landsbyfornyelsestiltag, hvilket gør det muligt for dem at realisere flere projekter uden at belaste budgetterne for meget.

Hvordan pengene bruges i praksis

Midlerne fra Landsbyfornyelsespuljen skal skabe konkrete forbedringer i de tildelte kommuner. Eksempelvis vil nedslidte boliger kunne få en opfriskning, så de bliver mere attraktive og funktionelle. Ombygning af tomme erhvervslokaler kan bidrage til at aktivere områder, der tidligere har været underudnyttede, og gøre dem til rum for nye initiativer og erhverv. Desuden vil forsamlingshuse, som er centrale for mange landsbyer, få støtte til renovering og vedligeholdelse, så de fortsat kan fungere som samlingspunkter for lokalsamfundene.

Øg kvaliteten af livet på landet

Med de nye tilskud ønsker regeringen at give landsbyerne de nødvendige værktøjer til at tilpasse sig moderne behov. Landsbyfornyelsen er ikke kun et spørgsmål om renovering af bygninger, men også om at skabe liv i områder, der har kæmpet med affolkning og nedslidning. Ved at skabe attraktive boliger, aktiviteter og faciliteter håber man at kunne bremse den negative udvikling og tiltrække nye beboere, både unge og familier.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber